oaednews

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

1η Μαΐου...

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την Πρωτομαγιά


Αιώνες ζωής μετρούν οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η άδεια μητρότητας, η κανονική άδεια, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο, δεν χαρίστηκαν. Κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακρά διαδρομή του Εργατικού Κινήματος.
Εκατόν τριάντα ένα χρόνια μετά το Σικάγο στην Ελλάδα του 2017, οι εργαζόμενοι ζουν τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, να μηδενίσει το κοντέρ των κατακτήσεων και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Το ΠΑΜΕ για την εργατική Πρωτομαγιά

«Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να τιμήσουν τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, κόντρα στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.

Πρωτομαγιά των Αγώνων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
e-mail: omosp.ypal.oaed@gmail.com

            Αρ. Πρωτ. 275/ 28 -4 – 2017


Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες,

 Έχουν περάσει 131 χρόνια από την 1η του Μάη του 1886, τότε που στο Σικάγο, τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι αιματοβαμμένοι αγώνες δίκαιων διεκδικήσεων συνέβαλλαν αποφασιστικά στη σταδιακή απόκτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Εργασιακά δικαιώματα που στο όνομα της σημερινής οικονομικής κρίσης άρχισαν να συρρικνώνονται επικίνδυνα και να οδηγούν πίσω ολοταχώς.

 Στην Ελλάδα η 1η του Μάη άργησε πολύ. Το 1892 είχαµε την πρώτη πρωτοµαγιάτικη συγκέντρωση από τον σοσιαλιστή Σταύρο Καλλέργη. Τον Μάη του 1893 νέες διαδηλώσεις, νέες διεκδικήσεις: οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα


Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Η ιστορία της εργατικής πρωτομαγιάς

 Η Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.
Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.