oaednews

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

«Άλωση» ΕΦΚΑ με ιδιώτες διευθυντές – Εργαζόμενοι υπό έλεγχο και νέο οργανόγραμμα

Από

 Βασίλης Αγγελόπουλος

 «Σάρκα και οστά» παίρνει η επιχείρηση τμηματικής ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ. Ο Φορέας αποκτά διευθυντές προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων που θα ελέγχει καταγγελίες σε βάρος εργαζομένων. Παράλληλα σε λίγο καιρό θα έχει και νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σχεδόν αμέσως με την ενεργοποίηση του προηγούμενου, το οποίο κρίνεται ως ανεπαρκές! Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει 8 αλλαγές, που όλες δημιουργούν ένα εντελώς νέο τοπίο. Όσο και αν ο ΕΦΚΑ διατηρείται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αποκτάει χαρακτηριστικά λειτουργίας που παραπέμπουν στον ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε τις βασικές παρεμβάσεις, που θα δημιουργήσουν την «επόμενη μέρα» στο Υπερ-Ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης με τους 6,5 εκατ. συναλλασσόμενους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους).

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζει 62 εργαζόμενους που δικάζονται γιατί διαδήλωσαν στις 6/12

 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ καταδικάζει την απαράδεκτη δίωξη 62 εργαζομένων και νεολαίων που καλούνται να δικαστούν στις 29/11/2021, στα δικαστήρια της Ευελπίδων επειδή επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα, κόντρα στην απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κατηγορία που βαραίνει όλες και όλους είναι για διασπορά μεταδοτικής νόσου, ενώ, σε πολλούς φόρτωσαν επιπρόσθετα και την κατηγορία της απείθειας, λόγω άρνησης να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ενδεικτικό της κρατικής υποκρισίας είναι το ότι όλοι οι συλληφθέντες τηρούσαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ ακόμη πιο προκλητικό ήταν το ότι στη συνέχεια στοιβάχτηκαν κατά δεκάδες και για ώρες στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Α.

Ποιος θεωρείται παλαιός και ποιος νέος ασφαλισμένος στο Δημόσιο

 Αλαλούμ έχει ξεσπάσει σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν με το νέο έτος. Όπως ήταν εύλογο, η αναστάτωση αυτή έχει προκαλέσει μία μεγάλη έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων έως 70%. Σύμφωνα με το νομο, οι κύριες συντάξεις, πρόκειται να επανυπολογιστούν με βάση ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 σε ότι αφορά από τα 30 έτη και άνω

Οι αλλαγές που πρόκειται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο πρόκειται να περιλαμβάνουν αυξήσεις στις συντάξεις που ξεκινούν από 192 ευρώ και φθάνουν έως και 220 ευρώ τον μήνα για συνταξιούχους ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών, απόστρατους και πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ για τους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (όπως δικαστές) τα νέα ποσά είναι αυξημένα έως και 451 ευρώ.

Στον ΟΑΕΕ οι αυξήσεις κινούνται μέχρι τα 100 ευρώ, ενώ κερδίζουν ακόμη και όσοι νέοι – μετά τις 13/5/2016 – συνταξιούχοι παίρνουν την προσωπική διαφορά του νόμου 4387, λόγω μείωσης άνω του 20% από τη σύνταξη που θα είχαν με το προηγούμενο καθεστώς.

Ποιος είναι παλαιός και ποιος νέος ασφαλισμένος

Παλαιός ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μέχρι 31-12-1992.

Νέος ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, από 1-1-1993 και μετά.

Στην έννοια των κατά τα ανωτέρω ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης περιλαμβάνονται και αυτοί των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των Κρατών στα οποία έχουν επεκταθεί οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για την ασφάλιση των εργασιακά μετακινούμενων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελβετία, Νορβηγία κ.λ.π.).

Ασφαλισμένος: Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό καθεστώς από το 2022;

Οπως προβλέπει ρητά ο νόμος 4336/2015, από το 2022 τα γενικά όρια ηλικίας διαμορφώνονται στα 62 με 40 έτη ασφάλισης και στα 67 με τουλάχιστον 15ετία (στα 62 με 15ετία για μειωμένη). Εντός της εξαετούς μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015, όλα τα υπόλοιπα όρια ηλικίας που υπήρχαν σε επιμέρους Ταμεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ακολούθησαν συγκεκριμένο βηματισμό, με αύξηση κάθε χρόνο, ώστε να συγκλίνουν όλα στα 62 ή στα 67 από το 2022.

Εντός της εξαετούς μεταβατικής περιόδου, περίπου 100.000-120.000 ασφαλισμένοι θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα σε ηλικία πριν από τα 62 ή τα 67 και δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί. Πολλοί εξ αυτών συμπληρώνουν το νέο απαιτούμενο όριο ηλικίας μετά το 2022. Αυτοί και μόνο αυτοί θα μπορούν να αποχωρήσουν μετά την 1/1/2022 σε ενδιάμεσες ηλικίες πριν από τα 62 και τα 67.

Στο ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τις 50 προσλήψεις στο Εθνικό Τυπογραφείο

 Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 11Κ/2021 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 62/25.11.2021/τ. Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας πενήντα (50) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

Το Φ.Ε.Κ. της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα).