oaednews

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κατάσχεση του πενιχρου μισθού Κοινωφελους εργαςιας απο τη ΔΟΥ

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια Λαρισαίου συμβασιούχου, ο οποίος χθες το πρωί διαπίστωσε πως το Δημόσιο είχε κάνει κατάσχεση στον μισθό που έλαβε από τη δουλειά του στα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας στον δήμο. Ο άνθρωπος κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης το γεγονός και με τη δημοσιοποίηση του θέματος κατάφερε να πάρει τελικώς τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό…

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την ανεργία

Στην κινητοποίηση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τα συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, του Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Αλλάζει η μορφή του ΟΑΕΔ;

Το «άνοιγμα» του ΟΑΕΔ σε ιδιωτικούς φορείς και η συνεργασία του μαζί τους φαίνεται να αποτελεί, τελικά, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρόικας
Το «άνοιγμα» του ΟΑΕΔ σε ιδιωτικούς φορείς και η συνεργασία του μαζί τους φαίνεται να αποτελεί, τελικά, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρόικας, προκειμένου η Ελλάδα να εξακολουθήσει να παίρνει τους πόρους που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, και έχει αιφνιδιάσει, ως ένα βαθμό, την ελληνική πλευρά, η οποία προσπαθεί να αντιληφθεί τι ακριβώς υποκρύπτει και πως μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Στήριξη μακροχρόνια ανέργων (355 καταγεγραμμένοι την ημέρα του σεισμού) από το υπουργείο Εργασίας με χορήγηση εφάπαξ επιδόματος στην Κεφαλλονιά

Έως σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε σπίτια της Κεφαλονιάς που παρουσίασαν ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα.
Εν τω μεταξύ, την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, την έναρξη υποβολής αιτήσεων των πολιτών για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης σε δύο γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΥΑΣ), καθώς και τη λειτουργία περίπου του 70% των σχολείων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες από το νησί ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Εξάλλου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας Αλέξανδρος Παρίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων Διονύσιος Μακρής, εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., της ΥΑΣ, του ΟΑΣΠ και της Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας ΓΓΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα:
  • Εύρυθμη λειτουργία σχολείων με την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών.
  • Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών.
  • Ενημέρωση καθηγητών, δασκάλων και μαθητών από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό από τον ΟΑΣΠ.
  • Επίσημη έναρξη λειτουργίας των γραφείων της ΥΑΣ στο Ληξούρι για εξυπηρέτηση πολιτών (πληροφορίες, αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης).
  • Εξέλιξη και ολοκλήρωση δευτεροβάθμιου ελέγχου κτισμάτων από την ΥΑΣ και επέκταση ελέγχων σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.
  • Στήριξη μακροχρόνια ανέργων (355 καταγεγραμμένοι την ημέρα του σεισμού) από το υπουργείο Εργασίας με χορήγηση εφάπαξ επιδόματος.
  • Επαναλειτουργία της ανανέωσης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
  • Στήριξη μακροχρόνια ανέργων (355 καταγεγραμμένοι την ημέρα του σεισμού) από το υπουργείο Εργασίας με χορήγηση εφάπαξ επιδόματος.
  • Επαναλειτουργία της ανανέωσης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
  • Άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου και αντιμετώπιση κινδύνων βροχοπτώσεων.

Άγνωστο ακόμη ποιές θα είναι οι εισφορές που πρέπει να μειωθούν κατά 3,9%

Εφάπαξ από το καλοκαίρι, θα γίνει, σε συμφωνία με την τρόικα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.
  
Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ



ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΣΤΑ ΕΛΤΑ.

ΜΕ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εν όψει των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, θέλουμε να επαναφέρουμε το θέμα της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, το οποίο άμεσα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στα 8 δισ. η απώλεια των ταμείων εξαιτίας της ανεργίας

Στα οκτώ δισ. ευρώ θα ανέλθει η απώλεια εσόδων των ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, το 2014, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, με αφορμή τη σημερινή ατζέντα της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας

Υποσχέσεις χωρίς τέλος…


Της Εύας Μακρή
Έκτακτη καταβολή δώρου Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους, επιστροφή επιδομάτων σε ένστολους, έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια άνεργους  και άλλα παρόμοια. O τύπος  φιλοξενεί, κατά καιρούς, διάφορα άρθρα αυτού του τύπου  που επιχειρούν να πληροφορήσουν για το πώς θα μοιραστεί το πρωτογενές  πλεόνασμα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, ένστολοι, αγρότες, άνεργοι κ.ά.
Διαβάζοντας όλα αυτά, η σκέψη πηγαίνει στη χαριτωμένη ιστορία με τον χότζα και το πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσίευσε το capital.gr, όπου μόλις βρέθηκε ένα και μοναδικό θήραμα – ένας λαγός– όλοι διεκδίκησαν να πάρουν ένα πιάτο από τη σούπα του, αλλά το μόνο που πήραν στο τέλος ήταν βραστό νερό.
Το υπονοούμενο εύγλωττο.  Ίσως υπάρχει καλή θέληση από κυβερνητικής πλευράς, αλλά  το πιθανότερο είναι  ότι δεν θα αποδώσει τίποτα.