Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Χ.Σβόμποντα: "Η μείωση της ανεργίας είναι το κριτήριο για την έξοδο από την κρίση στην Ελλάδα ".(video)

Για το αν η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση αλλά και τον βασικό στόχο της ελληνικής προεδρίας που πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, μίλησε ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα σε τηλεοπτική εκπομπή -εκδήλωση που διοργάνωσε o ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης. 
Ο ίδιος τόνισε ότι για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση δεν αρκεί να παρακολουθούμε τους οικονομικούς δείκτες,  τα ελλείμματα και τον προϋπολογισμό καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε : «Αυτά είναι μόνο νούμερα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται η ανεργία και να αυξάνεται η απασχόληση, αυτό για εμάς είναι το κατεξοχήν κριτήριο για την έξοδο από την κρίση στην Ελλάδα».
Ο κ.Σβόμποντα με αφορμή την προεδρία της χώρας μας στην Ε.Ε, έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας τονίζοντας ότι ο βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας, θα πρέπει να είναι η μια κοινή προσέγγιση για την ανεργία με πολιτικές που θα δίνουν μια ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη: «Επισκέφθηκα την Ελλάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως έκαναν και άλλα στελέχη από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και την Γερμάνια.
Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, μόνο με το να επισκεπτόμαστε αυτή την χώρα, θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους νέους στην γνώση, την κατάρτιση και να βρούνε μια αξιοπρεπής εργασία.
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, θα πρέπει να καταβάλουμε όλους τους απαραιτήτους πόρους για προγράμματα, ειδικά στον πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού προϋπολογισμού υπήρχαν δεσμεύεις εκ μέρους των κρατών μελών, να δοθούν περισσότερα χρήματα, αλλά βλέπουμε ότι για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό τα χρήματα είναι λιγότερα από ότι είχαν υποσχεθεί τα κράτη μέλη.
Με την ευκαιρία ότι η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της ευρωπαϊκή ένωσης το επόμενο εξάμηνο, δεν μπορούμε να δεχτούμε  ότι ένας από τους δυο νέους που είναι εδώ σήμερα στην εκπομπή όταν τελειώσει το σχολείο θα καταλήξει στο ταμείο ανεργίας,  είναι απαράδεκτο.
Νομίζω ότι ο βασικός της ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να έχει να κάνει με μια κοινή προσέγγιση για την ανεργία των νέων και εας δώσει το σωστό παράδειγμα η ελληνική προεδρία και να δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους για κατάρτιση και εκπαίδευση.
Με μια πολιτική, που θα δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, σταδιακά να μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία εάν δεν το πετύχουμε, θα έχουμε αποτύχει ως ευρωπαϊκή ένωση».
To Bίντεο 

ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Στο τραπέζι κινητικότητα και απολύσεις

Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να θέσει σε κινητικότητα 12.500 υπαλλήλους, καθώς και να υλοποιήσει 11.000 απολύσεις εντός του 2014, θα τεθούν στην ατζέντα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης για τις 4.000 απολύσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη του 2013, εκ των οποίων ένα τμήμα θα υλοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του 2014, τον «οδικό χάρτη» για τις 11.000 απολύσεις, αλλά και την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί παράταση μέχρι και τον Φεβρουάριο.