oaednews

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τι αλλάζει για τους δημοσίους υπαλλήλους η νέα κινητικότητα

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, το οποίο κατατέθηκε χθες στο Κοινοβούλιο από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά αλλάζει τον χάρτη του Δημοσίου, καθώς διευκολύνει τη μετακίνηση προσωπικού, καταργώντας τις δεκάδες υπογραφές που χρειάζονταν για μία μετακίνηση και αποτελεί προάγγελο σαρωτικών αλλαγών, αφού μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος μετατάξεων θα ξεκινήσουν η αξιολόγηση και η τοποθέτηση των προϊσταμένων. Το «Εθνος» δημοσιεύει έναν οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων για την κινητικότητα που αφορούν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. 

1 Τι είναι ο νέος νόμος για την κινητικότητα και από ποιες αρχές διέπεται; Πυρήνας της νέας κινητικότητας είναι η σύνδεση των αναγκών των υπηρεσιών με τις ατομικές επιλογές των υπαλλήλων. Το νέο σύστημα διέπεται από τις αρχές της ισότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, καθώς και από την αρχή της εθελοντικής συμμετοχής του υπαλλήλου.   

Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και άλλες διατάξεις

Η εισαγωγή συνεντεύξεων στο νέο πλαίσιο μετατάξεων στο Δημόσιο, παραμένει η μεγάλη αλλαγή της τελικής μορφής του νομοσχεδίουγια το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότηταςυπαλλήλων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σε σύγκριση με την αρχική. Στόχος, είναι η πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων από τον φορέα του Δημοσίου που δέχεται τους μετατασσόμενους.
Έτσι, λοιπόν, προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση πριν ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του. Η σχετική πρόβλεψη διευρύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οπως αναφέρεται στο τελικό νομοσχέδιο: «Συνέντευξη δύναται να διενεργείται και για θέσεις κλάδων/ειδικοτήτων ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών», είναι συγκεκριμένα η προσθήκη.

Δραματική η επιδείνωση των κρουσμάτων κοινωνικής παθογένειας στην Ελλάδα της κρίσης

Οι ειδικοί για ακόμη μία φορά κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου στην Πολιτεία, συσχετίζοντας άμεσα την οικονομική κρίση με τη ψυχική υγεία των πολιτών και την αύξηση στα ποσοστά των αυτοκτονιών. Κατά 70% έχουν αυξηθεί στα χρόνια της ύφεσης στην Ελλάδα οι κλήσεις στην εθνική γραμμή βοήθειας για την αυτοκτονία (1018) ενώ το 75% του πληθυσμού, που εμφανίζει κάποιου είδους ψυχοπαθολογία, δεν λαμβάνει καμία θεραπεία για το πρόβλημα του.