oaednews

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μονόδρομος για τον ΟΑΕΔ οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Με την ανεργία να χτυπά καθημερινά την μέση Ελληνική οικογένεια,με το άγχος και την αβεβαιότητα ζωγραφισμένη στα μάτια των ανέργων , με τους υπαλλήλους του Οργανισμού να σηκώνουν τα χέρια -δουλειές δεν υπάρχουν- με τα προγράμματα να πηγαίνουν καλά, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν κάτι διαφορετικό, με ανύπαρκτους πόρους, ο Οργανισμός έχει υποχρέωση να σηκώσει τα μανίκια και να βρει κάτι διαφορετικό ή κάτι αυτονόητο να αξιοποιήσει.Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη αξιοποίηση που μπορεί να γίνει, είναι αυτή του προσωπικού του ΟΑΕΔ. Χρόνια τώρα ακούμε για Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, για συμβουλευτικές υπηρεσίες, για εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων και άλλα τέτοια. Για τους σκοπούς αυτούς μάλιστα δαπανήθηκαν, και σωστά κατά τη γνώμη μου, τεράστια ποσά, προκειμένου να εκπαιδευτεί το προσωπικό του ΟΑΕΔ και να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές στο κοινό. Από τη μικρή μου εμπειρία στις συμβουλευτικές η ανταπόκριση και η ικανοποίηση του κόσμου είναι μεγάλη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Να διευκρινίσουμε εδώ πως οι συμβουλευτικές υπηρεσίες δεν δίνουν έτοιμες λύσεις και δε σημαίνει πως μια στροφή του Οργανισμού προς αυτές θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας. Σε μια εποχή, όμως, έντονης απογοήτευσης και έλλειψης προοπτικής ο ΟΑΕΔ πρώτος πρέπει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει για να μπορέσει έτσι με τη σειρά του να ενεργοποιήσει τις κρυμμένες δυνάμεις της κοινωνίας που βαλτώνουν σε μια καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης, άλλοτε χωρίς να θέλουν, άλλοτε χωρίς να μπορούν και άλλοτε χωρίς να ξέρουν που να διοχετεύσουν τη δύναμή τους. Συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενδυνάμωση, ενημέρωση και πληροφόρηση.

Στο θέμα των ενεργητικών πολιτικών έχουμε αναφερθεί ξανά εδώ:
 http:// oaednews.blogspot.com/2010/04/blog-post_15.html  και εδώ:
http:// oaednews.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα.



Η Δημοτική Αρχή αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, επέλεξε το δρόμο της αδιαλλαξίας και της σύγκρουσης.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου που διεκδικούν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους, επιτείνει τα αδιέξοδα αντί να προωθεί λύσεις.

Σε αυτή την πολιτική όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αντιπαραθέτουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους, στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα.

Από το Γραφείο Τύπου της Α.Δ.Ε.Δ

Βουλή-Περιφέρεια: Προγράμματα Απασχόλησης και Κατάρτισης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Μέτρα για την Καβάλα

Στα 11.318.750 ευρώ ανέρχονται οι δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την κατάρτιση ανέργων. Όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Θεόδωρο Τσέκο, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήδη υλοποιούνται προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις εργασίας συναφείς με θέματα κατασκευαστικών - τεχνικών έργων ύψους 4.490.240 ευρώ και προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για άνεργους μετανάστες-παλιννοστούντες-πρόσφυγες και λοιπούς ανέργους προερχόμενους από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ύψους 6.828.510 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν επίσης προκηρυχθεί δράσεις ύψους 20.238.171 ευρώ που αφορούν την κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα ΚΕΚ με υποχρεωτική απασχόληση σε θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης ("πράσινα" επαγγέλματα) ύψους 4.000.000 ευρώ, κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα ΚΕΚ με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού, ύψους 3.000.000 ευρώ, κατάρτιση ανέργων σε εξειδικευμένες δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, ύψους 1.465.991 ευρώ, κατάρτιση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, ύψους 3.054.023 ευρώ, παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης ΤΠΕ σε ανέργους, ύψους 1.588.157 ευρώ και παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα εξειδικευμένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες (ΑΜΕΑ) και απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό απεξάρτηση καθώς και από κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, ύψους 7.130.000 ευρώ.

Επιπλέον για την Προώθηση της Απασχόλησης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.942.910 ευρώ που αφορούν επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 31-44 ετών, επιχορήγηση ΝΕΕ (Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών) 33-64 ετών, πρόγραμμα ΝΕΕ 22-32 ετών, σε δύο κύκλους, επιχορήγηση ΝΕΕ 22-54 ετών, επιχορήγηση νέων επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) και πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 ΝΕΕ γυναικών ηλικίας 22-64 ετών.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία διαβιβάστηκαν ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μαργαρίτη Τζίμα.


Νομός Καβάλας

Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων πληροφορεί επίσης τους βουλευτές ότι με απόφαση του ΟΑΕΔ, ανακοινώθηκε η διεύρυνση της καταβολής της επιχορήγησης του μισθολογικού κόστους του 12% για τα έτη 2008-2009 σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Καβάλας, οι οποίες, ενώ είχαν λάβει Πιστοποιητικά Επιμελητηρίων περί εγγραφής τους στο Βιοτεχνικό Τμήμα, και στα οποία αναφερόταν ρητά τόσο το είδος (βιομηχανική, βιοτεχνική, μεταλλευτική) όσο και το αντικείμενο εργασιών της επιχείρησης, είχαν εξαιρεθεί από το 2008 και μετά την καταβολή της επιχορήγησης (π.χ. κομμωτήρια, αισθητικοί, υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων, ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές κλπ).

Επιπρόσθετα, με ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενεργοποιήθηκε αίτημα προς το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση με σκοπό την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Ήδη, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, προβλέπεται να κατατεθεί άμεσα το πρώτο αίτημα για τους απολυμένους εργαζόμενους της ALDI του νομού Καβάλας προς το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης.





ΑΠΕ

Κ. Βλαχοδήμου



Δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη για τη μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο

Πέρα από την άναρχη και ρουσφετολογική πολιτική των επιδομάτων, που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στο κράτος, το προσχέδιο της μελέτης που έδωσαν πριν λίγο στη δημοσιότητα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, για την μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο τομέα, αναδεικνύει την ανάγκη για εξορθολογισμού σε τομείς όπως η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών, αποτελεσματικότητας, παραγωγικότητας και διαχείρισης, εξοικονόμησης πόρων.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, «το μέγεθος της απασχόλησης στο δημόσιο στην Ελλάδα συμβαδίζει με το αντίστοιχο των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών και ιδίως της ΕΕ», αλλά το πρόβλημα «εντοπίζεται από την αποτελεσματικότητα ή την επιλεχθείσα πολιτική εμπλοκής του κράτους στην οικονομική ζωή».

Σημειώνεται δε ότι «η απασχόληση στο δημόσιο τομέα επηρεάζει τα επίπεδα μισθών και των συνθηκών εργασίας, ενώ σε ορισμένους κλάδους (πχ εκπαίδευση, επαγγέλματα υγείας κλπ) διαμορφώνει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση εργασίας». Και προστίθεται ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε θέματα ηθικής υπόστασης και διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τη νομιμότητα και την ηθική ακεραιότητα μιας κοινωνίας».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη μελέτη, το μισθολόγιο χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις τάσεις της αγοράς (δηλαδή του ιδιωτικού τομέα, το οποίο είναι χαμηλότερο). Στις παθογένειες του μισθολογίου περιλαμβάνεται η εξομοίωση από μισθολογικής άποψης των υπαλλήλων με οριακή απόδοση και αυτούς με άριστη απόδοση και ως εκ τούτου να ενισχύεται η αδιαφορία αλλά και να λειτουργεί ως αντικίνητρο παραγωγικότητας.

Όσον αφορά στα επιδόματα κάνει λόγο για περίπλοκο και κατακερματισμένο σύστημα προαναγγέλλοντας κατάργηση για αρκετά από αυτά που αναφέρεται ότι «δεν συνάδουν με τις νέες εξελίξεις στην αγορά εργασίας».
Τονίζεται ότι η επιδοματική πολιτική αναπτύχθηκε χωρίς σύστημα και στρατηγική με διάθεση «ρουσφετολογίας» για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες εργαζομένων. Όσον αφορά στην απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο, το διάστημα 2006-2009 αυξήθηκε 3,7% για να μειωθεί 3,8% το 2010.

Ακόμη επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,5% το 2010, έναντι 2% το 2009 και το 2011 η συνέχεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχει ως συνέπεια τη διατήρηση αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται αυτή τη στιγμή στο 3%.

«Η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2010, προστίθεται, αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και δευτερευόντως της δημόσιας κατανάλωσης κατά το 2010. Η τελευταία συνδέεται με την περικοπή των αμοιβών στο δημόσιο τομέα (τακτικών επιδομάτων, επιδομάτων αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων) τον περιορισμό των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, στις περικοπές συντάξεων, στον περιορισμό των εισοδημάτων από άλλες πηγές, από την αύξηση της φορολογίας (άμεσης και έμμεσης) τη μείωση του αριθμού απασχολούμενων κλπ.»

Σημειώνεται δε ότι παρά τις συνθήκες υποχώρησης της ζήτησης το 2010 ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία (5,2% έναντι 2,6% το 2009), ενώ για τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.



ΑΠΕ


Χ.Α.









Βουλή: Απορρίφθηκε πρόταση νόμου ΚΚΕ για ανέργους. Στο 13,09% το ποσοστό των ανέργων κατά τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη



Απορρίφθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ με θέμα "άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ωστόσο επεσήμανε ότι στόχος των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η επιδότηση της εργασίας για να ενισχυθεί η απασχόληση.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η ανεργία σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι στο 13,09% και επέκρινε όσους καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι έχει φθάσει στο 20% και 22%.



Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε έμφαση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων σε σχέση με το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 14% που αντιστοιχεί στα 350 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα εκταμιευτούν πάνω από 950 εκατ. ευρώ.



Από την πλευρά του ΚΚΕ ο εισηγητής της πρότασης νόμου Γιώργος Μαυρίκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτες λογικές, βαθιά αντεργατικές που εμποδίζουν το δικαίωμα των ανέργων να διεκδικούν για να επιβιώσουν.



Ο κ. Μαυρίκος χαρακτήρισε "πολύ ρεαλιστική" την πρόταση νόμου του κόμματος του που ανάμεσα στα άλλα προτείνει επίδομα ανεργίας και δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς χρονικούς περιορισμούς σε όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά.



Την πρόταση υποστήριξαν τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης όσο και ο Αθανάσιος Λεβέντης από τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης τη χαρακτήρισε "χρήσιμη".



Αντίθετα, η εκπρόσωπος της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη έκανε λόγο για μέτρα -αντικίνητρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τόνισε την ανάγκη προώθησης της επανένταξης στην απασχόληση με "ολοκληρωμένες πολιτικές προσαρμοστικότητας επιχειρήσεων και εργαζομένων".







Ν. Θωμά









Το σκοτεινό παρόν της άνεργης Φωτεινής




Της Λινας Γιανναρου

«Μετανάστευση σε Καναδά, Αυστραλία - Νόμιμη μετανάστευση, άδειες εργασίας και παραμονής. Τηλ...». Πριν από έξι μήνες, αυτή η αγγελία, κολλημένη όπως όπως σε κάποιο τοίχο της Πατησίων, είχε γίνει η αφορμή ενός ρεπορτάζ της «Κ» για το βουβό κύμα φυγής από τη χώρα («χειρότερο κι από αυτό του ’50», μας έλεγε τότε ο ιδιοκτήτης του γραφείου). Σαν μια πέτρα στον ωκεανό, το δημοσίευμα έχει έκτοτε ξεσηκώσει το δικό του κύμα. Τους πρώτους μήνες, τα τηλέφωνα στην εφημερίδα ήταν καθημερινά: «Μήπως υπάρχει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας του κυρίου της αγγελίας;». «Πώς μπορώ να έρθω σε επαφή μαζί του;». Από τις γιορτές και μετά, αρκετά πιο αραιά, λίγο πιο απελπισμένα. Το «σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό» έγινε: «Πρέπει να φύγω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;».



Νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η Φωτεινή. Αν μπορούσες να τη ζωγραφίσεις από τη φωνή, θα την έκανες έτσι, φωτεινή. «Διάβασα το θέμα για τη μετανάστευση στο εξωτερικό. Με ενδιαφέρει προσωπικά. Εχετε κάποιο τηλέφωνο;» ρώτησε ευγενικά. Ακουσε με ψυχραιμία ότι εκείνο το γραφείο είναι πια κλειστό. Ακουγόταν πολύ νέα - «είμαι στα 31» -, γιατί σκέφτεται τη μετανάστευση; «Γιατί προτίθεμαι να κάνω τα πάντα για να μη μείνω έστω και μια μέρα ακόμα σε αυτή την κατάσταση, χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον. Είναι οδυνηρό, ξέρετε, να συνειδητοποιείς ότι δεν θα πάρεις σύνταξη ποτέ όσο ζεις. Η κατάθλιψη είναι ένα παράθυρο που έρχεται όλο και πιο κοντά».



Κάπως έτσι άρχισε, δειλά στην αρχή, πιο θαρρετά στη συνέχεια, να διηγείται την ιστορία της. Το 2001, με ένα χαρτί από ΙΕΚ στο χέρι (Τουριστικά), ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές της. Χάρη στην οικονομική υποστήριξη ενός συγγενικού της προσώπου, το 2006 πήρε πανεπιστημιακό πτυχίο ψυχολογίας μετ’ επαίνων, ενώ ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται σε τμήμα επεξεργασίας δεδομένων μεγάλης εταιρείας στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης. Ομως, οι προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά της σβήστηκαν μεμιάς όταν κάποια οικογενειακά προβλήματα τής επέβαλαν να επιστρέψει στην πατρίδα.



Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Φωτεινή πηγαινοέρχεται στο γραφείο του ΟΑΕΔ της πόλης όπου ζει, με το ίδιο επίμονο, αγωνιώδες ερώτημα προς τη σύμβουλο: «Υπάρχει κάτι;». Η φωνή της όμως μάλλον χάνεται ανάμεσα στις φωνές των χιλιάδων νέων ανέργων. Τον Δεκέμβριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφταναν τα 653.552 άτομα, κατά 4,18% περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από αυτά, 235.125 (35,98%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό που «χτύπησε» η ανεργία στο τέλος του ’10 (13,9%) ήταν το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του ’04, από τότε δηλαδή που δημοσιεύονται μηνιαία στοιχεία ανεργίας.



Το πτυχίο ως εμπόδιο



Στην περίπτωση της Φωτεινής, η αναγνώριση του πτυχίου της υπήρξε το μεγαλύτερο εμπόδιο. «Περίμενα ένα οκτάμηνο την αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει και βέβαια η απάντηση ήταν αρνητική», λέει η ίδια στην «Κ». «Ο νόμος του 2005 δεν αναγνωρίζει τα κολέγια και εγώ ξεκίνησα τις σπουδές μου τα πρώτα δύο χρόνια από κολλέγιο - τι κι αν ήταν από τα καλύτερα στη χώρα;». Εδώ και πολύ καιρό, η Φωτεινή έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί της: δεν ψάχνει δουλειά μόνο στο αντικείμενό της. «Ποιος είναι τόσο εκλεκτικός σήμερα;». Ομως και πάλι, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Η μόνη ενημέρωση που είχε ήταν για άκρως κακοπληρωμένες θέσεις, που ακροβατούσαν στα όρια της εργατικής νομοθεσίας. «Το καλοκαίρι κάθε Δευτέρα ενημερωνόμουν για τους νέους διορισμούς. Πήγαινα με το χαρτί την επόμενη μέρα και μου έλεγαν ότι οι θέσεις είχαν πληρωθεί. Τρεις φορές το ίδιο πράγμα. “Μα πότε πρόλαβαν να πληρωθούν;” ρώταγα. Αλλά εκείνοι φώναζαν ήδη τον επόμενο να περάσει μέσα...».



Τότε έπεσε στα χέρια της το ρεπορτάζ της «Κ» που αφορούσε τη μετανάστευση σε Καναδά και Αυστραλία. Τα ελληνικά βιογραφικά έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, η οποία επίσης μαστίζεται από πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας. Η Γη της Επαγγελίας πρέπει να είναι πιο μακρινή. Σχεδόν απλησίαστη. «Επικοινωνώ με εταιρείες στον Καναδά που μου λένε ότι θα πρέπει πρώτα να είμαι νόμιμη κάτοικος της χώρας και μετά να με πάρουν. Θα πρέπει δηλαδή να μετακομίσω στον Καναδά, χωρίς τίποτα χειροπιαστό». Η απόκτηση επαγγελματικής βίζας είναι χρονοβόρος διαδικασία. «Το θέμα είναι ότι εγώ δεν μπορώ άλλο να βλέπω τα παραγωγικά μου χρόνια να φεύγουν έτσι άσκοπα. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς βρίσκει δουλειά κάποιος στην Ελλάδα. Ισως παίζουν οι γνωριμίες ρόλο, γνωριμίες που δεν έχω. Νόμιζα ότι το πτυχίο μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά τελικά πιο άσχημα αισθάνομαι που έφαγα πέντε χρόνια από τη ζωή μου σπουδάζοντας. Ολοι πια ζητούν “εμπειρία”, “προϋπηρεσία”. Εμπειρία να φτιάχνεις καφέ και να κάνεις φωτοτυπίες; Κουράστηκα να ψάχνω τον τρόπο να εισχωρήσω στην αγορά εργασίας. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο». Αν μπορούσες να ζωγραφίσεις από τη φωνή, θα έφτιαχνες μια σκοτεινιά.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1/3/2011










Νοµοσχέδιο κοινωνικής επιχειρηµατικότητας


Συνεταιρισµοί για δουλειά σε µακροχρόνια ανέργους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Θέσεις µερικής απασχόλησης (µε 5ωρα-6ωρα) για 50.000 - 60.000 ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας θα φέρουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσειςοι οποίες καθιερώνονται µέχρι τον Απρίλιο. Το σχετικό σχέδιο νόµου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παραθέτουν σήµερα «ΤΑ ΝΕΑ», θα παρουσιαστεί από τονΠρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εντός της εβδοµάδας στο Υπουργικό Συµβούλιο. 

Προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης κοινωνικώνσυνεταιριστικών επιχειρήσεων µε συνολικήπροίκα 170 εκατ.ευρώ, δυνατότητες επιδοτήσεων των εισφορών µέσω του ΟΑΕ∆ και υπαγωγής στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόµου. Οι επιχειρήσεις αυτές θα µπορούννα εκτελούν µικρά κατασκευαστικάέργα, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. φροντίδα ηλικιωµένων), να πωλούν προϊόντα (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία) και να διεκπεραιώνουν µια σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
 

Στο σχέδιο νόµου γιατη θεσµοθέτηση της κοινωνικής οικονοµίας και της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας, µεταξύάλλων, περιλαµβάνονται:
 

1. Προβλέπεται µερική απασχόληση (5-6ώρου διάρκειας)για τον ωφελούµενο στον οποίοθα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Ειδικότερα για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζοµένων προβλέπεται ειδικόπρόγραµµα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕ∆.
 

2. Προτεραιότηταµέσα από ένα αντικειµενικόσύστηµα µοριοδότησης κριτηρίων θα παρέχεται ιδιαίτερα στα νοικοκυριά χωρίς εισόδηµα, στους ανέργους εξαιτίας µαζικών απολύσεωντης τελευταίας διετίας καθώς καιστα νοικοκυριά µε αυξηµένο αριθµό προστατευοµένων µελών.
 

Στην εισηγητική έκθεση του νοµοσχεδίου για τη θεσµοθέτηση της κοινωνικής οικονοµίας και της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας τονίζεται ότι στόχος είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών επιχειρηµατικότητας σε δραστηριότητες συλλογικού και κοινωνικού σκοπού για την προαγωγή της τοπικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση τηςπρόσβασης στην αγορά εργασίας στρωµάτων σε µειονεκτική θέση, τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέµηση της φτώχειας, των διακρίσεων καιτου κοινωνικού αποκλεισµού. Ειδικότερα προβλέπεται:
 

n Η θεσµοθέτηση Φορέων Κοινωνικής Οικονοµίας (ΦΚΟ) ως ενός συνεκτικού συνόλου φορέων οι οποίοι διαµέσου των οικονοµικών, επιχειρηµατικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους προ άγουν την κοινωνική ωφέλεια και την κοινωνική προσφορά.
 

n Η δηµιουργία ΜητρώουΦορέων Κοινωνικής Οικονοµίας σε ηλεκτρονική µορφή στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πιστοποίηση των φορέων κοινωνικής οικονοµίας µε ελεγκτικό και κυρωτικό ρόλο. Τοµητρώο αποτελείκαι µέσο δηµοσιότητας των στοιχείων και δράσεων των φορέων κοινωνικής οικονοµίας.
 

n Φορείςαπασχόλησης είναιοι αστικοί µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και γενικότερα φορείς που µπορούν να προσλάβουν προσωπικό χωρίς να εµπίπτουν στους εθνικούς περιορισµούς περί προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ. Επίσης φορείς υλοποίησης του έργου είναι οι συµπράττοντες φορείς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης συγκεκριµένων έργων και οι οποίοι εγγυώνται τον κοινωνικό - κοινωφελή χαρακτήρα του έργου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ολοκλήρωση και κάλυψή του πέραν της εργασίας κόστους (υλικά και αναλώσιµα, µηχανήµατα, µέσα µεταφοράς κ.λπ.). Τέτοιοι φορείς µπορεί ναείναι οι ΟΤΑ, τα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ, τανοσοκοµεία, τα κοινωφελή ιδρύµατα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο εταιρικής ευθύνης, ενώσεις καταναλωτών, ΜΚΟ κ.λπ.
 

n Για την αποτελεσµατική εφαρµογή και οµαλή διαχείριση του προγράµµατος θα τεθούν αυστηρές δικλίδες ασφαλείας στους φορείς απασχόλησης και υλοποίησης του έργου.
 


Πρόσκληση της Υπουργού Εργασίας σε επιχειρήσεις, ΜΚΟ, για κοινή δράση με στόχο τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας



    Πρόσκληση - κάλεσμα προς όλα τα μέλη του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της παιδικής φτώχιας τα προβλήματα των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με τίτλο «Κοινωνικώς Επιχειρείν 2011: Υπευθυνότητα, Συνεργασία, Προοπτική», που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ, στο Μαρούσι.

    Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η συνέργεια της Πολιτείας και της Κοινωνίας αποτελεί αναγκαιότητα» και πρόσθεσε ότι «οι σαφείς δεσμοί της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης, οι κοινά αποδεκτές αξίες, οι κοινοί κοινωνικοί κώδικες που έχουν τα μέλη ενός κοινωνικού δικτύου είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε τις κοινές προσπάθειες για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

    «Πολιτεία, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, Εκκλησία, απλοί πολίτες, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να υλοποιήσουμε κοινούς στόχους, δίνοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία και ειδικότερα στην αγορά εργασίας».

    «Επιδιώκουμε» επεσήμανε η Υπουργός Εργασίας, τη συνεργασία για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων ―και ιδιαίτερα των ΜμΕ― ώστε να ενσωματώσουν στην εταιρική στρατηγική τους δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που θα καταπολεμούν την παιδική φτώχεια και θα ενισχύουν την εργασιακή ένταξη νέων».

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνης, έχοντας ήδη υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων που θα έχουν ως στόχο α) την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, β) την προετοιμασία, υποστήριξη και διευκόλυνση των νέων, ηλικίας μέχρι 35 ετών, για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας, προχώρησαν σήμερα στη δημοσιοποίηση της Διακήρυξης που συνδέονται με τους παραπάνω στόχους.

    Η Διακήρυξη αυτή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η φάση της υλοποίησης με συνεχή παρακολούθηση, επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή, όπου χρειαστεί, των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναληφθούν.

   

    Κ.Θ.