oaednews

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ευγνωμοσύνη


Μπαίνοντας σπίτι, τους ακούω να συνομιλούν στην είσοδο του φροντιστηρίου δίπλα. Αυτή κρατώντας το σκυλί της, λέει: «ε δηλαδή τί; Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε όχι, θα παλέψω». Αυτός απαντάει: «Να πολεμήσεις δηλαδή για τα δικαιώματα του υπάλληλου και του εργάτη; Πώς δηλαδή; Αφού δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχει τίποτα. Τί να δώσει;Δεν γίνεται.»

Αθώος ακτιβιστής για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος

Αθώος κρίθηκε από το Πλημμελειοδικείο Βέροιας γνωστός ακτιβιστής, που «κάθισε στο εδώλιο», κατηγορούμενος για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στο διαμέρισμα ενός άνεργου, όπου είχε διακοπεί η παροχή, λόγω αδυναμίας του ένοικου να εξοφλήσει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ίδιο δικαστήριο, κρίνοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, αθώωσε και τον άνδρα, στο σπίτι του οποίου έγινε η επανασύνδεση.

Λήγει σήμερα η μετενέργεια για τους εμποροϋπαλλήλους

Βασικό μισθό στα 751 ευρω για όλους τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στους εργαζόμενους. Η ΕΣΕΕ έστειλε χθες την πρότασή της για τη νέα κλαδική σύμβαση στο εμπόριο προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, καλώντας τους να υπογράψουν τη νέα σύμβαση καθώς η εθνική κλαδική σύμβαση στο εμπόριο έχει λήξει από τις 31 Ιουλίου 2013 ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της υποχρεωτικής παράτασης της από το νόμο.

Στο 95% η προσωρινή σύνταξη - Η ΗΔΙΚΑ θα ελέγχει και τα προνοιακά επιδόματα - Σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς για τους αγρότες - Ρύθμιση χρεών για τους οφειλέτες του ΟΕΚ

 Αυτό είναι το ν/σ Βρούτση :Στο 95% η προσωρινή σύνταξη - Η ΗΔΙΚΑ θα ελέγχει και τα προνοιακά επιδόματα - Σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς για τους αγρότες - Ρύθμιση χρεών για τους οφειλέτες του ΟΕΚ

Αναρτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης για διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αναμένεται να κατατεθεί  τη Δευτέρα στη Βουλή, με καθυστέρηση τριών ημερών.
Τα ίχνη του σχεδίου νόμου «χάθηκαν» κάπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το ΓΛΚ, το οποίο ανέλαβε να ποσοτικοποιήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την απόδοση των μέτρων, ώστε να μην αμφισβητηθεί από την Τρόικα η δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, ως καθολικού διαδόχου του πρώην ΟΕΚ, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος υπαγωγής δικαιούχων του πρώην ΟΕΚ σε ρύθμιση οφειλών καθώς και κάθε σχετικό θέμα, που προκύπτει από τα δάνεια, που έλαβαν από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ υπό τον όρο ότι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι (6) μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων και ότι παραμένει αμετάβλητο το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό επιδότησης, όπως αυτό εκτιμάται με βάση το ισχύον, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του δικαιούχου, επιτόκιο του δανείου.

Τρία αρνητικά ρεκόρ για την Ελλάδα

Η έξοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση δεν αναχαιτίζει την υψηλότατη ανεργία στην Ευρώπη. Στο 12,2% η ανεργία για την Ευρωζώνη και στο 27,6% για την Ελλάδα, η οποία σημειώνει αρνητική πρωτιά.

Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί...

Παναναπηρικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Εργασίας  πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί. Ακολούθησε   πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Το συλλαλητήριο  διοργάνωσε
 η ΕΣΑμεΑ, με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων αναπηρίας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Η Ευρωζώνη υποφέρει από την ανεργία:20 εκ. πολίτες αναζητούν εργασία






Πρωτοβουλίες για την απασχόληση των νέων

Η Citi χορηγός του The Economist Debate για τις δεξιότητες της νέας γενιάς να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για την αναβάθμιση της απασχολησιμότητας των νέων.

Η Citi Ελλάδος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την αναβάθμιση της απασχολησιμότητας των νέων στη χώρα μας, υποστήριξε ως χορηγός το 2o The Economist Debate που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου με θέμα «Διαθέτει η νέα γενιά τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος;»

Τροπολογία για την εκτός ωραρίου απασχόληση σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους

Τροπολογία για το θέμα της εκτός ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενσωματώθηκε, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

Κίνητρα για αγροτικό επιχειρείν το μοναδικό αντίδοτο στην ανεργία

Η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θεωρείται πως έχει πληγεί λιγότερο από την κρίση, είναι με διαφορά η πρώτη επιλογή για τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστά κάτω του 10%, από το δυσθεώρητο πάνω από 27% που είναι σήμερα, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού στις παραγωγικές ηλικίες των 18 έως και 55 ετών.
Το 62,2% των νέων και το 64,9% των ανέργων επιθυμεί μια μικρή ενίσχυση τουλάχιστον ως 5.000 ευρώ, για τη μετεγκατάστασή τους.Το 62,2% των νέων και το 64,9% των ανέργων επιθυμεί μια μικρή ενίσχυση τουλάχιστον ως 5.000 ευρώ, για τη μετεγκατάστασή τους.
Η επιστροφή στο… χωριό και στην αξιοποίηση των γεωργικών γαιών, όμως, θα πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις, με κυριότερη την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής για τον κλάδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με την παροχή οικονομικής και συμβουλευτικής στήριξης προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν το επιχειρηματικό αγροτικό ρίσκο.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία καπαresearch και το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη, «ka-business.gr», σε δείγμα 3.234 ατόμων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 5 εώς 19 Σεπτεμβρίου 2013.

ΙΣΑ: «Κοινωνική αιμορραγία η φυγή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό»

Η ανεργία στο ιατρικό δυναμικό της Αθήνας σημείωσε τους πρώτους 10 μήνες του 2013 ένα ποσοστό 10,32% ενώ το 2012 ήταν 12,44%, νούμερα που δείχνουν μια σχετική μείωση της ανεργίας λόγω της μεγάλης διαφυγής γιατρών στο εξωτερικό.
«Επιστημονική αφυδάτωση και κοινωνική αιμορραγία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τη μαζική φυγή των ελλήνων γιατρών προς αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής τύχης σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η ανεργία στο ιατρικό δυναμικό της Αθήνας σημείωσε τους πρώτους 10 μήνες του 2013 ένα ποσοστό 10,32% (2.598 γιατροί στους 25.163 ενεργούς) ενώ το 2012 ήταν 12,44% (3.147 γιατροί στους 25.303 ενεργούς), νούμερα που δείχνουν μια σχετική μείωση της ανεργίας από το 2012 στο 2013, λόγω της μεγάλης διαφυγής γιατρών τους τελευταίους 24 μήνες στο εξωτερικό.
Προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.

30 δημοτικοί αστυνομικοί διορίστηκαν με πλαστά δικαιoλογητικά

Τριάντα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν σε Δήμους της χώρας, εντόπισαν οι μέχρι σήμερα έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συνάντηση Αμπατζόγλου με Ευρωβουλευτές

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του ΟΑΕΔ εν όψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη ο διοικητής του Οργανισμού και ομάδα ευρωβουλευτών - μελών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι άστεγοι των Ιωαννίνων


Καταφύγιο εκείνων που χτύπησε η ανεργία και τους άφησε χωρίς σπίτι και οικογένεια, έχει γίνει ένα παλιό κτίριο, το άλλοτε αναψυκτήριο-εστιατόριο "Οαση", το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων τα περασμένα χρόνια.