oaednews

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Η συνδικαλιστική ελευθερία συνθλίβεται καταστατικά…

«Ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι διεκδικητικός και ανεξάρτητος. Και να μην δένεται στο άρμα κανενός κόμματος. Αν έπρεπε να πέσει κάποτε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ευχόμουν να έπεφτε από ένα τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα». Μ’ αυτόν τον τρόπο είχε κλείσει μια εκδήλωση με πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ο Πρόεδρος –τότε– της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Αβέρωφ.

Προσλήψεις από τη Βουλή - Οι θέσεις - Οι ειδικότητες - Οι κλάδοι

Βάσει εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού της Βουλής και σε βάρος αυτού, καθορίζεται ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων για το έτος 2018.
Ειδικότερα, δεκαεπτά (17), κατά σχέση εργασίας, κλάδο και ειδικότητα προσωπικού, ως εξής:
Α. Με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου (11 θέσεις):
  • 2 θέσεις του κλάδου ΠΕ4 Πληροφορικής
  • 2 θέσεις του κλάδου ΠΕ7 Βιβλιοθηκονόμων
  • 2 θέσεις του κλάδου ΠΕ8 Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων
  • 2 θέσεις του κλάδου ΤΕ2 Οικονομικού
  • 1 θέση του κλάδου ΤΕ4 Βιβλιοθηκονόμων
  • 2 θέσεις του κλάδου ΤΕ16 Στενογράφων

Παρουσίαση αποτελεσμάτων έργου – Δικτύωση με τους μελλοντικούς οικο-γεωργούς

 
 Start-up farm: Skills for future eco-farmers
Το ΚΕΑΝ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σας προσκαλούν στην Τελετή Λήξης του έργου «Startup farm: Skills for future eco-farmers» (Geo Ergon Paideia) που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 μμ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων εντός πρώην κτιρίου “Natura Shop” στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον 12 μήνες 7 στους 10 ανέργους

Σημαντική μείωση κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς περιορίστηκε στο 19% από 21,2% το α΄ τρίμηνο του 2018 και 21,1% το β΄ τρίμηνο 2017.
Ωστόσο, διαστάσεις δομικού προβλήματος προλαμβάνει, πλέον, η μακροχρόνια ανεργία, καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 ανέργους, ήτοι 653.000 άτομα, παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, για περισσότερους από 12 μήνες.

ΠΑΜΕ για ΟΑΕΔ:Πολύμορφος μηχανισμός ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων

Η εισήγηση που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή 7/9 στη Θεσσαλονίκη η Εκτελεστική Γραμματεία, μαζί με το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα (τα οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 8-9/9/2018), πραγματοποιήθηκε επίσης ξεχωριστή εισήγηση την οποία δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», για τον ΟΑΕΔ ως πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με λεφτά των εργαζομένων και για τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος για την προστασία των ανέργων.
***
Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης για την τάχα «μεταμνημονιακή Ελλάδα», η επόμενη μέρα είναι το ίδιο μαύρη, συνέχεια των προηγούμενων, γιατί οι νόμοι των μνημονίων που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου λαού παραμένουν ανέγγιχτοι.

Alpha Bank: Να συνδεθούν εκπαίδευση-αγορά εργασίας για να πέσει η ανεργία

Κάμψη του φυσικού ποσοστού ανεργίας στα επόμενα έτη σε επίπεδο πλησίον εκείνου της Ευρωζώνης, εξαιτίας των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας που εφαρμόστηκαν κατά τη διαρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, αναμένει η Alpha Bank, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της.
Παράλληλα, η επανασύνδεση της εκπαιδεύσεως με την αγορά εργασίας συνιστά καθοριστικό παράγοντα για τη συμπίεση της διαρθρωτικής ανεργίας, δηλαδή της αναντιστοιχίας προσφερομένων και ζητουμένων δεξιοτήτων. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha  Bank, oι κύριες προκλήσεις στο μέτωπο αυτό αφορούν στον αναπροσανατολισμό της εκπαιδεύσεως προς:
* την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα έναντι του δημοσίου
* την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση έναντι της γενικής
* την επανεκπαίδευση κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων.
Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, το ποσοστό ανεργίας υπoχώρησε περαιτέρω τον Ιούνιο του 2018,  στο 19,1%, από 19,3% τον Μάιο του 2018. Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί τον Ιούνιο του 2018 κατά 2,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, και κατά 8,7 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013. Σημειώνεται ότι το 2013 ήταν το έτος που κατεγράφη το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο ανεργίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής υφέσεως.