oaednews

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τ'ανείπωτα


Η πραγματική ανεργία στο N. Ρεθύμνου

• Επιπλέον 35.592 άνεργοι τον Οκτώβριο στις λίστες του ΟΑΕΔ
Ανασφάλεια στο… 100%. Μια θηλιά που σφίγγει, όσο βαθαίνει η ύφεση, γύρω από το λαιμό χιλιάδων ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας, βλέποντας τις οικογένειές τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά και τινάσσοντας στον «αέρα» κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα που συνθέτει το «ψηφιδωτό» της ανεργίας και δημιουργεί ένα σκηνικό κοινωνικής αποσύνθεσης, σε μια χώρα που ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη».
Είναι μια κοινωνική πληγή που ανοίγει ολοένα και περισσότερο, αφού οι «λαβωμένοι» είναι κυρίως νέοι άνθρωποι ηλικίας από 18 και άνω που βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους ηλικία, κι όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό τείνουν να έχουν μονάχα δύο επιλογές, την ανεργία ή την μαύρη εργασία. Τα ποσοστά της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στο νομό Ρεθύμνου εκτοξεύτηκαν στο τέλος της θερινής περιόδου, καθώς οι εποχικοί υπάλληλοι ήρθαν να προστεθούν στη «μαύρη» λίστα της ανεργίας. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, στο Ρέθυμνο η πραγματική ανεργία κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στο 46% ενώ πανελλαδικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, 35.593 άνεργοι προστέθηκαν τον Οκτώβριο στις λίστες του Οργανισμού.
ΘΛΙΒΕΡΗ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Tα μηνύματα από την αγορά εργασίας


ΝΙΚΟΣ ΖΟΝΖΗΛΟΣ*
Η αγορά εργασίας έχει αποκτήσει μια δυναμική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Η ανάκαμψη μπορεί να πραγματοποιηθεί με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ό,τι υπαγορεύει η προηγούμενη ιστορική εμπειρία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα η απασχόληση θα υποστηρίζεται από τα διάφορα προγράμματα βραχυχρόνιου χαρακτήρα, που αν και δεν αποτελούν μόνιμη λύση, έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικά. Η λύση περνάει αναγκαστικά μέσα από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και του τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Κατρούγκαλος για ΟΑΕΔ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλο για το θέμα των απολύσεων υπαλλήλων από όλες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πανελλαδικά κατά το 2009, πραγματοποίησε κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος.
Οι περισσότεροι από όσους απολύθηκαν (συγκεκριμένα 171), κατάφεραν να πετύχουν μέσω δικαστικών αποφάσεων την αναγνώρισή τους ως τακτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου, εφόσον αποδείχθηκε ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Από Δευτέρα τα Προγράμματα «Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης» για συνολικά 12.700 ωφελούμενους.



1) Προγράμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης στις Διοικητικές Περιφέρειες του Άξονα Προτεραιότητας 7 (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος).