oaednews

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

“ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΟΑΕΔ ΠΕΡΙΦ/ΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ”

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Εκτιμούμε ότι ο νέος προς διαβούλευση νόμος  πλήττει ολοκληρωτικά το θεσμό της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. , επιχειρώντας να αντικαταστήσει ένα πυλώνα εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με ένα σύστημα που μετατρέπει τη Μαθητεία σε μοχλό απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων και μεταφοράς της σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Είμαστε αντίθετοι και το δηλώνουμε ότι τυχόν μεταφορά των εκπαιδευτικών δομών στις Περιφέρειες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα που δεν διαψεύδονται από Υπουργείο και Διοίκηση,  οδηγεί στη διάλυση των σχολών και στη μεταφορά τους σε ιδιωτικούς παρόχους κατάρτισης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ –ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σχετικά με το προς Διαβούλευση σχέδιο νόμου≪ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ≫

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ –ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σχετικά με το προς Διαβούλευση σχέδιο νόμου ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ≫με τα επακόλουθα για την Τεχνική Εκπαίδευση και το Δυικό Σύστημα Μαθητείας που ακολουθούν οι ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.

 Γιατί ο θεσμός είναι διακριτός από κάθε άλλο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με Μαθητεία;

α. Η Πρακτική Άσκηση γίνεται παράλληλα με τη φοίτηση για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας  πράγμα που δεν συμβαίνει στα ΕΠΑ.Λ. και στα Ι.Ε.Κ..

Μείωση συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, προτείνει το Μνημόνιο (Έκθεση) Πισσαρίδη!!

 Σύμφωνα με την Έκθεση (σελ. 106) και τον συνοδευτικό Πίνακα 4.3, η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 3,3% του ΑΕΠ και η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,8% του ΑΕΠ!

Προτείνει δηλαδή συνολική ετήσια μείωση για συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ύψους 5,1% του ΑΕΠ!

Αν γίνει δεκτή η πρόταση Πισσαρίδη, οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 35%, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έως και 20%!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΟΑΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

 

 Αθήνα 23/11/2020

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αττικής & και Νήσων με αφορμή την κατάθεση του  Σχεδίου Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, πήρε την ακόλουθη απόφαση:

 1. Η θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αττικής & Νήσων είναι η εξής:

Α) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. έχει ιστορία, έχει ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά στρώματα χαμηλών εισοδημάτων που η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την εργασία είναι κίνητρο και ευκαιρία να αποκτήσουν θέση εργασίας άμεσα μετά την αποφοίτηση οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες.