oaednews

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Αναγνώριση πλασματικών ετών για τη σύνταξη και μετά τις 31/12/21

 


Με αφορμή τα ερωτήματα για την εξαγορά πλασματικών ετών για τη σύνταξη, σας ενημερώνουμε ότι η υποβολή αιτήσεων για την αναγνώριση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ο ασφαλισμένος το επιθυμεί, το αργότερο όμως ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα όσα γράφονται ότι η δυνατότητα αυτή λήγει στις 31/12/2021 δεν έχουν καμία βάση και είναι αναληθή.

Οι κατηγορίες των πλασματικών ετών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ασφαλισμένος του Δημοσίου είναι οι εξής:

Στο ΣτΕ προσέφυγαν εργαζόμενοι κατά του ν. Χατζηδάκη

 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) η από 16.9.2021 υπουργική απόφαση με την οποία συνιστάται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ). Πρόκειται για την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο προβλέπεται ότι στο πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα συσταθεί Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών, στο οποίο θα εγγράφονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των μελών τους, και άλλα προσωπικά τους στοιχεία.

Κατά συνέπεια σε περίπτωση που εργαζόμενοι ή συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν εγγραφούν στο μητρώο, αλλά και σε περίπτωση μη επικαιροποίησης των στοιχείων τους όταν επέρχονται μεταβολές, θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως η αναστολή διαφόρων δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων (πχ. της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών από απόλυση, η χρηματοδότηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, κά).

Τα πλασματικά έτη «ανοίγουν τον δρόμο» προς τη σύνταξη – Πώς ξεπερνιούνται τα γενικά όρια ηλικίας

 Βασίλης Αγγελόπουλος

«Παράθυρο» συνταξιοδότησης, για ασφαλισμένους από τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες), δημιουργείται από την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, μέσω εξαγοράς. Εφεξής, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη συνταξιοδότηση και για την προσαύξηση της σύνταξης, τα πλασματικά έτη, ακόμα και για θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε προγενέστερο χρόνο. Η διαδικασία πλέον θα είναι κοινή για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, με αίτηση συνταξιοδότησης από την 18η Ιουλίου 2018 και μετά.

Έτσι, θα μπορεί να υπάρξει θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε μικρότερο χρονικό εύρος, από τα γενικά όρια ηλικίας (67 έτη με 15αετία & 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης), που έχουν θεσπιστεί και τα οποία θα ισχύουν για όλους, από την 1.1.2022 και μετά. Μάλιστα, στα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν, περιλαμβάνεται και ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.

Μετά από νεκρούς και τραυματίες αποφάσισε η Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρέμβει στην διάβαση του ΟΑΕΔ, στο Ασπρόχωμα της Καλαμάτας

Είναι πραγματικά ντροπή για όσους ασκούν εξουσία να περιμένουν καρτερικά την αύξηση των τροχαίων και μοιραία και των θανάτων για να αποφασίσουν να παρέμβουν, να αποφασίσουν και να δημοσιεύουν καμαρωτοί τις αποφάσεις τους, ότι επιτέλους αποφάσισαν... 

Κατόπιν εορτής, μετά από νεκρούς και τραυματίας στο δρόμο καρμανιόλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υλοποιήσει την μελέτη του Δήμου Καλαμάτας για την εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στην διάβαση – “καρμανιόλα” του ΟΑΕΔ, στον δρόμο Καλαμάτα – Ασπρόχωμα.