oaednews

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Υπουργείο Εργασίας: Έρχονται δυο ν/σ για ΕΦΑΚ - ΟΑΕΔ

 Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας για την πλήρη αναδιοργάνωση δύο από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του Δημοσίου, τον  e – ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Ήδη το νομοσχέδιο που αφορά τον e – ΕΦΚΑ «παίρνει το δρόμο» για την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο – εντός των επόμενων ημερών – και ακολούθως τη διαδικασία ψήφισή του από τη Βουλή.

Οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ εντάσσονται στο νομοσχέδιο για αναμόρφωση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων, όπου θα περιέχονται αλλαγές στον επίδομα ανεργίας, αλλά και στην οργανωτική δομή του Οργανισμού.

Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e ΕΦΚΑ επιχειρείται  ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις». Περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα του ταμείου και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του, ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του πολίτη, πάταξη της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ.

Ταυτοχρόνως με τις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, προωθείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, με εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης συνολικού προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2024.

Στις ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται: η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, με την ψηφιοποίηση των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024 και προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ. Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, ώστε να επικοινωνούν οι υπηρεσίες – των διαφορετικών ενοποιημένων ταμείων – μεταξύ τους. Και η αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024, με στόχο την μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Τί θα γίνει στον ΟΑΕΔ

Θεσσαλονίκη – Συγκέντρωση ΟΑΕΔ: Διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της ΕΛΑΣ

 Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χθες,  εργαζόμενοι του επισιτισμού και διανομείς στο χώρο της εστίασης.

Δεκάδες διαδηλωτές με πορεία από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΟΑΕΔ και  διαμαρτυρήθηκαν  για την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τις δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στην πρόσοψη του κτηρίου.