oaednews
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
ΑΠΟΓΡΑΦΗΚΑΜΕ! ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!
Αριθμός Μοναδικών ΑΦΜ που έχουν απογραφεί μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της διορίας: 757020!!! Μάθαμε, λοιπόν, πόσοι είμαστε!!! Βέβαια, στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι παίρνουν αποδοχές από το δημόσιο. Μόνιμοι, αορίστου, συμβασιούχοι, μετακλητοί κλπ κλπ. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι μάλλον δε φταίει η υπερπληθώρα των δημοσίων υπαλλήλων για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας... Σε κάθε περίπτωση, ήρθε η σειρά του ΟΑΕΔ να κάνει απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του που λιγοστεύει αντιστρόφως ανάλογα με τους πολίτες που καλείται να εξυπηρετήσει!
Συνέντευξη τύπου Υπουργείου Εργασίας με πολύ ΟΑΕΔ!
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Διακοπές βλέπω στο πλήρωμα των δημοσιογράφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά πήγαν διακοπές, απ’ ότι βλέπω.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλή σας μέρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Απ’ ότι βλέπω από τα πρόσωπα, πάνω από τα μισά δεν είναι παρόντα, για ευνόητους λόγους.
Ελπίζω τις επόμενες βδομάδες που θα κάνουμε και τις επόμενες συνεντεύξεις, να είναι εδώ και τα υπόλοιπα μισά που σήμερα λείπουν, να γίνει δηλαδή εναλλαγή, να κάνετε κι εσείς τις διακοπές σας. Το Υπουργείο δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, διότι έχουμε πάρα πολλά θέματα σε εξέλιξη και θέματα που έχουν να κάνουν με προγράμματα, με παροχές, με στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Με την εφαρμογή του Ασφαλιστικού, για την οποία θα καλέσουμε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου την επόμενη βδομάδα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία προετοιμάζουν την εφαρμογή του Ασφαλιστικού και έχουν να κάνουν με
τις μεθόδους εφαρμογής του. Δηλαδή, μια σειρά από μέτρα όχι καινούργια, μια σειρά από εφαρμογές του νόμου 3863/2010, του νέου δηλαδή Ασφαλιστικού νόμου.
Σήμερα, είπαμε να οργανώσουμε αυτή τη συνάντησή μας, με πρωτεύοντα σκοπό να μιλήσουμε για το κοινοτικό πλαίσιο, για το ΕΣΠΑ. Να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα, του οποίου είμαστε πρωτοπόρο Υπουργείο.
Κυρίες και κύριοι, μπορεί το τελευταίο δίμηνο να ήταν χρόνος που αφιερώθηκε αποκλειστικά στο Ασφαλιστικό, διότι η κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή περνούσε από τη Βουλή των Ελλήνων, όμως δεν παραβλέψαμε τα υπόλοιπα καθήκοντά μας, τα ασκήσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα και έχουμε τη χαρά να ανακοινώνουμε, ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι εκ των πρωτοπόρων Υπουργείων στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Για να γίνω συγκεκριμένος, τους τελευταίους 8 – 9 μήνες που είμαστε εδώ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντικότατη πρόοδο. Η απορρόφηση ανέρχεται στο 7,56% του συνολικού προγράμματος, έναντι του 0,15%, δηλαδή του ποσοστού, με το οποίο παραλάβαμε το πρόγραμμα τον Οκτώβριο.
Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες είναι 213.526.000 ευρώ, επαναλαμβάνω οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες είναι 213.526.000 ευρώ. Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, χρήματα που δόθηκαν ήδη. Όχι χρήματα που συμβασιοποιήθηκαν, χρήματα που καταβλήθηκαν.
Ξέρουμε - γι’ αυτό και τρέχουμε το πρόγραμμα όσο μπορούμε πιο δυνατά - ότι στην τρέχουσα πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η κοινωνική ημερήσια διάταξη μιας κυβέρνησης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πρωταρχικός στόχος της προσπάθειας που καταβάλλουμε, είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες, που πλήττονται από την κρίση.
Δηλαδή με άλλα λόγια να περιορίσουμε και να μειώσουμε την ανεργία, να ενισχύσουμε την απασχόληση, να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις ομάδες που απειλούνται από τη φτώχεια.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, από το συνολικό ύψος του προγράμματος που εσείς ξέρετε καλύτερα είναι 2,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος
αυτής της χρονιάς θα έχουν απορροφηθεί 530 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα διπλασιάσουμε, θα υπέρ – διπλασιάσουμε την απορροφητικότητα που μέχρι τον Ιούνιο είχαμε και το συνολικό ποσοστό του προγράμματος θα έχει καλυφθεί κατά 17,5%.
Τρέχουμε πάρα πολύ γρήγορα, πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί η εποχή το επιβάλλει αυτό. Έχουμε, κυρίες και κύριοι, τη χαρά και την τιμή να ανακοινώνουμε, ότι εφαρμόζονται προγράμματα, στα οποία έχουν υπαχθεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και τα οποία όταν τα εξαγγείλαμε με τον κ. Πρωθυπουργό στις 31 Μαρτίου στο Περιστέρι, μας είπαν πολλά.
Μας είπαν για προγράμματα – δημαγωγία, μας είπαν για προγράμματα που δε θα εφαρμοστούν. Τι αποδείχθηκε στην πράξη; Ότι περίπου 50.000 εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, με τη μερίδα του λέοντος να έχει ο τουρισμός.
Περίπου 30.000 άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό μέσω των προγραμμάτων μας και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη.
Όπως θα φανεί από τις τοποθετήσεις που θα γίνουν σήμερα, από τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναχθεί σε βασικό πυλώνα της προσπάθειες να είναι ο τουρισμός αυτός που έχει ανάγκη η πατρίδα.
Δηλαδή, μια μείζων παραγωγική δύναμη και λειτουργία, η οποία θα δώσει στον τόπο αυτά, που ο τόπος χρειάζεται. Μου δόθηκε η ευκαιρία χτες, με ερώτηση του συναδέλφου μας κ. Κριτσωτάκη του Συνασπισμού στη Βουλή, να πω ότι εφαρμόζεται ήδη το άρθρο 10 του νόμου 3845/2010, με το οποίο προβλέψαμε εγγύηση για το χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό, να κατατίθεται παντί τρόπω από τις τουριστικές επιχειρήσεις, το όνομα αυτού που απασχολούν μόλις πριν αυτός αναλάβει εργασία.
Ο νόμος μέχρι τον Απρίλιο, μέχρι δηλαδή το άρθρο 10 του 3845/2010, επέτρεπε να δηλώνεται ο εργαζόμενος και 2 ημέρες μετά την έναρξη απασχόλησής του. Με αποτέλεσμα ο έλεγχος στις τουριστικές επιχειρήσεις να καθίσταται αδύνατος.
Διότι, όταν ο έλεγχος εντόπιζε κάποιον ανασφάλιστο, ο εργοδότης έλεγε «έχω περιθώριο 48 ώρες να τον δηλώσω». Εμείς
αποδεχόμενοι πρόταση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων, τι νομοθετήσαμε;
Ότι θα πρέπει να δηλωθεί παντί τρόπω με ένα φαξ στο πλησιέστερο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με ένα e-mail, με ένα τηλέφωνο, με ένα έγγραφο, με οτιδήποτε να δηλωθεί ο απασχολούμενος ευκαιριακά, περιστασιακά, διότι όπως μας έλεγαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μπορεί έναν άνθρωπο να τον προσλαμβάνεις επειδή έχεις μια δεξίωση ένα Σάββατο, μια δεξίωση γάμου και που να το ξέρεις αυτό, για να τον δηλώσεις εγκαίρως;
Μπορεί να είναι απροσδόκητη η διοργάνωση του γεγονότος. Και είπαμε εντάξει, αλλά παντί τρόπω μπορείς να ενημερώσεις το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ότι απασχολείς τον τάδε ή την τάδε. Ώστε, αν ο έλεγχος εντοπίσει ανασφάλιστο εργαζόμενο, να φταις και όχι να καλύπτεσαι πίσω από το 48ωρο.
Αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Πλάι στις πολιτικές μας για την ενίσχυση της απασχόλησης, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του τουρισμού, έχουμε και αυτή την πρόβλεψη νομοθετήσει και την εφαρμόζουμε, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε και αποτελεσματικότερους ελέγχους, διότι οι έλεγχοι στο χώρο του τουρισμού, απ’ όσο είχαμε ενημερωθεί μόλις αναλάβαμε το Υπουργείο, εμφάνιζαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Κυρίες και κύριοι, προχωράμε. Το ΕΣΠΑ θα προχωρήσει, ξαναλέω, με ταχύτατους ρυθμούς. Θα σας ενημερώνουμε για την πορεία του. Ήδη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Τσέκος, θα σας ενημερώσει με λεπτομέρειες, όπως θα σας ενημερώσει με λεπτομέρειες και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ ο κ. Κικίλιας που είναι εδώ, για τα προγράμματα που εφαρμόζουμε.
Όταν μας έλεγαν «πού θα βρείτε τα χρήματα για να εφαρμόσετε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αφού δεν έχετε λεφτά ως Οργανισμός Απασχόλησης», εμείς λέγαμε στις 31 Μαρτίου, ότι τα έσοδά μας θα προκύψουν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, από ευρωπαϊκά προγράμματα και το υπόλοιπο με λογιστική διαγραφή των οφειλών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.
Δεν μας πίστευαν, όμως πραγματοποιήσαμε όλα όσα είχαμε πει. Τις επόμενες μέρες θα εξαγγείλουμε και επόμενα προγράμματα, προσκαλώντας σας στο χώρο αυτό, στην αίθουσα αυτή του Υπουργείου.
Θα σας ενημερώσουμε, επίσης, για θέματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που τόσο πολύ χτυπήθηκε, με έναν τρόπο βάναυσο και άδικο τις προηγούμενες μέρες και θα μας δοθεί η ευκαιρία σήμερα να εξηγήσουμε ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, αλλά θα κάνουμε αναφορά και στα προγράμματα της Εργατικής Εστίας.
Κλείνω, ενημερώνοντας, ότι η νομοπαρασκευαστική εργασία για την αναβάθμιση και την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ολοκληρώνεται.
Αύριο έχουμε μια ακόμη συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπό τον Καθηγητή κ. Κουκιάδη. Θα είμαστε την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για το λεγόμενο κοινοβουλευτικό διάλογο, την κοινοβουλευτική διαβούλευση του άρθρου 36 του Κανονισμού της Βουλής.
Θα παρουσιάσουμε την απόπειρα επανασύστασης του ΣΕΠΕ, με βάση 4 μείζονα σημεία. Το σημείο της θεσμικής αλλαγής, το σημείο της αναβάθμισης σε επίπεδο προσωπικού, το σημείο της αναβάθμισης σε επίπεδο διεισδυτικότητας των ελέγχων και το σημείο της αναβάθμισης σε επίπεδο υπογραφής και διεκπεραίωσης όλων των οφειλομένων κανονιστικών πράξεων.
Θα είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι στη Βουλή την επόμενη βδομάδα και τη μεθεπόμενη σε σας όταν θα παρουσιάσουμε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την επανασύσταση του ΣΕΠΕ.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Υφυπουργός θα απαντήσει, αν χρειαστεί, σε ερωτήσεις. Δε θέλει να προσθέσει κάτι ενόψει του ότι την επόμενη βδομάδα θα κάνει ο ίδιος τη βασική τοποθέτηση για την εφαρμογή του 3863/2010, δηλαδή του νέου Ασφαλιστικού νόμου. Και δίνω το λόγο στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κ. Τσέκο, να μας μιλήσει για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Θ. ΤΣΕΚΟΣ: Όπως προανάφερε ο κ. Υπουργός το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» είναι από εκείνα που έχουν πραγματοποιήσει, το 8μηνο – 9μηνο που πέρασε, αλματώδη πρόοδο και ποσοτικά θα έλεγα και ποιοτικά.
Το ποσοτικό στοιχείο είναι αυτό το οποίο προανέφερε ο Υπουργός, από ένα ποσοστό της τάξης του 0,15% βρισκόμαστε στο 7,5%, με προοπτική να είμαστε στο τέλος του 2010 περίπου στο 17,5% - 18%.
Δεδομένου δε ότι είναι ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, στα οποία δεν έχουν υπάρξει έργα – γέφυρες, δηλαδή δεν υπάρχουν μεταφερόμενα έργα από το ΚΠΣ, τα έργα είναι καθαρά ΕΣΠΑ, δείχνει ακριβώς τα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός που έχουν πραγματοποιηθεί.
Από ποιοτικής πλευράς υπήρξε επίσης μια προσπάθεια ανασχεδιασμού. Με την έννοια ότι παραλάβαμε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί προ κρίσης. Δεν είχε συμπεριλάβει δηλαδή εξαιρετικά επείγοντα στοιχεία, εξαιρετικά κρίσιμες παραμέτρους, που σχετίζονται ακριβώς με το γεγονός ότι η Ευρώπη συνολικά και η χώρα μας ειδικότερα, διανύουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Χρειάστηκε εν κινήσει να ανασχεδιαστεί το πρόγραμμα. Εν κινήσει με την έννοια ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια ή το περιθώριο να πούμε «κατεβάζουμε τα ρολά να ανασχεδιάσουμε».
Τρέξαμε μπροστά και αυτό φάνηκε από την απορρόφηση και από την άλλη πλευρά έπρεπε να βάλουμε καινούρια ποιοτικά στοιχεία, τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της περιόδους που διανύουμε.
Η βασική αναδιάρθρωση ήταν ότι η έμφαση από τις δράσεις κατάρτισης μετακινήθηκε κυρίως σε άλλου τύπου ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ήταν ενεργητικές πολιτικές αιχμή του δόρατος του οποίου είναι ο ΟΑΕΔ, ο κ. Διοικητής θα έχει στη συνέχεια την ευκαιρία να δώσει λεπτομέρειες.
Όπου, εγώ θα δώσω ένα νούμερο, υπήρξε μια συνολική μεταφορά πόρων μέχρι στιγμής προς τον ΟΑΕΔ, 834 εκατομμυρίων ευρώ, πόροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τα νέα προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και τα νέα προγράμματα τα οποία σχεδιάζονται. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες εδώ, γιατί ο κ. Διοικητής θα δώσει λεπτομέρειες στη συνέχεια.
Ειδικότερα για τα προγράμματα κατάρτισης, υπήρξε και εδώ μια ποιοτική αναβάθμιση. Διότι είχαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αν θέλετε διευθέτησε τις συναρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και του
Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, όπου υπήρξε μια στενή και πολιτική και υπηρεσιακή συνεργασία των 2 Υπουργείων για να ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο.
Είχαν ένα πρώτο Προεδρικό Διάταγμα στο τέλος του 2009 και ένα δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα εξειδίκευσης τον Απρίλιο, όπου σε γενικές γραμμές έδωσε στο Υπουργείο Παιδείας την αρμοδιότητα του μαθησιακού σχεδιασμού των δράσεων κατάρτισης, ενώ το Υπουργείο Εργασίας διατήρησε τον εργασιακό σχεδιασμό, δηλαδή τη διαδικασία ανίχνευσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ποσοτική και ποιοτική σε ειδικότητες – δεξιότητες και τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτούν πλέον τη διαδικασία του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, η οποία περνάει στο Υπουργείο Παιδείας.
Η αναδιάταξη αυτή μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να δούμε τα προγράμματα κατάρτισης, μέσα από ένα διαφορετικό οπτικό πεδίο, μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα, να πιστοποιήσουμε τις δεξιότητες τις παρεχόμενες, διότι εδώ έχουμε ένα σημαντικό στοιχείο.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στη δια βίου μάθηση πανευρωπαϊκά, είναι περίπου στο 2,9% αν δε με απατά η μνήμη μου, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16%, εξαιτίας ακριβώς εν μέρει του γεγονότος ότι η άτυπη κατάρτιση η οποία γίνεται στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, δε συμπεριλαμβάνονταν, δε συνεκτιμούνταν σε αυτό το ποσοστό.
Γίνονταν δηλαδή σημαντικές δράσεις και δαπανούνταν σημαντικά ποσά για την κατάρτιση και δεν είχαμε ούτε πιστοποίηση των γνώσεων, ούτε συνυπολογισμό των δράσεων αυτών στα συνολικά ποσοστά για τη δια βίου μάθηση. Αυτά τα ζητήματα θα λυθούν.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί, έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σύστημα το οποίο δουλεύουν με το Υπουργείο Παιδείας, είναι η εισαγωγή του θεσμού του «Βάουτσερ» δηλαδή του δικαιώματος του τίτλου κατάρτισης, της επιταγής κατάρτισης όπου θα μεταφέρει την επιλογή στην κοινωνία και θα σπάσει κάποιους δίαυλους εξαιρετικά αμφιλεγόμενους επικοινωνίας ανάμεσα στη διοίκηση και στην αγορά της κατάρτισης, ειδικότερα στα ΚΕΠ.
Η λογική εδώ είναι ότι αφού, όπως προανέφερα το Υπουργείο Εργασίας, μέσα από τους μηχανισμούς τους οποίους διαθέτει και οι οποίοι θα αναβαθμιστούν με δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως η ΠΑΕΠ, η οποία θα έχει πια τη δυνατότητα να δίνει αξιόπιστα, επίκαιρα στοιχεία για τη στάση στην αγορά εργασίας και ποσοτικά και ποιοτικά, αυτά τα δεδομένα θα τροφοδοτούν το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος θα αφορά το περιεχόμενο των δράσεων κατάρτισης, την πιστοποίηση των προγραμμάτων των εκπαιδευτών, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα διαθέτουμε θα υπάρχει μια διπλής κατεύθυνσης προκήρυξη.
Θα προκηρύσσουμε δηλαδή από τη μια πλευρά προς τους παρόχους κατάρτισης ένα πρόγραμμα, όπου θα καλούμε όσους ενδιαφέρονται, τα ΚΕΚ κατά βάση, να προσφέρουν δράσεις κατάρτισης συγκεκριμένου τύπου, να το γνωστοποιήσουν στα όργανα του Υπουργείου Παιδείας, όχι στα όργανα του Υπουργείου Εργασίας.
Το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι προτεινόμενες δράσεις ανταποκρίνονται στα ποιοτικά δεδομένα και στα πρότυπα τα οποία έχει χαράξει, είναι το ΕΚΕΠΙΣ το αρμόδιο όργανο.
Ενώ παράλληλα θα γίνεται μια προκήρυξη προς τους ωφελούμενους δικαιούχους, δηλαδή τους ανέργους ή τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.
Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας θα δίνουν έναν τίτλο δικαιώματος κατάρτισης στο δικαιούχο, στον άνεργο ή στον εργαζόμενο, ή στην επιχείρηση, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα πλέον, από έναν κατάλογο παρόχων που είναι πιστοποιημένοι, να επιλέγει εκείνον που αυτός επιθυμεί.
Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η δράση κατάρτισης, τα μαθησιακά αποτελέσματα θα αξιολογούνται και αυτό το «βάλτσο» το οποίο αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο ποσό, θα κατανέμεται μεταξύ του παρόχου και του δικαιούχου, διαφοροποιημένα σε 2 επίπεδα.
Θα υπάρχει δηλαδή μια βασική αμοιβή, που αφορά το σύνολο της προσπάθειας και θα υπάρχει ένα τμήμα της αμοιβής, το οποίο θα συνδέεται με το βαθμό επιτυχίας στο τελικό τεστ.
Ούτως ώστε να πληρώνουμε πραγματικά, ουσιαστικά μαθησιακά αποτελέσματα. Να πληρώνουμε γνώσεις οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί και έχουν αποδειχθεί επιτυχείς.
Νομίζουμε ότι αυτή η ριζοσπαστική τομή στην όλη διαδικασία της κατάρτισης, συνδυασμένη με άλλα στοιχεία όπως το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον τα ΚΕΚ εκείνα τα οποία θα πληρώνει, οι πάροχοι κατάρτισης εν γένει που θα πληρώνουν τους ανέργους -διότι ήταν ένα πεδίο που είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα- αλλά οι αμοιβές θα καταβάλλονται απ' ευθείας από τις δημόσιες Υπηρεσίες από το Υπουργείο Εργασίας ή άλλους φορείς. Θα σταματήσει, θα σπάσει αν θέλετε κι αυτός ο άσχημος κρίκος.
Η ενεργοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο ήδη έχει αγοραστεί και πληρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο και δεν είχε χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο το «ΔΙΑΣ ΚΕΚ», όπου θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες να παρακολουθούν on line και σε πραγματικό χρόνο, σε συνδυασμό με φυσικούς ελέγχους την πραγματική υλοποίηση των προγραμμάτων και μια σειρά από άλλα τεχνικά μέσα ελέγχου, που δεν θέλω να μακρηγορήσω τώρα, μας δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό σκηνικό στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Φεύγοντας από τα θέματα της κατάρτισης και με το δεδομένο ότι ήδη μέχρι το τέλος του μηνός στις αρχές του επομένου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα 2 πρώτα και μεγάλα προγράμματα κατάρτισης τα Πράσινα και τα Τουριστικά, αναμένεται δηλαδή να έχουμε αποτελέσματα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ τα λοιπά προγράμματα κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες, τα προγράμματα κατάρτισης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα λοιπά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο. Άρα δηλαδή όλο το πακέτο κατάρτισης θα έχει κλείσει, θα έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έχουμε ήδη δαπάνες εδώ.
Να αναφερθώ σε κάποιους άλλους σημαντικούς άξονες δραστηριοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του δικτύου προστασίας στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός.
Υπάρχει μια σημαντική δράση που αφορά την επιδότηση των Βρεφονηπιακών Σταθμών για εργαζόμενες και άνεργες μητέρες. Εδώ έχουμε μια σημαντική πρόοδο. Από 45 εκ. τα οποία είχαν προβλεφθεί και δεσμευτεί κατά το 2009, φέτος το πρόγραμμα διευρύνθηκε, έχουμε πολύ περισσότερους δικαιούχους, έχουμε αυτή τη στιγμή 30.000 αιτήσεις από μητέρες οι οποίες θέλουν να βάλουν τα παιδιά τους σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ή σε Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ειδικά Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες καλύπτουμε όλο αυτό το φάσμα των υπηρεσιών και θα υπερδιπλασιάσουμε το ποσό που δαπανήθηκε φέτος, θα φτάσουμε στα 100 εκ. κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, ειδικά αυτή την περίοδο που η κρίση πλήττει τις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος οικογένειες, είναι μια σημαντική ελάφρυνση το γεγονός ότι για 30.000 οικογένειες θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το κόστος της φύλαξης των παιδιών τους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μια τρίτη σημαντική πρωτοβουλία αφορά την προώθηση της δράσης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έχουμε ολοκληρώσει, βρισκόμαστε στη φάση των τελικών διευθετήσεων με το ΤΕΜΠΜΕ και με άλλους φορείς των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μια νέα μορφή εταιρικότητας και επιχειρηματικότητας, σε εταιρείες κοινωνικής οικονομίας.
Είναι ένας τομέας όπου η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία δείχνει ότι προσφέρει σε ευπαθείς ειδικά ομάδες, σε ομάδες που δεν είναι εύκολο να ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας, δυνατότητες απασχόλησης σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον.
Η τάση ανάπτυξης αυτού του τομέα της οικονομίας πανευρωπαϊκά είναι εξαιρετικά ισχυρή, προσφέρει δημιουργία θέσεων εργασίας με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από την κανονική ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Μέχρι τώρα ήταν ένα πεδίο το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί στη χώρα μας, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και επιπλέον έχουμε ένα σημαντικό θα έλεγα χρηματοδοτικό πακέτο, 60 εκ. ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με αντίστοιχους πόρους που έχει το Υπουργείο Οικονομίας και
Ανάπτυξης με το οποίο συνεργαζόμαστε, θα χρησιμοποιηθεί όλο αυτό το πακέτο ως εργαλείο μόχλευσης.
Δεν θα είναι δηλαδή επιδοτήσεις, θα είναι εξαιρετικά χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια, που θα δοθούν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και θα έχουν τη δυνατότητα να μοχλεύσουν και επιπλέον πόρους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολλές τοπικές πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται όπως είπα σε μακροχρόνια ανέργους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, πρώην χρήστες, αποφυλακισμένους γενικά σε ευπαθείς ομάδες, να βρουν μια δυνατότητα απασχόλησης και να υποκινήσει και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.
Εδώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει το ρόλο της. Προβλέπεται ακριβώς ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά κι άλλοι φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ο ιδιωτικός τομέας μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τέτοιου είδους προσπάθειες.
Έχουμε επίσης τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για την απασχόληση, τα οποία είναι δυο τύπων: για το γενικό πληθυσμό και για ευπαθείς ομάδες. Εδώ ειδικά στα προγράμματα για το γενικό πληθυσμό ο ΟΑΕΔ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο.
Η ιδέα είναι να ζητήσουμε από τις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν συμπράξεις, συμπράξεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές, θα μπορούν να συμμετάσχουν και πάλι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, προτείνοντας τοπικές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η ιδέα δηλαδή είναι να έχουμε μια ευρύτατη γκάμα προτάσεων, που θα περιλαμβάνουν σχέδια επιχειρήσεων, σχέδια κατάρτισης, συμβουλευτική υποστήριξη ή άλλου είδους δραστηριότητες, οι οποίες όμως θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
Η ιδέα εδώ είναι ακριβώς να αξιοποιήσουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες, ευκαιρίες που κεντρικά πιθανό να μην φαίνονται αλλά οι φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και έχουν την εικόνα και την εμπειρία της τοπικότητας των ευκαιριών θα μπορέσουν να αναδείξουν και με αρκετά θα έλεγα κι εδώ σημαντικά εργαλεία χρηματοδότησης, το
συνολικό πακέτο είναι 160 εκ., να χρηματοδοτηθούν δημιουργία βιώσιμων και όσο το δυνατό ποιοτικότερων θέσεων εργασίας.
Τέλος υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες αλλά για εξοικονόμηση χρόνου δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες μέσω στα βασικά. Χρηματοδοτούμε με 40 περίπου εκ. τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων ημερήσιας φροντίδας των ηλικιωμένων, όπως επίσης των Κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκειμένου δράσεις οι οποίες επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικές αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθαρά κοινωνικές δράσεις, δράσεις οι οποίες συμπράττουν στη δημιουργία αυτού του σημαντικού δικτύου κοινωνικής στήριξης, να μπορέσουν να συνεχίσουν.
Το γενικό πλαίσιο είναι αυτό, όπως ανέφερε πριν και ο Υπουργός ο κ. Διοικητής του ΟΑΕΔ θα έχει τη δυνατότητα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα ειδικά προγράμματα που ο Οργανισμός έχει αυτή τη στιγμή στον αέρα και σχεδιάζει. Σε συζήτηση και ερωτήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να σας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αν χρειαστεί. Ευχαριστώ.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι θα είμαι εξαιρετικά σύντομος. Να υπενθυμίσω το εξής ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν τα εξής ανοικτά προγράμματα στον Οργανισμό. Νέα προγράμματα και ανοικτά προγράμματα.
Υπάρχουν τα δύο προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών 4ετές και 2ετές για σύνολο 65.000 ανέργους. Μέχρι σήμερα είχαμε 18.000 αιτήσεις, άνεργοι δηλαδή οι οποίοι προωθούνται στην απασχόληση. Υπάρχουν δύο προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για 6.500 συνολικά χιλιάδες θέσεις ανέργων. Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 4.000 αιτήσεις, αυτό θα εξαντληθεί όλο.
Είχαμε το πρόγραμμα των 50.000 για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου για 2 μήνες, το οποίο από σήμερα το πρωί είναι ανοικτή η προκήρυξη για 70.000 θέσεις, γιατί μπαίνουν μέσα και τα ξενοδοχεία ενώ ήταν μόνο για εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, τώρα μπαίνουν μέσα και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας καθώς και οι νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φέτος.
Μέχρι σήμερα σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε περίπου 28.000 αιτήσεις για 28.000 θέσεις. Και από την Παρασκευή το πρωί ανοίγει και το πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων στον τουρισμό, διατήρηση τι εννοούμε; Εννοούμε ότι μέχρι περίπου τα μέσα ή το τέλος Σεπτεμβρίου αν θυμάμαι καλά, έχουν εκδοθεί δύο αναλυτικά δελτία Τύπου, από χτες τα έχετε όλοι στα χέρια σας, μπορούν οι επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας να κάνουν αίτημα στον Οργανισμό για να επιδοτηθούν σε ένα τμήμα των εργοδοτικών εισφορών ώστε να διατηρήσουν για 12 μήνες εργαζόμενους και με εποχικές συμβάσεις.
Άρα να μην τους απολύσουν όπως συνήθως γίνεται γύρω στον Οκτώβριο αλλά να τους διατηρήσουν για 12 μήνες. Αν τους διατηρήσουν για 12 μήνες θα ενισχυθούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.
Τώρα συνολικά, αυτό είναι θα λέγαμε η πρώτη δέσμη, ένα πακέτο που αφορά δημιουργία ή διατήρηση περίπου 151,5 χιλιάδων θέσεων ωφελούμενων με ένα συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 920.000.000 από τα οποία τα περίπου 600 προέρχονται μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού, μέσω του συμψηφισμού των χρεών του ΙΚΑ όπως έχουμε πει, τα 270 από το ΕΣΠΑ και τα 60.000.000 από το ΛΑΕΚ.
Πρέπει να σας πω τώρα το εξής. Κατά τη δική μου εκτίμηση αυτές οι περίπου 50.000, συνολικά μιλάμε από τις 150, οι 50.000 θέσεις εργασίας, νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.
Στη σημερινή συγκυρία κατά την εκτίμησή μου είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό δεδομένο και προσωπικά και ως ακαδημαϊκός του χώρου της αγοράς εργασίας εγώ περίμενα κάτι χαμηλότερο από αυτό και μέσα σε αυτό να υπενθυμίσω επίσης ότι εκεί που επιδοτούμε ασφαλιστικές εισφορές και που πλέον δεν περνάει χρήμα μέσα από την επιχείρηση αλλά αυτόματα πιστώνονται οι εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλει αλλά εμείς επιδοτούμε στο ΙΚΑ, έχουμε ήδη ενδείξεις ότι αναδεικνύεται και ένα ποσοστό ανασφάλιστων, τυπικά ανέργων, οι οποίοι όμως δουλεύουν ανασφάλιστοι.
Αυτό είναι η πρώτη δέσμη προγραμμάτων για το 2010. Προγραμματίζουμε ένα μεγάλο πακέτο, θα σας πω για το τελευταίο 4μηνο του έτους με έναρξη υλοποίησης από τον Σεπτέμβριο, ενδιάμεσα όμως την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο είμαστε σε κάποιες διοικητικές διεργασίες
υπογραφή ΚΥΑ κλπ. για τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων μέσω κατάρτισης εργαζομένων όπου υπενθυμίζω ότι για τις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους το διεκπεραιώνει ο ΟΑΕΔ και για επιχειρήσεις με κάτω από 50 εργαζόμενους το διεκπεραιώνει η ανώνυμη εταιρεία επαγγελματική κατάρτιση.
Συνολικά και τα 2 αφορούν 32.000 εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Είναι εντελώς καινοτομικά προγράμματα, για πρώτη φορά εφαρμόζονται τέτοιου τύπου προγράμματα στη χώρα με ένα συνολικό προϋπολογισμό 120.000.000 ευρώ από τον άξονα του ΕΣΠΑ, από ένα συγκεκριμένο άξονα για την προσαρμοστικότητα το οποίο είχε σχεδόν μηδενική απορρόφηση τα τελευταία χρόνια.
Πάλι στο ενδιάμεσο είμαστε επίσης σε μια διαδικασία δύο πιλοτικών προγραμμάτων. Το ένα αφορούν για περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων και το άλλο αφορά μια πιλοτική προσπάθεια των ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είπε πριν ο κ. Τσέκος στη Δυτική Μακεδονία, με το σύστημα το οποίο περιέγραψε.
Ήδη έχει καταρτισθεί το πρόγραμμα, απλώς περιμένουμε κάποιες εκχωρήσεις ώστε σε συνέχεια θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση για να αρχίσει να εφαρμόζεται νομίζω ενδεχόμενα και εντός των επόμενων 2 – 3 εβδομάδων.
Εδώ αξιοποιήσαμε ένα τμήμα ενός κονδυλίου του κοινωνικού Ταμείου, το οποίο υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομίας και λέγεται ειδικό αποθεματικό. Συνολικά είναι 210.000.000. Για τις δύο πιλοτικές παρεμβάσεις που σας είπα, ομαδικές απολύσεις και το τοπικό της Δυτικής Μακεδονίας θα αφιερωθούν μετά από συμφωνίες που γίνανε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αφορούν περίπου 2.000, 2.500 άτομα και 23.000.000 ευρώ. Και αυτό θα λέγαμε ότι είναι μέσα στην πρώτη ή 1,5 δέσμη για το 2010.
Τώρα σχεδιάζεται και είμαστε σε αρκετά αναλυτικό επίπεδο σχεδιασμού ένας ευρύς κύκλος παρεμβάσεων για το τελευταίο 4μηνο του έτους με έναρξη από τον Σεπτέμβριο στον οποίο εμπεριέχονται δύο τύποι, δύο μεγάλοι κύκλοι προγραμμάτων.
Ο ένας είναι προγράμματα τα οποία στηρίζονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις του νόμου 3845 για τον μηχανισμό στήριξης, καθώς και του νόμου 3863 για το ασφαλιστικό, εργασιακό.
Να υπενθυμίσω ότι στο 3845 υπάρχουν ρυθμίσεις για δύο τύπου προγράμματα. Πρώτον, τα προγράμματα για νέους με τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας όπου εκεί τι κάναμε επί της ουσίας; Ξέρω ότι το νομοθετικό πλαίσιο και τα προγράμματα Stage δεν περιέκλειε καμία απολύτως προστασία για τους ασκούμενους.
Δηλαδή μπορούσαν να γίνουν τέτοια προγράμματα μέχρι και τη ψήφιση του 3845 πριν από 2-3 μήνες, τα προγράμματα Stage στον ιδιωτικό, το δημόσιο είναι ένα θέμα το οποίο έχει κλείσει, στον ιδιωτικό τομέα μπορούσαν να γίνουν με οποιαδήποτε αμοιβή χωρίς καμιά ασφάλιση, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και χωρίς καμιά δέσμευση.
Τώρα τα προγράμματα stage, τα προγράμματα δηλαδή με τη σύμβαση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αφορούν μόνο νέους έως 24ων, μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από 6 έως 12 μήνες. Θα είναι με πλήρη ασφάλιση εκτός από την ανεργία, με πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική, σύνταξη ή υγεία κλπ. και αν συνεχιστεί η σύμβαση είναι υποχρεωτικό να μετατραπεί σε κανονική σύμβαση εργασίας.
Άρα το ένα πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Σε πρώτη φάση θα αφορά 10.000 νέους και 54.000.000 ευρώ και επίσης στον ίδιο νόμο υπάρχει η ρύθμιση για την επιταγή επανένταξης και μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξη για την απασχόληση και την κατάρτιση.
Επίσης με βάση τον νόμο 3863 το ασφαλιστικό εργασιακό έχουμε δύο μεγάλους κύκλους προγραμμάτων. Ο ένας αφορά νέους έως 24 ετών και ο άλλος αφορά ανέργους από 55 έως 64 ετών, υπενθυμίζω αυτασφάλιση, κοινωνική εργασία και διατήρηση θέσεων.
Ταυτόχρονα εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε επίσης και δύο προγράμματα για άτομα με αναπηρία, ένα πρόγραμμα μέσω επιδότησης εισφορών, το πιο γενναιόδωρο, η πιο γενναιόδωρη επιδότηση εισφορών που θα έχει υπάρξει μέχρι τώρα και για τον ιδιωτικό και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και
ένα πρόγραμμα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας των ατόμων αυτών αλλά σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες δομές υποστήριξης και τις συμβουλευτικές δομές που υπάρχουν στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ σε αντίστοιχους Οργανισμούς με τους οποίους ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται στενά σε σχέση με αυτή την ειδική κατηγορία, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρία και αυτό που λέμε τις ειδικές κοινωνικές ομάδες. Ανθρώπους σε απεξάρτηση κλπ. κλπ.
Ταυτόχρονα ανασυστήνονται επίσης τα γραφεία των ειδικών κοινωνικών ομάδων του Οργανισμού, τα οποία είχαν περιπέσει σε μια – πώς να το πω – αδράνεια τα τελευταία χρόνια ανασυστήνονται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ: Όταν αναλάβαμε τον Μάρτιο τη Διοίκηση του Οργανισμού η πρώτη μας υποχρέωση ήταν να κάνουμε μια οικονομική καταγραφή σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Οργανισμός. Πολύ εύκολα από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού προέκυπτε ότι ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία από άποψη αποθεματικών, προέκυπτε δηλαδή ότι από το 2005 και έως το 2009 από 650 είχαν φτάσει τα 250.000.000 ευρώ τα αποθεματικά του και προέκυπτε επίσης ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ότι το κατασκευαστικό του έργο είχε μειωθεί στο 4,95%, πρακτικά δεν είχε να υλοποιήσει κατασκευαστικό έργο, δεν μπορούσε, δεν είχε χρήματα.
Αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων, τα οποία λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία αύξησαν τη βάση των δικαιούχων, άλλαξαν όρους και προϋποθέσεις χωρίς να έχει ληφθεί καμιά πρόνοια, χωρίς να έχει γίνει καμιά μελέτη ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Οργανισμό.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να κάνουμε μια καταγραφή με όσες δυνατότητες έχει ο Οργανισμός για το ποιες είναι οι οφειλές μας. Σας λέω πολύ περιληπτικά ότι βρήκαμε ότι τα ποσά τα οποία χρωστάμε είναι τεράστια για μέχρι τέλος του χρόνου. Δηλαδή αγγίζουν τα 590.000.000 ευρώ, τα οφείλουμε σε δικαιούχους και σε Τράπεζες από τα διάφορα προγράμματά μας, ας πούμε επιδότηση επιτοκίου.
Ήταν λοιπόν προφανές ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε. Η μία αντίδρασή μας θεωρήσαμε ότι απλά είναι ένας λαϊκισμός και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα, αφού επί της ουσίας οι υπογραφές που βάζαμε για να πάρουν δάνεια οι δικαιούχοι, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν παρά μετά από χρόνια και επίσης θεωρήσαμε ότι αν συνεχίζαμε ως να μην συμβαίνει τίποτε, θα κατέρρεε σε πολύ σύντομο χρόνο ο Οργανισμός.
Ήταν λοιπόν τα μέτρα που πήραμε και ως Διοίκηση του Οργανισμού με την πολιτική συμφωνία και στήριξη του Υπουργείου Εργασίας, πάντα οι μεγάλες αποφάσεις προφανώς σε τέτοια θέματα που έχουν άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις δεν είναι μονομερείς αποφάσεις, ήταν πράξη ευθύνης όπως ονομάστηκε και στο δελτίο Τύπου που στάλθηκε από το Υπουργείο Εργασίας. Ήταν πράξη ευθύνης και προς τους δικαιούχους μας και προς τον Οργανισμό, ήταν η μοναδική δυνατότητα που είχαμε για να συνεχίσει να παράγει ο Οργανισμός το κοινωνικό του έργο.
Τι αποφασίσαμε. Επειδή γράφτηκε στις περισσότερες από τις δημοσιεύσεις, το νόημα ήταν ότι «κλείνει ρολά ο Οργανισμός». Εμείς αυτό που αποφασίσαμε ήταν μια ολιγόμηνη αναστολή νέων αιτήσεων, μια ικανοποίηση όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΟΕΚ.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση, γιατί είναι πολλές χιλιάδες οι δικαιούχοι και πάρα πολύ παίχτηκε και στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για την επιδότηση ενοικίου. Η επιδότηση ενοικίου θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε όσους είχαν το δικαίωμα, με μια καθυστέρηση. Όμως θα συνεχίσει να καταβάλλεται. Καμία από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας δεν τις αφήσαμε στην άκρη. Είπαμε απλώς ότι με μια καθυστέρηση λόγω των οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν και που μπορείτε προφανώς να καταλάβετε και έχουμε και πιο αναλυτικά στοιχεία, θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε.
Εάν κάποιοι θεωρούν επειδή είδα την αντίδρασή σας ότι είναι αυτή, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε άλλη λύση παρά μόνο να συνεχίσουμε να οδηγούμε στο βάραθρο τους δικαιούχους και τον Οργανισμό μαζί. Ταυτόχρονα έχουμε αποφασίσει και εμείς και το Υπουργείο να κάνουμε ένα εξορθολογισμό των προγραμμάτων, που σημαίνει να βάλουμε τα προγράμματα με νέους όρους και προϋποθέσεις, να ανταποκρίνονται πραγματικά κάθε κατηγορία δικαιούχων στο πρόγραμμα στο οποίο δικαιούται
και έτσι να μπορούμε να καλύψουμε αυτούς, που έχουν ανάγκη για κάθε είδους προγράμματα.
Αυτό ήδη αρχίζει και δουλεύεται και με τις Υπηρεσίες του Οργανισμού και με το Υπουργείο Εργασίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε σε λίγο χρονικό διάστημα, αν εξαιρέσουμε τη μεσολάβηση του καλοκαιριού και επομένως θα μπορέσουμε να δείξουμε και στους δικαιούχους και προς εσάς, ότι οι αποφάσεις τις οποίες πήραμε, ήταν απλώς και μόνο οι αναγκαίες για να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ο Οργανισμός.
Αυτό ήθελα να τονίσω, δεν θα σας κουράσω με νούμερα, είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι θέλετε. Απλώς ήθελα το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί ότι ο Οργανισμός παύει, σταματάει να λειτουργεί και τα λοιπά, δεν είναι το αληθές.
Όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας επαναλαμβάνω και θα κλείσω με αυτό, θα τις ικανοποιήσουμε, έχουμε μια ολιγόμηνη παύση νέων αιτήσεων και στο διάστημα αυτό, δουλεύουμε κι εμείς και το Υπουργείο για νέα προγράμματα, που θα απευθύνονται με όρους όχι πελατειακούς αλλά πραγματικά όρους για κάθε κοινωνική ομάδα τους απαιτούμενους, ώστε όσοι δίνουν τις εισφορές τους να έχουν και την ανάλογη παροχή από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ: Για τα ενοίκια. Λέω, ότι δεν μπορώ να σας το πω αυτή την ώρα με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί θα πρέπει να πούμε ότι θα δούμε και βλέπουμε παράλληλα με τη βοήθεια βέβαια και του Υπουργείου και το θέμα των εισροών που μπορούμε να έχουμε από το ΙΚΑ και που όλοι ξέρουμε βέβαια σε ποια κατάσταση είναι και δεν ζούμε εκτός τόπου και χρόνου. Και εμείς διεκδικούμε και το Υπουργείο προσπαθεί να βοηθήσει όλους.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν αυτά ήταν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεχάσαμε τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ο κ. Στάμου.
ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ: Τρία λεπτά θα σας απασχολήσω, δεν θα σας απασχολήσω πολύ γιατί ξέρω ότι θέλετε να ρωτήσετε.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έχει υλοποιήσει τα προγράμματά του από το Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα και τα υλοποιεί συνέχεια. Το Δεκέμβρη υλοποιήσαμε το χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα, εαρινό εκδρομικό πρόγραμμα, κρουαζιέρα μέχρι σήμερα και το εκδρομικό το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί και οι δικαιούχοι το απολαμβάνουν, ένα πρόγραμμα, της τάξης των 17 με 18 εκ. ευρώ, που αφορά γύρω στις 50 με 60 χιλιάδες εργαζόμενους.
Ήδη όπως ξέρετε τρέχει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού το οποίο αφορά 550.000 εργαζόμενους και είναι της τάξεως των 60 εκ. ευρώ. Λειτουργούμε 24 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς 9 στην Αττική και 15 στην Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει 4 καινούργιους νέους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στη Λάρισα, στο Ίλιον, στο Αργοστόλι και στο Χαϊδάρι και είμαστε σε επαφή -επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις όπως ξέρετε το 2010- με τους Δήμους να λειτουργήσουν μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με προσωπικό του Δήμου, να λειτουργήσουν οι καινούργιοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Υλοποιούμε το πρόγραμμα των συγχρηματοδοτούμενο που ανέφερε πριν ο κ. Τσέκος, της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για 16.000 μητέρες κάθε χρόνο. Πρέπει να πω και να παραδεχτώ εδώ ότι φέτος έχουμε μια μικρή καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού σε αυτό το θέμα, όμως σιγά - σιγά προχωράμε και το λύνουμε.
Να τελειώσω λέγοντας ότι από εδώ και στο εξής και μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουμε βάλει μπροστά δυο θέματα. Το ένα είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Οργανισμού μας με την πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού, γιατί πρέπει να πω ότι αυτή δεν υπάρχει και το δεύτερο είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Όπως επίσης μας απασχολεί και πρέπει να λύσουμε το θέμα της επιμήκυνσης του τουριστικού χρόνου στην Ελλάδα, γιατί η τουριστική βιομηχανία πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και μάλιστα όχι ολόκληρους, πράγμα, το οποίο ο Οργανισμός
μας πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαι στη διάθεσή σας.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επιπλέον ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι έχει περικοπεί το ποσό αυτό των 500 εκ. ευρώ από άλλα Ταμεία, από το ΙΚΑ, από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή συμπληρώνουμε στο ένα κομμάτι που έχει ανάγκη, κόβοντας από άλλα. Ενώ είχαμε την πληροφόρηση ότι είχε ενημερωθεί η Τρόικα και ότι ήταν η μόνη υπέρβαση που θα κάναμε, προκειμένου να καλύψουμε το πρόβλημα αυτού του Ταμείου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης να πω, ότι θέλουμε να αφιερώσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα θέματα, τα οποία εισηγηθήκαμε και θα παρακαλούσα πάρα πολύ και γι' αυτό, που είναι ένα θέμα Ασφαλιστικό, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα, την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε στη διάθεσή σας.
Θέλουμε να δώσουμε πολύ υψηλή έμφαση ως Υπουργείο στην υπόλοιπη δουλειά μας, την οποία θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο με κάθε τρόπο. Σας ζητάμε να μείνουμε στα θέματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μια διευκρίνιση μόνο. Υπάρχει ένα θέμα με τη διαιτησία, είναι δυνατό περίπου να απαγορεύεται να ρωτάμε για τη διαιτησία; Δηλαδή δεν θα ρωτήσουμε γι' αυτό; Ρωτάω, διευκρινιστικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς συγκαλέσαμε τη συνέντευξη για τα θέματα που σας ανέφερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα υπάρχει θέμα που είναι σε εξέλιξη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορώ να σας ενημερώσω στη συνέχεια αν θέλετε, είμαι στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συνέντευξη Τύπου γι' αυτά τα θέματα δεν έχουμε κάνει καθόλου και πρέπει, επιτέλους, ο ελληνικός λαός να μάθει τι συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά έχουμε αποτελέσματα, πάντως να σας πω μια χτεσινή είδηση. Σε άνεργο στην
Πάτρα με 3 παιδιά έκοψαν το νερό και επειδή τέτοια φαινόμενα από πληροφορίες που έχουμε και καθημερινά πολλαπλασιάζονται, θα ήθελα να ήξερα αν επί του πρακτέου παρθούν ορισμένα μέτρα προστασίας γι' αυτές τις ευάλωτες ομάδες που λέτε. Δηλαδή ο άλλος είναι άνεργος, δεν έχει εισόδημα του κόβεται το νερό ή το ρεύμα, η Κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει σε αυτό και το Υπουργείο ειδικά;
.........: Η επιδότηση των λογαριασμών δεν επιλέξιμη από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αυτό το οποίο καλύπτει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι επιδοτήσεις είτε θέσεων απασχόλησης και εδώ νομίζω ότι ο κ. Διοικητής θα μπορέσει να απαντήσει βεβαίως, έδωσε πολύ συγκεκριμένα νούμερα για πραγματικές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί.
Δεν είναι εικονικά, δεν είναι προγράμματα στα χαρτιά, είναι θέσεις, οι οποίες έχουν πληρωθεί αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάει και δουλεύουν.
Από δικής μας πλευράς υπάρχουν δράσεις που αφορούν την επιδότηση προγραμμάτων κατάρτισης, ήδη αυτή τη στιγμή ανέφερα ότι κατά το τρέχον έτος έχουμε περίπου -συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των δράσεων του ΟΑΕΔ- 270 εκ. δαπάνες για ανθρώπους οι οποίοι καταρτίστηκαν, μέρος αυτών είναι η κατάρτιση μέρος είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Συνολικά είναι ένα πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται και επιδοτήσεις σε ανθρώπους οι οποίοι καταρτίστηκαν και πήραν εκπαιδευτικό επίδομα, με την έννοια αυτή υπάρχουν ήδη μεταβιβαστικές πληρωμές κατά κάποιο τρόπο, μεταβίβαση εισοδήματος σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό είναι το εργαλείο το οποίο με την επιλεξιμότητα που προσφέρει το Κοινωνικό Ταμείο έχουμε στα χέρια μας.
Από εκεί και πέρα ήδη μέσα στο 2010 όπως ανέφερα και ανέφερε και ο κ. Διοικητής έχουμε μια σειρά από επιπλέον προγράμματα τα οποία επιδοτούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες διασφαλίζουν εισοδήματα και με τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και με τις εταιρείες κοινωνικής οικονομίας.
Άρα τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα και αναπτύσσονται περαιτέρω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να προσθέσω κάτι σε αυτό γιατί συμμετέχω στη διατύπωση του ερωτήματος στο αρχικό του μέρος. Δηλαδή, ακούμε περί προγραμμάτων, το ερώτημα είναι: γίνονται τα προγράμματα αυτά και απαλύνουν το πρόβλημα ή την ένταση του προβλήματος σε κάποιους συνανθρώπους μας;
Αν το ερώτημα ήταν αυτό, η απάντηση είναι ευθεία και δόθηκε χωρίς ερώτημα, από την αρχή της συνέντευξης. Όταν μιλάμε για προγράμματα που εξαγγέλθηκαν στις 31 Μαρτίου και έχουν δώσει ήδη 50.000 επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, ήδη, και είμαστε σε πλήρη εξέλιξη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, τότε η απάντηση είναι μία, συγκεκριμένη και πάρα πολύ ορισμένη:
Ναι, αυτά τα προγράμματα βοηθούν. Βοηθούν την αγορά εργασίας, βοηθούν τους εργαζόμενους, βοηθούν τους εργοδότες που τα έχουν ανάγκη που κατά τεκμήριο είναι οι μικρότεροι, βοηθούν τον τουρισμό που είναι στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας, βοηθούν όσο μπορούν. Και ο τρόπος μας είναι έμπρακτος, δεν είναι θεωρητικός.
Τα προγράμματα είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, μάλιστα, πάρα πολύ χρήσιμη για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Έκανα τη σχετική εισαγωγή και δεν θέλω να επανέλθω. Θα χαρούμε πάρα πολύ, αν στην πορεία έχουμε και συγκεκριμένα ερωτήματα γι' αυτά.
Γιατί έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον εμείς εδώ αυτό το εννιάμηνο, τα μείζονα ερωτήματα να αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές ή άλλα θέματα και σπανίως αυτό τον παροχικό τομέα της δουλειάς μας, ο οποίος δε σταμάτησε δευτερόλεπτο να λειτουργεί.
Και θέλουμε, να αντιληφθείτε για ποιο λόγο, αποφασίσαμε μια συνέντευξη Τύπου γι' αυτή την πλευρά του Υπουργείου. Πρέπει να υπογραμμιστούν αυτά που γίνονται, για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης τι ακριβώς γίνεται και να μην μαθαίνει μονομερώς ορισμένα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σχετικά με την επιδότηση θέσεων εργασίας που αναφερθήκατε και σήμερα πάλι. Σχετικά με τα προγράμματα των 65.000 θέσεων εργασίας τα δυο προγράμματα τετραετές και διετές, που είχε ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες με ΦΕΚ …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον Μάρτιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας σταθούμε λίγο στις προϋποθέσεις που βάζουν. Στο τετραετές λέει: «… Η επιχείρηση πριν την άδεια ένταξης στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχει το εξάμηνο αυτό να έχει μειώσει το προσωπικό» δεν μιλάει για απολύσεις, για μείωση προσωπικού. Μπορεί να απολύσω εγώ κόσμο και να πάρω καινούργιο κόσμο με λιγότερες αποδοχές. Πρώτο παράθυρο.
Δεύτερο παράθυρο με αυτό το πρόγραμμα είναι ότι είναι τετραετές ’10 έως ’14. Απολύω το ’10 και πάω μετά το 2ο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς και εντάσσομαι. Δηλαδή που καταλήγω και που είναι το ερώτημά μου; Μπορούμε στα σοβαρά να ισχυριστούμε με την κρίση αυτή που περνάει η ελληνική οικονομία να μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ή μιλάμε για διευκόλυνση στους επιχειρηματίες;
Όπως έγινε με τον τουριστικό κλάδο. Δώσατε 50 εκ. ευρώ για να ανοίξουν Μάιο – Ιούνιο και να παραταθούν τον Οκτώβριο. Μιλάμε στα σοβαρά για 50.000 νέες θέσεις εργασίας, ή για ανακύκλωση της ανεργίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ζήτημα της ανακύκλωσης εμείς στο Υπουργείο το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και κυρίως το έχουμε συζητήσει στη Βουλή. Θυμίζω ότι πρόσφατα ο τηλεοπτικός τρέχον και γενικός και αφηρημένος λόγος για τα προγράμματα για τα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας που είναι κομμάτι του άρθρου 74 του 3863/2010, δηλαδή του Ασφαλιστικού νόμου, μας έλεγαν, ότι θα ανακυκλώσουμε ανέργους – απολυόμενους, άνω των 55 ετών ή κάτω των 25 ετών.
Πάντα, όταν γίνεται λόγος περί ανακύκλωσης εμείς διευκρινίζουμε, ότι με υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζουμε τα συγκεκριμένα μέτρα και ο κ. Λιόντος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση που ρυθμίζει την απαγόρευση της ανακύκλωσης στα προγράμματα των 119.000 θέσεων εργασίας, τα οποία εξαγγείλαμε με τον Πρωθυπουργό στις 31 Μαρτίου.
Το εξάμηνο περιορισμού δεν αφορά μόνο τυπικά την απόλυση, την οποία θα μπορούσε να παρακάμψει ένας εργοδότης, μιλώντας για ελάττωση προσωπικού που δεν είναι όμως μέσω απολύσεων και άρα θα μπορούσε να ζητήσει ένταξη στο πρόγραμμα, η αναφορά στον ευρύτερο όρο της μείωσης προσωπικού, γίνεται για να απαγορευτεί η ανακύκλωση.
Αυτό που λέει ο κ. Λιόντος δηλαδή, ισχύει, αλλά από την ανάποδη. Το μέτρο αυτό είναι προστατευτικό των εργαζομένων, που δεν θα απολύονται για να προσληφθεί ένας φτηνότερος, αφού το Δημόσιο θα του επιδοτεί τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα στο σημείο αυτό και θα είναι πεντακάθαρα, γιατί οι υπουργικές μας αποφάσεις θα καλύψουν όλα τα προγράμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, ποιες είναι οι κυρώσεις αυτών που απολύουν, με βάση αυτά που μας είπατε; Ποιες είναι οι κυρώσεις; Αναφέρεστε στις κυρώσεις….
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ακούγοντας όλα αυτά τα προγράμματα για παροχές και τα λοιπά, δυστυχώς χωρίς έσοδα οι παροχές δεν ξέρω πόσο μπορούν να επιτυχημένες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έσοδα; Είναι ΕΣΠΑ, το ΕΣΠΑ είναι ύψους 2,9 δισ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα σας ρωτήσω κ. Υπουργέ και αν θέλετε απαντάτε, εάν υπάρχει μια έρευνα η οποία σας έχει αποδείξει ότι με τη μείωση των εισφορών σε έξι ομάδες εργαζομένων, αν θα έχετε αύξηση εσόδων στο σύστημά σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απάντηση είναι αυτονόητη και έχει δοθεί από τον κ. Κικίλια, στην εισαγωγή του με πάρα πολύ συγκεκριμένους όρους. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα. Κατ' αρχήν ακούσαμε τον κ. Κικίλια που μας είπε για το πρώτο πρόγραμμα βάσει του ψηφισθέντος νόμου για τους 10.000 ανέργους έως 24 με STAGE και τα λοιπά. Έχουμε ανεργία νέων που ξεπερνά το 17-18% αν θυμάμαι καλά, πρωταθλητές. Γιατί βάζουμε τόσους λίγους, 10.000 μόνο ανθρώπους να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα; Ένα ερώτημα είναι αυτό.
Και ένα δεύτερο, οι 50.000 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τι συμβάσεις ήταν. Ήταν με πλήρους απασχόλησης, μερικής; Και αν σας ανησυχεί το φαινόμενο ότι επειδή δώσατε προχτές αυτά τα στοιχεία και λέει ότι στο δεύτερο τρίμηνο έχουμε περίπου 70.000 συνολικά εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης, αν αυτό σας ανησυχεί η έκταση του φαινομένου αυτού
στην αγορά εργασίας, που αντί για πλήρη απασχόληση προσλαμβάνουμε 4ωρο, 3ωρο.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για το πρώτο θέμα, μιλάτε για την μετατροπή του stage πλέον, την απάλειψη του παλιού εκείνου θέματος σε σύμβαση εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει την πρώτη φάση 6 με 12 μήνες και στη συνέχεια επεκτείνεται με επιδότηση εισφορών. Κοστίζει για 10.000 54.000.000 από το ΕΣΠΑ, μακάρι να είχαμε δυνατότητα για προγράμματα για 500.000, αυτό έχουμε σήμερα. Τώρα, δεν είναι το μοναδικό. Να είμαστε καλά εδώ, τον Σεπτέμβριο θα δείτε ένα πακέτο πολύ μεγαλύτερο όπου και οι ρυθμίσεις για τους νέους θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Το δεύτερο ερώτημα. Οι συμβάσεις εργασίας για τις 18.000 από τις 50 είναι αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου, για τα προγράμματα επιδότησης εισφορών, για την επιχειρηματικότητα είναι νέοι επιχειρηματίες εκεί πέρα, για τις 4.000 και 28.000 για τους ανέργους είπαμε είναι εποχική απασχόληση για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Και πάνω σε αυτό έχουμε και το πρόγραμμα 10.000 για τη διατήρηση και τη μετατροπή των εποχικών σε αορίστου τουλάχιστον για ένα χρόνο για 10.000 στον τομέα του τουρισμού και για τις επιχειρήσεις της 12μηνης λειτουργίας.
Στις δυνατότητες χρηματοοικονομικές που έχουμε, μέχρι σήμερα έχουμε 151.000 περίπου θέσεις, δυνατότητες και κοντά στο 1 δις ευρώ και θα έχουμε τουλάχιστον άλλο τόσο σε 2 με 3 μήνες με συνδυασμούς χρηματοδοτικών πηγών. Μακάρι να είχαμε άπειρα χρήματα να κάνουμε προγράμματα για 500.000, για 1.000.000 κλπ.
Θεωρώ πάντως ότι στο σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο που όλοι γνωρίζετε, όλοι γνωρίζουμε μάλλον, στην κατάσταση που βρήκαμε το ΕΣΠΑ, γιατί δεν αρκεί να υπάρχουν τα χρήματα, πρέπει να υπάρχουν και οι μηχανισμοί και εμείς, ο κ. Γενικός θα σας το πει καλύτερα από εμένα, δεν είναι μόνο ότι βρήκαμε 0,15% δεν υπήρχαν μηχανισμοί.
Ο ΟΑΕΔ, ο Δημόσιος Οργανισμός Απασχόλησης της χώρας δεν υπήρχε μέσα στο ΕΣΠΑ. Από τα 200 τόσα εκατομμύρια τα 160, τα 170 είναι ο ΟΑΕΔ. Δεν υπήρχε μέσω ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Εργασίας δράσεις εξειδικευμένες για τον ΟΑΕΔ. Αυτό σε τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης
πρώτη φορά έχει συμβεί, μετά από τρία χρόνια, στη μέση του προγράμματος δηλαδή.
Πιστεύω ότι με τις δυνατότητες, τους περιορισμούς κλπ. πιστεύω ότι έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία θα ενταθεί και εντείνεται τώρα που μιλάμε στο άμεσο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταρχήν πρέπει να πούμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα από τα στοιχεία που έχουμε με βάση τις καταστάσεις προσωπικού. Είναι ξεκάθαρο ότι στο δεύτερο εξάμηνο διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις προσλήψεις, προχωρούν σε προσλήψεις. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε ακόμα.
Η μεγαλύτερη αύξηση που παρουσιάζεται, παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές. Και επίσης έχουμε αύξηση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε σχέση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας τα μοίρασα τα στοιχεία, τώρα το ποσοστό δεν το έχω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Το ισοζύγιο πόσο είναι έχει σημασία όχι…
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε μετατροπή 6.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής, αυτό είναι το νούμερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μιλήσαμε μόνο για μετατροπές συμβάσεων στα μεγάλα κέντρα, στα αστικά κέντρα Αττική και Θεσσαλονίκη όπου πραγματικά εκεί πέρα το 50% αυξάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
…: Από τον Οργανισμό έχουν δημοσιευθεί στοιχεία μέχρι και τον Μάιο, το ισοζύγιο τον Μάιο ήταν το θετικότερο που υπήρξε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Στα στοιχεία του Ιουνίου έχουν αργήσει λίγο γιατί θέλουμε να ξεχωρίσουμε, εκεί φαίνεται να είναι αυξημένες οι απολύσεις αλλά πρόκειται για λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Να σας πω ένα παράδειγμα; Όπως φαίνονται και οι άνθρωποι που έρχονται στον ΟΑΕΔ και δικαιούνται επίδομα ανεργίας αναπληρωτές
καθηγητές. Μπαίνουν 20, 30.000 θα δούμε τώρα πόσοι θα είναι συνολικά μέχρι και τον Αύγουστο αναπληρωτές καθηγητές κάθε χρόνο.
Κατά συνέπεια θέλουμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα στοιχεία ώστε να δούμε ακριβώς τι γίνεται με τις απολύσεις από συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να δούμε ποιο είναι το πραγματικό θέμα. Μέχρι και τον Μάιο πάντως αυτό το νούμερο, το ισοζύγιο, το καθαρό ισοζύγιο ξεκίνησε νομίζω από μείον 30.000 τον Ιανουάριο, τον Μάιο έφτασε στις συν 50.000, συν 50, δηλαδή προσλήψεις 50.000 περισσότερο από τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις.
Και να δούμε τον Ιούνιο τι προκύπτει αφού ξεχωρίσουμε όμως τις λήξεις αυτού του τύπου των συμβάσεων. Να δούμε τι έχει γίνει με τις απολύσεις τον Ιούνιο. Εγώ πιστεύω ότι συνεχίζεται μια πορεία, η οποία δεν θέλω να πω ότι είναι θετική, γιατί πρέπει να δούμε και τους επόμενους μήνες τι θα γίνει.
Πάντως εάν προσέξετε θα δείτε ότι στη στατιστική ανεργία, σε αυτό που παρακολουθεί δηλαδή η ΕΣΥΕ, η Στατιστική Αρχή, ενώ πέρσι, καταρχήν φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι το ποσοστό δύο μονάδες, το ξέρουμε. Πέρσι το ποσοστό αυτό άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο και μετά. Φέτος άρχισε να μειώνεται από τον Φεβρουάριο και μετά, το ποσοστό ανεργίας.
Όλα αυτά είναι ενδείξεις. Δεν δημιουργούν ένα σενάριο καταρχήν θετικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ρυθμός αύξησης μειώνεται;
….: Ναι, ο ρυθμός αύξησης. Γιατί ξέρουμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα που στηρίζεται πάρα πολύ στην εποχική εργασία, στον τουρισμό ας πούμε. Αλλά παρόλο τη βαθύτερη ύφεση από πέρσι και παρόλο την αυξημένη ανεργία δεν φαίνεται να συνεχίζεται να αυξάνεται. Θα δούμε βέβαια από τον Οκτώβριο τι θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Είναι προφανές από την εμπειρία όχι από τα στατιστικά ότι όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται από Σεπτέμβριο Οκτώβριο και μέσα στο καλοκαίρι για ριζικό ξεκαθάρισμα … μεγάλες επιχειρήσεις. Καταγράφεται μια αναμονή ενόψει και των μέτρων των εργασιακών και της αναμονής για τις αποζημιώσεις και όλα αυτά και από φθινόπωρο όλοι είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλες αλλαγές. Αυτά τα
μηνύματα έχουμε από τα ρεπορτάζ, αυτά τα μηνύματα έχουμε και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που εργαζόμαστε.
Το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής. Γιατί το Υπουργείο δεν συνεργάζεται μαζί με το Ανάπτυξης και με το Αγροτικής Ανάπτυξης και να παρουσιάσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο με δράσεις και από όλες τις πλευρές. Δηλαδή, μια επιχείρηση τον Σεπτέμβριο αντιμετωπίζει το πρόβλημα να μειώσει το … του προσωπικού, τι εναλλακτικές λύσεις έχει, τι μπορείτε να προσφέρετε; Να αλλάξετε λίγο την οπτική γωνία με την οποία κάνετε αυτή την παρουσίαση και να το δείτε από την οπτική γωνία είτε των επιχειρήσεων είτε των ανέργων. Εσείς μας τα παρουσιάζετε με βάση την εικόνα που υπήρχε και πριν 5 χρόνια.
….: Όχι δεν είναι έτσι.
….: Εντάξει τότε διαγράφεται η δουλειά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι το εξής. Τι εναλλακτικές λύσεις έχει αυτή η επιχείρηση και ο άνεργος από τον Σεπτέμβρη, τι θα κάνει;
….: Να πω κάτι γιατί νομίζω ότι με αυτό τον ισχυρισμό ουσιαστικά, χωρίς να προτίθεστε να τον φέρετε δεν αποκωδικοποιείται το τι ακριβώς στοχεύουν αυτά τα προγράμματα. Αυτή τη στιγμή με τα βεβαιότητας σας λέω, ότι ένας επιχειρηματίας και αυτό το μήνυμα ίσως το πιο ουσιαστικά πρέπει να δοθεί σήμερα πριν κάνει οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού, πρέπει να αξιολογήσει αν τον συμφέρει.
Κατά τον σχεδιασμό τον δικό μας μετρώντας τα πράγματα οικονομικά δεν τον συμφέρει. Βέβαια εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις απολύσεις αλλά αναδιαρθρώσεις και μειώσεις θέσεων περιορισμένου μεγέθους, αυτές είναι η πληθώρα των απολύσεων την επιχείρηση δεν τη συμφέρει. Πρέπει να το επανεξετάσει.
Αυτά που έχει να κερδίσει ή να αξιοποιήσει μέσα από τα προγράμματα και αυτή είναι η μεγάλη ισχύς των προγραμμάτων. Δεν έχουν καμία σχέση με τα προγράμματα, τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν, μα καμία σχέση. Άλλωστε πέντε χρόνια δεν υπήρχαν προγράμματα. Ο ΟΑΕΔ έκανε stage δεν έκανε προγράμματα απασχόλησης.
Πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη συμβολή αν τελικά γίνει κατανοητό προς την οικονομία, στην ανεργία, αν τελικά γίνει κατανοητό αυτό που εμείς εν
πάση ειλικρινεία καταθέτουμε, ότι ακριβώς τα προγράμματα ως έχουν και αυτά που θα σχεδιαστούν τον Σεπτέμβρη που θα απαντήσουν σε αυτό που λέτε, σε πιο μεγάλες επιχειρήσεις τι μπορεί να κάνει, αν θέλει να κάνει μια επιχείρηση αναδιάρθρωσης, θα υπάρξουν τέτοια προγράμματα Σεπτέμβριο, Οκτώβρη, όμως τα προγράμματα ως έχουν, νομίζω ότι και ο Υπουργός το είπε, μεταφέρουμε ένα μήνυμα όχι κυρίως στους ανέργους, οι άνεργοι έχουν το πρόβλημα και τρέχουν, προς τις επιχειρήσεις να τα μελετήσουν. Δεν τους συμφέρουν να κάνουν απολύσεις. Αυτή είναι η ουσία. Πρέπει να δουν πρώτα και μετά να αποφασίσουν να κάνουν μια, δύο ή τρεις απολύσεις γιατί αυτά που θα χάσουν ως αξιοποίηση είναι πολύ περισσότερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Διακοπές βλέπω στο πλήρωμα των δημοσιογράφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά πήγαν διακοπές, απ’ ότι βλέπω.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλή σας μέρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Απ’ ότι βλέπω από τα πρόσωπα, πάνω από τα μισά δεν είναι παρόντα, για ευνόητους λόγους.
Ελπίζω τις επόμενες βδομάδες που θα κάνουμε και τις επόμενες συνεντεύξεις, να είναι εδώ και τα υπόλοιπα μισά που σήμερα λείπουν, να γίνει δηλαδή εναλλαγή, να κάνετε κι εσείς τις διακοπές σας. Το Υπουργείο δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, διότι έχουμε πάρα πολλά θέματα σε εξέλιξη και θέματα που έχουν να κάνουν με προγράμματα, με παροχές, με στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Με την εφαρμογή του Ασφαλιστικού, για την οποία θα καλέσουμε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου την επόμενη βδομάδα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία προετοιμάζουν την εφαρμογή του Ασφαλιστικού και έχουν να κάνουν με
τις μεθόδους εφαρμογής του. Δηλαδή, μια σειρά από μέτρα όχι καινούργια, μια σειρά από εφαρμογές του νόμου 3863/2010, του νέου δηλαδή Ασφαλιστικού νόμου.
Σήμερα, είπαμε να οργανώσουμε αυτή τη συνάντησή μας, με πρωτεύοντα σκοπό να μιλήσουμε για το κοινοτικό πλαίσιο, για το ΕΣΠΑ. Να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα, του οποίου είμαστε πρωτοπόρο Υπουργείο.
Κυρίες και κύριοι, μπορεί το τελευταίο δίμηνο να ήταν χρόνος που αφιερώθηκε αποκλειστικά στο Ασφαλιστικό, διότι η κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή περνούσε από τη Βουλή των Ελλήνων, όμως δεν παραβλέψαμε τα υπόλοιπα καθήκοντά μας, τα ασκήσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα και έχουμε τη χαρά να ανακοινώνουμε, ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι εκ των πρωτοπόρων Υπουργείων στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Για να γίνω συγκεκριμένος, τους τελευταίους 8 – 9 μήνες που είμαστε εδώ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντικότατη πρόοδο. Η απορρόφηση ανέρχεται στο 7,56% του συνολικού προγράμματος, έναντι του 0,15%, δηλαδή του ποσοστού, με το οποίο παραλάβαμε το πρόγραμμα τον Οκτώβριο.
Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες είναι 213.526.000 ευρώ, επαναλαμβάνω οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες είναι 213.526.000 ευρώ. Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, χρήματα που δόθηκαν ήδη. Όχι χρήματα που συμβασιοποιήθηκαν, χρήματα που καταβλήθηκαν.
Ξέρουμε - γι’ αυτό και τρέχουμε το πρόγραμμα όσο μπορούμε πιο δυνατά - ότι στην τρέχουσα πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η κοινωνική ημερήσια διάταξη μιας κυβέρνησης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Πρωταρχικός στόχος της προσπάθειας που καταβάλλουμε, είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες, που πλήττονται από την κρίση.
Δηλαδή με άλλα λόγια να περιορίσουμε και να μειώσουμε την ανεργία, να ενισχύσουμε την απασχόληση, να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις ομάδες που απειλούνται από τη φτώχεια.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, από το συνολικό ύψος του προγράμματος που εσείς ξέρετε καλύτερα είναι 2,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος
αυτής της χρονιάς θα έχουν απορροφηθεί 530 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα διπλασιάσουμε, θα υπέρ – διπλασιάσουμε την απορροφητικότητα που μέχρι τον Ιούνιο είχαμε και το συνολικό ποσοστό του προγράμματος θα έχει καλυφθεί κατά 17,5%.
Τρέχουμε πάρα πολύ γρήγορα, πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί η εποχή το επιβάλλει αυτό. Έχουμε, κυρίες και κύριοι, τη χαρά και την τιμή να ανακοινώνουμε, ότι εφαρμόζονται προγράμματα, στα οποία έχουν υπαχθεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και τα οποία όταν τα εξαγγείλαμε με τον κ. Πρωθυπουργό στις 31 Μαρτίου στο Περιστέρι, μας είπαν πολλά.
Μας είπαν για προγράμματα – δημαγωγία, μας είπαν για προγράμματα που δε θα εφαρμοστούν. Τι αποδείχθηκε στην πράξη; Ότι περίπου 50.000 εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, με τη μερίδα του λέοντος να έχει ο τουρισμός.
Περίπου 30.000 άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό μέσω των προγραμμάτων μας και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη.
Όπως θα φανεί από τις τοποθετήσεις που θα γίνουν σήμερα, από τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναχθεί σε βασικό πυλώνα της προσπάθειες να είναι ο τουρισμός αυτός που έχει ανάγκη η πατρίδα.
Δηλαδή, μια μείζων παραγωγική δύναμη και λειτουργία, η οποία θα δώσει στον τόπο αυτά, που ο τόπος χρειάζεται. Μου δόθηκε η ευκαιρία χτες, με ερώτηση του συναδέλφου μας κ. Κριτσωτάκη του Συνασπισμού στη Βουλή, να πω ότι εφαρμόζεται ήδη το άρθρο 10 του νόμου 3845/2010, με το οποίο προβλέψαμε εγγύηση για το χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό, να κατατίθεται παντί τρόπω από τις τουριστικές επιχειρήσεις, το όνομα αυτού που απασχολούν μόλις πριν αυτός αναλάβει εργασία.
Ο νόμος μέχρι τον Απρίλιο, μέχρι δηλαδή το άρθρο 10 του 3845/2010, επέτρεπε να δηλώνεται ο εργαζόμενος και 2 ημέρες μετά την έναρξη απασχόλησής του. Με αποτέλεσμα ο έλεγχος στις τουριστικές επιχειρήσεις να καθίσταται αδύνατος.
Διότι, όταν ο έλεγχος εντόπιζε κάποιον ανασφάλιστο, ο εργοδότης έλεγε «έχω περιθώριο 48 ώρες να τον δηλώσω». Εμείς
αποδεχόμενοι πρόταση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων, τι νομοθετήσαμε;
Ότι θα πρέπει να δηλωθεί παντί τρόπω με ένα φαξ στο πλησιέστερο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με ένα e-mail, με ένα τηλέφωνο, με ένα έγγραφο, με οτιδήποτε να δηλωθεί ο απασχολούμενος ευκαιριακά, περιστασιακά, διότι όπως μας έλεγαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μπορεί έναν άνθρωπο να τον προσλαμβάνεις επειδή έχεις μια δεξίωση ένα Σάββατο, μια δεξίωση γάμου και που να το ξέρεις αυτό, για να τον δηλώσεις εγκαίρως;
Μπορεί να είναι απροσδόκητη η διοργάνωση του γεγονότος. Και είπαμε εντάξει, αλλά παντί τρόπω μπορείς να ενημερώσεις το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ότι απασχολείς τον τάδε ή την τάδε. Ώστε, αν ο έλεγχος εντοπίσει ανασφάλιστο εργαζόμενο, να φταις και όχι να καλύπτεσαι πίσω από το 48ωρο.
Αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Πλάι στις πολιτικές μας για την ενίσχυση της απασχόλησης, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του τουρισμού, έχουμε και αυτή την πρόβλεψη νομοθετήσει και την εφαρμόζουμε, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε και αποτελεσματικότερους ελέγχους, διότι οι έλεγχοι στο χώρο του τουρισμού, απ’ όσο είχαμε ενημερωθεί μόλις αναλάβαμε το Υπουργείο, εμφάνιζαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Κυρίες και κύριοι, προχωράμε. Το ΕΣΠΑ θα προχωρήσει, ξαναλέω, με ταχύτατους ρυθμούς. Θα σας ενημερώνουμε για την πορεία του. Ήδη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Τσέκος, θα σας ενημερώσει με λεπτομέρειες, όπως θα σας ενημερώσει με λεπτομέρειες και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ ο κ. Κικίλιας που είναι εδώ, για τα προγράμματα που εφαρμόζουμε.
Όταν μας έλεγαν «πού θα βρείτε τα χρήματα για να εφαρμόσετε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αφού δεν έχετε λεφτά ως Οργανισμός Απασχόλησης», εμείς λέγαμε στις 31 Μαρτίου, ότι τα έσοδά μας θα προκύψουν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, από ευρωπαϊκά προγράμματα και το υπόλοιπο με λογιστική διαγραφή των οφειλών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.
Δεν μας πίστευαν, όμως πραγματοποιήσαμε όλα όσα είχαμε πει. Τις επόμενες μέρες θα εξαγγείλουμε και επόμενα προγράμματα, προσκαλώντας σας στο χώρο αυτό, στην αίθουσα αυτή του Υπουργείου.
Θα σας ενημερώσουμε, επίσης, για θέματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που τόσο πολύ χτυπήθηκε, με έναν τρόπο βάναυσο και άδικο τις προηγούμενες μέρες και θα μας δοθεί η ευκαιρία σήμερα να εξηγήσουμε ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, αλλά θα κάνουμε αναφορά και στα προγράμματα της Εργατικής Εστίας.
Κλείνω, ενημερώνοντας, ότι η νομοπαρασκευαστική εργασία για την αναβάθμιση και την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ολοκληρώνεται.
Αύριο έχουμε μια ακόμη συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπό τον Καθηγητή κ. Κουκιάδη. Θα είμαστε την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για το λεγόμενο κοινοβουλευτικό διάλογο, την κοινοβουλευτική διαβούλευση του άρθρου 36 του Κανονισμού της Βουλής.
Θα παρουσιάσουμε την απόπειρα επανασύστασης του ΣΕΠΕ, με βάση 4 μείζονα σημεία. Το σημείο της θεσμικής αλλαγής, το σημείο της αναβάθμισης σε επίπεδο προσωπικού, το σημείο της αναβάθμισης σε επίπεδο διεισδυτικότητας των ελέγχων και το σημείο της αναβάθμισης σε επίπεδο υπογραφής και διεκπεραίωσης όλων των οφειλομένων κανονιστικών πράξεων.
Θα είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι στη Βουλή την επόμενη βδομάδα και τη μεθεπόμενη σε σας όταν θα παρουσιάσουμε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την επανασύσταση του ΣΕΠΕ.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Υφυπουργός θα απαντήσει, αν χρειαστεί, σε ερωτήσεις. Δε θέλει να προσθέσει κάτι ενόψει του ότι την επόμενη βδομάδα θα κάνει ο ίδιος τη βασική τοποθέτηση για την εφαρμογή του 3863/2010, δηλαδή του νέου Ασφαλιστικού νόμου. Και δίνω το λόγο στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κ. Τσέκο, να μας μιλήσει για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Θ. ΤΣΕΚΟΣ: Όπως προανάφερε ο κ. Υπουργός το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» είναι από εκείνα που έχουν πραγματοποιήσει, το 8μηνο – 9μηνο που πέρασε, αλματώδη πρόοδο και ποσοτικά θα έλεγα και ποιοτικά.
Το ποσοτικό στοιχείο είναι αυτό το οποίο προανέφερε ο Υπουργός, από ένα ποσοστό της τάξης του 0,15% βρισκόμαστε στο 7,5%, με προοπτική να είμαστε στο τέλος του 2010 περίπου στο 17,5% - 18%.
Δεδομένου δε ότι είναι ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, στα οποία δεν έχουν υπάρξει έργα – γέφυρες, δηλαδή δεν υπάρχουν μεταφερόμενα έργα από το ΚΠΣ, τα έργα είναι καθαρά ΕΣΠΑ, δείχνει ακριβώς τα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός που έχουν πραγματοποιηθεί.
Από ποιοτικής πλευράς υπήρξε επίσης μια προσπάθεια ανασχεδιασμού. Με την έννοια ότι παραλάβαμε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί προ κρίσης. Δεν είχε συμπεριλάβει δηλαδή εξαιρετικά επείγοντα στοιχεία, εξαιρετικά κρίσιμες παραμέτρους, που σχετίζονται ακριβώς με το γεγονός ότι η Ευρώπη συνολικά και η χώρα μας ειδικότερα, διανύουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Χρειάστηκε εν κινήσει να ανασχεδιαστεί το πρόγραμμα. Εν κινήσει με την έννοια ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια ή το περιθώριο να πούμε «κατεβάζουμε τα ρολά να ανασχεδιάσουμε».
Τρέξαμε μπροστά και αυτό φάνηκε από την απορρόφηση και από την άλλη πλευρά έπρεπε να βάλουμε καινούρια ποιοτικά στοιχεία, τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της περιόδους που διανύουμε.
Η βασική αναδιάρθρωση ήταν ότι η έμφαση από τις δράσεις κατάρτισης μετακινήθηκε κυρίως σε άλλου τύπου ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ήταν ενεργητικές πολιτικές αιχμή του δόρατος του οποίου είναι ο ΟΑΕΔ, ο κ. Διοικητής θα έχει στη συνέχεια την ευκαιρία να δώσει λεπτομέρειες.
Όπου, εγώ θα δώσω ένα νούμερο, υπήρξε μια συνολική μεταφορά πόρων μέχρι στιγμής προς τον ΟΑΕΔ, 834 εκατομμυρίων ευρώ, πόροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τα νέα προγράμματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και τα νέα προγράμματα τα οποία σχεδιάζονται. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες εδώ, γιατί ο κ. Διοικητής θα δώσει λεπτομέρειες στη συνέχεια.
Ειδικότερα για τα προγράμματα κατάρτισης, υπήρξε και εδώ μια ποιοτική αναβάθμιση. Διότι είχαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αν θέλετε διευθέτησε τις συναρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και του
Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, όπου υπήρξε μια στενή και πολιτική και υπηρεσιακή συνεργασία των 2 Υπουργείων για να ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο.
Είχαν ένα πρώτο Προεδρικό Διάταγμα στο τέλος του 2009 και ένα δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα εξειδίκευσης τον Απρίλιο, όπου σε γενικές γραμμές έδωσε στο Υπουργείο Παιδείας την αρμοδιότητα του μαθησιακού σχεδιασμού των δράσεων κατάρτισης, ενώ το Υπουργείο Εργασίας διατήρησε τον εργασιακό σχεδιασμό, δηλαδή τη διαδικασία ανίχνευσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ποσοτική και ποιοτική σε ειδικότητες – δεξιότητες και τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτούν πλέον τη διαδικασία του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, η οποία περνάει στο Υπουργείο Παιδείας.
Η αναδιάταξη αυτή μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να δούμε τα προγράμματα κατάρτισης, μέσα από ένα διαφορετικό οπτικό πεδίο, μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα, να πιστοποιήσουμε τις δεξιότητες τις παρεχόμενες, διότι εδώ έχουμε ένα σημαντικό στοιχείο.
Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στη δια βίου μάθηση πανευρωπαϊκά, είναι περίπου στο 2,9% αν δε με απατά η μνήμη μου, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16%, εξαιτίας ακριβώς εν μέρει του γεγονότος ότι η άτυπη κατάρτιση η οποία γίνεται στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, δε συμπεριλαμβάνονταν, δε συνεκτιμούνταν σε αυτό το ποσοστό.
Γίνονταν δηλαδή σημαντικές δράσεις και δαπανούνταν σημαντικά ποσά για την κατάρτιση και δεν είχαμε ούτε πιστοποίηση των γνώσεων, ούτε συνυπολογισμό των δράσεων αυτών στα συνολικά ποσοστά για τη δια βίου μάθηση. Αυτά τα ζητήματα θα λυθούν.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί, έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σύστημα το οποίο δουλεύουν με το Υπουργείο Παιδείας, είναι η εισαγωγή του θεσμού του «Βάουτσερ» δηλαδή του δικαιώματος του τίτλου κατάρτισης, της επιταγής κατάρτισης όπου θα μεταφέρει την επιλογή στην κοινωνία και θα σπάσει κάποιους δίαυλους εξαιρετικά αμφιλεγόμενους επικοινωνίας ανάμεσα στη διοίκηση και στην αγορά της κατάρτισης, ειδικότερα στα ΚΕΠ.
Η λογική εδώ είναι ότι αφού, όπως προανέφερα το Υπουργείο Εργασίας, μέσα από τους μηχανισμούς τους οποίους διαθέτει και οι οποίοι θα αναβαθμιστούν με δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως η ΠΑΕΠ, η οποία θα έχει πια τη δυνατότητα να δίνει αξιόπιστα, επίκαιρα στοιχεία για τη στάση στην αγορά εργασίας και ποσοτικά και ποιοτικά, αυτά τα δεδομένα θα τροφοδοτούν το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος θα αφορά το περιεχόμενο των δράσεων κατάρτισης, την πιστοποίηση των προγραμμάτων των εκπαιδευτών, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα διαθέτουμε θα υπάρχει μια διπλής κατεύθυνσης προκήρυξη.
Θα προκηρύσσουμε δηλαδή από τη μια πλευρά προς τους παρόχους κατάρτισης ένα πρόγραμμα, όπου θα καλούμε όσους ενδιαφέρονται, τα ΚΕΚ κατά βάση, να προσφέρουν δράσεις κατάρτισης συγκεκριμένου τύπου, να το γνωστοποιήσουν στα όργανα του Υπουργείου Παιδείας, όχι στα όργανα του Υπουργείου Εργασίας.
Το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι προτεινόμενες δράσεις ανταποκρίνονται στα ποιοτικά δεδομένα και στα πρότυπα τα οποία έχει χαράξει, είναι το ΕΚΕΠΙΣ το αρμόδιο όργανο.
Ενώ παράλληλα θα γίνεται μια προκήρυξη προς τους ωφελούμενους δικαιούχους, δηλαδή τους ανέργους ή τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.
Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας θα δίνουν έναν τίτλο δικαιώματος κατάρτισης στο δικαιούχο, στον άνεργο ή στον εργαζόμενο, ή στην επιχείρηση, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα πλέον, από έναν κατάλογο παρόχων που είναι πιστοποιημένοι, να επιλέγει εκείνον που αυτός επιθυμεί.
Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η δράση κατάρτισης, τα μαθησιακά αποτελέσματα θα αξιολογούνται και αυτό το «βάλτσο» το οποίο αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο ποσό, θα κατανέμεται μεταξύ του παρόχου και του δικαιούχου, διαφοροποιημένα σε 2 επίπεδα.
Θα υπάρχει δηλαδή μια βασική αμοιβή, που αφορά το σύνολο της προσπάθειας και θα υπάρχει ένα τμήμα της αμοιβής, το οποίο θα συνδέεται με το βαθμό επιτυχίας στο τελικό τεστ.
Ούτως ώστε να πληρώνουμε πραγματικά, ουσιαστικά μαθησιακά αποτελέσματα. Να πληρώνουμε γνώσεις οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί και έχουν αποδειχθεί επιτυχείς.
Νομίζουμε ότι αυτή η ριζοσπαστική τομή στην όλη διαδικασία της κατάρτισης, συνδυασμένη με άλλα στοιχεία όπως το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον τα ΚΕΚ εκείνα τα οποία θα πληρώνει, οι πάροχοι κατάρτισης εν γένει που θα πληρώνουν τους ανέργους -διότι ήταν ένα πεδίο που είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα- αλλά οι αμοιβές θα καταβάλλονται απ' ευθείας από τις δημόσιες Υπηρεσίες από το Υπουργείο Εργασίας ή άλλους φορείς. Θα σταματήσει, θα σπάσει αν θέλετε κι αυτός ο άσχημος κρίκος.
Η ενεργοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο ήδη έχει αγοραστεί και πληρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο και δεν είχε χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο το «ΔΙΑΣ ΚΕΚ», όπου θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες να παρακολουθούν on line και σε πραγματικό χρόνο, σε συνδυασμό με φυσικούς ελέγχους την πραγματική υλοποίηση των προγραμμάτων και μια σειρά από άλλα τεχνικά μέσα ελέγχου, που δεν θέλω να μακρηγορήσω τώρα, μας δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό σκηνικό στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Φεύγοντας από τα θέματα της κατάρτισης και με το δεδομένο ότι ήδη μέχρι το τέλος του μηνός στις αρχές του επομένου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα 2 πρώτα και μεγάλα προγράμματα κατάρτισης τα Πράσινα και τα Τουριστικά, αναμένεται δηλαδή να έχουμε αποτελέσματα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ τα λοιπά προγράμματα κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες, τα προγράμματα κατάρτισης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα λοιπά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο. Άρα δηλαδή όλο το πακέτο κατάρτισης θα έχει κλείσει, θα έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έχουμε ήδη δαπάνες εδώ.
Να αναφερθώ σε κάποιους άλλους σημαντικούς άξονες δραστηριοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του δικτύου προστασίας στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός.
Υπάρχει μια σημαντική δράση που αφορά την επιδότηση των Βρεφονηπιακών Σταθμών για εργαζόμενες και άνεργες μητέρες. Εδώ έχουμε μια σημαντική πρόοδο. Από 45 εκ. τα οποία είχαν προβλεφθεί και δεσμευτεί κατά το 2009, φέτος το πρόγραμμα διευρύνθηκε, έχουμε πολύ περισσότερους δικαιούχους, έχουμε αυτή τη στιγμή 30.000 αιτήσεις από μητέρες οι οποίες θέλουν να βάλουν τα παιδιά τους σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ή σε Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ειδικά Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες καλύπτουμε όλο αυτό το φάσμα των υπηρεσιών και θα υπερδιπλασιάσουμε το ποσό που δαπανήθηκε φέτος, θα φτάσουμε στα 100 εκ. κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, ειδικά αυτή την περίοδο που η κρίση πλήττει τις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος οικογένειες, είναι μια σημαντική ελάφρυνση το γεγονός ότι για 30.000 οικογένειες θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το κόστος της φύλαξης των παιδιών τους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μια τρίτη σημαντική πρωτοβουλία αφορά την προώθηση της δράσης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έχουμε ολοκληρώσει, βρισκόμαστε στη φάση των τελικών διευθετήσεων με το ΤΕΜΠΜΕ και με άλλους φορείς των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μια νέα μορφή εταιρικότητας και επιχειρηματικότητας, σε εταιρείες κοινωνικής οικονομίας.
Είναι ένας τομέας όπου η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία δείχνει ότι προσφέρει σε ευπαθείς ειδικά ομάδες, σε ομάδες που δεν είναι εύκολο να ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας, δυνατότητες απασχόλησης σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον.
Η τάση ανάπτυξης αυτού του τομέα της οικονομίας πανευρωπαϊκά είναι εξαιρετικά ισχυρή, προσφέρει δημιουργία θέσεων εργασίας με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από την κανονική ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Μέχρι τώρα ήταν ένα πεδίο το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί στη χώρα μας, δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο και επιπλέον έχουμε ένα σημαντικό θα έλεγα χρηματοδοτικό πακέτο, 60 εκ. ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με αντίστοιχους πόρους που έχει το Υπουργείο Οικονομίας και
Ανάπτυξης με το οποίο συνεργαζόμαστε, θα χρησιμοποιηθεί όλο αυτό το πακέτο ως εργαλείο μόχλευσης.
Δεν θα είναι δηλαδή επιδοτήσεις, θα είναι εξαιρετικά χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια, που θα δοθούν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και θα έχουν τη δυνατότητα να μοχλεύσουν και επιπλέον πόρους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολλές τοπικές πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται όπως είπα σε μακροχρόνια ανέργους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, πρώην χρήστες, αποφυλακισμένους γενικά σε ευπαθείς ομάδες, να βρουν μια δυνατότητα απασχόλησης και να υποκινήσει και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.
Εδώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει το ρόλο της. Προβλέπεται ακριβώς ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά κι άλλοι φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ο ιδιωτικός τομέας μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τέτοιου είδους προσπάθειες.
Έχουμε επίσης τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για την απασχόληση, τα οποία είναι δυο τύπων: για το γενικό πληθυσμό και για ευπαθείς ομάδες. Εδώ ειδικά στα προγράμματα για το γενικό πληθυσμό ο ΟΑΕΔ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο.
Η ιδέα είναι να ζητήσουμε από τις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν συμπράξεις, συμπράξεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές, θα μπορούν να συμμετάσχουν και πάλι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, προτείνοντας τοπικές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η ιδέα δηλαδή είναι να έχουμε μια ευρύτατη γκάμα προτάσεων, που θα περιλαμβάνουν σχέδια επιχειρήσεων, σχέδια κατάρτισης, συμβουλευτική υποστήριξη ή άλλου είδους δραστηριότητες, οι οποίες όμως θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
Η ιδέα εδώ είναι ακριβώς να αξιοποιήσουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες, ευκαιρίες που κεντρικά πιθανό να μην φαίνονται αλλά οι φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και έχουν την εικόνα και την εμπειρία της τοπικότητας των ευκαιριών θα μπορέσουν να αναδείξουν και με αρκετά θα έλεγα κι εδώ σημαντικά εργαλεία χρηματοδότησης, το
συνολικό πακέτο είναι 160 εκ., να χρηματοδοτηθούν δημιουργία βιώσιμων και όσο το δυνατό ποιοτικότερων θέσεων εργασίας.
Τέλος υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες αλλά για εξοικονόμηση χρόνου δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες μέσω στα βασικά. Χρηματοδοτούμε με 40 περίπου εκ. τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων ημερήσιας φροντίδας των ηλικιωμένων, όπως επίσης των Κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκειμένου δράσεις οι οποίες επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικές αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθαρά κοινωνικές δράσεις, δράσεις οι οποίες συμπράττουν στη δημιουργία αυτού του σημαντικού δικτύου κοινωνικής στήριξης, να μπορέσουν να συνεχίσουν.
Το γενικό πλαίσιο είναι αυτό, όπως ανέφερε πριν και ο Υπουργός ο κ. Διοικητής του ΟΑΕΔ θα έχει τη δυνατότητα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα ειδικά προγράμματα που ο Οργανισμός έχει αυτή τη στιγμή στον αέρα και σχεδιάζει. Σε συζήτηση και ερωτήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να σας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αν χρειαστεί. Ευχαριστώ.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι θα είμαι εξαιρετικά σύντομος. Να υπενθυμίσω το εξής ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν τα εξής ανοικτά προγράμματα στον Οργανισμό. Νέα προγράμματα και ανοικτά προγράμματα.
Υπάρχουν τα δύο προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών 4ετές και 2ετές για σύνολο 65.000 ανέργους. Μέχρι σήμερα είχαμε 18.000 αιτήσεις, άνεργοι δηλαδή οι οποίοι προωθούνται στην απασχόληση. Υπάρχουν δύο προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για 6.500 συνολικά χιλιάδες θέσεις ανέργων. Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 4.000 αιτήσεις, αυτό θα εξαντληθεί όλο.
Είχαμε το πρόγραμμα των 50.000 για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου για 2 μήνες, το οποίο από σήμερα το πρωί είναι ανοικτή η προκήρυξη για 70.000 θέσεις, γιατί μπαίνουν μέσα και τα ξενοδοχεία ενώ ήταν μόνο για εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, τώρα μπαίνουν μέσα και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας καθώς και οι νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φέτος.
Μέχρι σήμερα σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε περίπου 28.000 αιτήσεις για 28.000 θέσεις. Και από την Παρασκευή το πρωί ανοίγει και το πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων στον τουρισμό, διατήρηση τι εννοούμε; Εννοούμε ότι μέχρι περίπου τα μέσα ή το τέλος Σεπτεμβρίου αν θυμάμαι καλά, έχουν εκδοθεί δύο αναλυτικά δελτία Τύπου, από χτες τα έχετε όλοι στα χέρια σας, μπορούν οι επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας να κάνουν αίτημα στον Οργανισμό για να επιδοτηθούν σε ένα τμήμα των εργοδοτικών εισφορών ώστε να διατηρήσουν για 12 μήνες εργαζόμενους και με εποχικές συμβάσεις.
Άρα να μην τους απολύσουν όπως συνήθως γίνεται γύρω στον Οκτώβριο αλλά να τους διατηρήσουν για 12 μήνες. Αν τους διατηρήσουν για 12 μήνες θα ενισχυθούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.
Τώρα συνολικά, αυτό είναι θα λέγαμε η πρώτη δέσμη, ένα πακέτο που αφορά δημιουργία ή διατήρηση περίπου 151,5 χιλιάδων θέσεων ωφελούμενων με ένα συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 920.000.000 από τα οποία τα περίπου 600 προέρχονται μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού, μέσω του συμψηφισμού των χρεών του ΙΚΑ όπως έχουμε πει, τα 270 από το ΕΣΠΑ και τα 60.000.000 από το ΛΑΕΚ.
Πρέπει να σας πω τώρα το εξής. Κατά τη δική μου εκτίμηση αυτές οι περίπου 50.000, συνολικά μιλάμε από τις 150, οι 50.000 θέσεις εργασίας, νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί.
Στη σημερινή συγκυρία κατά την εκτίμησή μου είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό δεδομένο και προσωπικά και ως ακαδημαϊκός του χώρου της αγοράς εργασίας εγώ περίμενα κάτι χαμηλότερο από αυτό και μέσα σε αυτό να υπενθυμίσω επίσης ότι εκεί που επιδοτούμε ασφαλιστικές εισφορές και που πλέον δεν περνάει χρήμα μέσα από την επιχείρηση αλλά αυτόματα πιστώνονται οι εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλει αλλά εμείς επιδοτούμε στο ΙΚΑ, έχουμε ήδη ενδείξεις ότι αναδεικνύεται και ένα ποσοστό ανασφάλιστων, τυπικά ανέργων, οι οποίοι όμως δουλεύουν ανασφάλιστοι.
Αυτό είναι η πρώτη δέσμη προγραμμάτων για το 2010. Προγραμματίζουμε ένα μεγάλο πακέτο, θα σας πω για το τελευταίο 4μηνο του έτους με έναρξη υλοποίησης από τον Σεπτέμβριο, ενδιάμεσα όμως την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο είμαστε σε κάποιες διοικητικές διεργασίες
υπογραφή ΚΥΑ κλπ. για τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων μέσω κατάρτισης εργαζομένων όπου υπενθυμίζω ότι για τις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους το διεκπεραιώνει ο ΟΑΕΔ και για επιχειρήσεις με κάτω από 50 εργαζόμενους το διεκπεραιώνει η ανώνυμη εταιρεία επαγγελματική κατάρτιση.
Συνολικά και τα 2 αφορούν 32.000 εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Είναι εντελώς καινοτομικά προγράμματα, για πρώτη φορά εφαρμόζονται τέτοιου τύπου προγράμματα στη χώρα με ένα συνολικό προϋπολογισμό 120.000.000 ευρώ από τον άξονα του ΕΣΠΑ, από ένα συγκεκριμένο άξονα για την προσαρμοστικότητα το οποίο είχε σχεδόν μηδενική απορρόφηση τα τελευταία χρόνια.
Πάλι στο ενδιάμεσο είμαστε επίσης σε μια διαδικασία δύο πιλοτικών προγραμμάτων. Το ένα αφορούν για περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων και το άλλο αφορά μια πιλοτική προσπάθεια των ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είπε πριν ο κ. Τσέκος στη Δυτική Μακεδονία, με το σύστημα το οποίο περιέγραψε.
Ήδη έχει καταρτισθεί το πρόγραμμα, απλώς περιμένουμε κάποιες εκχωρήσεις ώστε σε συνέχεια θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση για να αρχίσει να εφαρμόζεται νομίζω ενδεχόμενα και εντός των επόμενων 2 – 3 εβδομάδων.
Εδώ αξιοποιήσαμε ένα τμήμα ενός κονδυλίου του κοινωνικού Ταμείου, το οποίο υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομίας και λέγεται ειδικό αποθεματικό. Συνολικά είναι 210.000.000. Για τις δύο πιλοτικές παρεμβάσεις που σας είπα, ομαδικές απολύσεις και το τοπικό της Δυτικής Μακεδονίας θα αφιερωθούν μετά από συμφωνίες που γίνανε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αφορούν περίπου 2.000, 2.500 άτομα και 23.000.000 ευρώ. Και αυτό θα λέγαμε ότι είναι μέσα στην πρώτη ή 1,5 δέσμη για το 2010.
Τώρα σχεδιάζεται και είμαστε σε αρκετά αναλυτικό επίπεδο σχεδιασμού ένας ευρύς κύκλος παρεμβάσεων για το τελευταίο 4μηνο του έτους με έναρξη από τον Σεπτέμβριο στον οποίο εμπεριέχονται δύο τύποι, δύο μεγάλοι κύκλοι προγραμμάτων.
Ο ένας είναι προγράμματα τα οποία στηρίζονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις του νόμου 3845 για τον μηχανισμό στήριξης, καθώς και του νόμου 3863 για το ασφαλιστικό, εργασιακό.
Να υπενθυμίσω ότι στο 3845 υπάρχουν ρυθμίσεις για δύο τύπου προγράμματα. Πρώτον, τα προγράμματα για νέους με τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας όπου εκεί τι κάναμε επί της ουσίας; Ξέρω ότι το νομοθετικό πλαίσιο και τα προγράμματα Stage δεν περιέκλειε καμία απολύτως προστασία για τους ασκούμενους.
Δηλαδή μπορούσαν να γίνουν τέτοια προγράμματα μέχρι και τη ψήφιση του 3845 πριν από 2-3 μήνες, τα προγράμματα Stage στον ιδιωτικό, το δημόσιο είναι ένα θέμα το οποίο έχει κλείσει, στον ιδιωτικό τομέα μπορούσαν να γίνουν με οποιαδήποτε αμοιβή χωρίς καμιά ασφάλιση, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και χωρίς καμιά δέσμευση.
Τώρα τα προγράμματα stage, τα προγράμματα δηλαδή με τη σύμβαση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αφορούν μόνο νέους έως 24ων, μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από 6 έως 12 μήνες. Θα είναι με πλήρη ασφάλιση εκτός από την ανεργία, με πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική, σύνταξη ή υγεία κλπ. και αν συνεχιστεί η σύμβαση είναι υποχρεωτικό να μετατραπεί σε κανονική σύμβαση εργασίας.
Άρα το ένα πρόγραμμα είναι αυτό το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Σε πρώτη φάση θα αφορά 10.000 νέους και 54.000.000 ευρώ και επίσης στον ίδιο νόμο υπάρχει η ρύθμιση για την επιταγή επανένταξης και μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξη για την απασχόληση και την κατάρτιση.
Επίσης με βάση τον νόμο 3863 το ασφαλιστικό εργασιακό έχουμε δύο μεγάλους κύκλους προγραμμάτων. Ο ένας αφορά νέους έως 24 ετών και ο άλλος αφορά ανέργους από 55 έως 64 ετών, υπενθυμίζω αυτασφάλιση, κοινωνική εργασία και διατήρηση θέσεων.
Ταυτόχρονα εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε επίσης και δύο προγράμματα για άτομα με αναπηρία, ένα πρόγραμμα μέσω επιδότησης εισφορών, το πιο γενναιόδωρο, η πιο γενναιόδωρη επιδότηση εισφορών που θα έχει υπάρξει μέχρι τώρα και για τον ιδιωτικό και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και
ένα πρόγραμμα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας των ατόμων αυτών αλλά σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες δομές υποστήριξης και τις συμβουλευτικές δομές που υπάρχουν στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ σε αντίστοιχους Οργανισμούς με τους οποίους ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται στενά σε σχέση με αυτή την ειδική κατηγορία, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρία και αυτό που λέμε τις ειδικές κοινωνικές ομάδες. Ανθρώπους σε απεξάρτηση κλπ. κλπ.
Ταυτόχρονα ανασυστήνονται επίσης τα γραφεία των ειδικών κοινωνικών ομάδων του Οργανισμού, τα οποία είχαν περιπέσει σε μια – πώς να το πω – αδράνεια τα τελευταία χρόνια ανασυστήνονται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ: Όταν αναλάβαμε τον Μάρτιο τη Διοίκηση του Οργανισμού η πρώτη μας υποχρέωση ήταν να κάνουμε μια οικονομική καταγραφή σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Οργανισμός. Πολύ εύκολα από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού προέκυπτε ότι ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία από άποψη αποθεματικών, προέκυπτε δηλαδή ότι από το 2005 και έως το 2009 από 650 είχαν φτάσει τα 250.000.000 ευρώ τα αποθεματικά του και προέκυπτε επίσης ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ότι το κατασκευαστικό του έργο είχε μειωθεί στο 4,95%, πρακτικά δεν είχε να υλοποιήσει κατασκευαστικό έργο, δεν μπορούσε, δεν είχε χρήματα.
Αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων, τα οποία λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία αύξησαν τη βάση των δικαιούχων, άλλαξαν όρους και προϋποθέσεις χωρίς να έχει ληφθεί καμιά πρόνοια, χωρίς να έχει γίνει καμιά μελέτη ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Οργανισμό.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να κάνουμε μια καταγραφή με όσες δυνατότητες έχει ο Οργανισμός για το ποιες είναι οι οφειλές μας. Σας λέω πολύ περιληπτικά ότι βρήκαμε ότι τα ποσά τα οποία χρωστάμε είναι τεράστια για μέχρι τέλος του χρόνου. Δηλαδή αγγίζουν τα 590.000.000 ευρώ, τα οφείλουμε σε δικαιούχους και σε Τράπεζες από τα διάφορα προγράμματά μας, ας πούμε επιδότηση επιτοκίου.
Ήταν λοιπόν προφανές ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε. Η μία αντίδρασή μας θεωρήσαμε ότι απλά είναι ένας λαϊκισμός και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα, αφού επί της ουσίας οι υπογραφές που βάζαμε για να πάρουν δάνεια οι δικαιούχοι, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν παρά μετά από χρόνια και επίσης θεωρήσαμε ότι αν συνεχίζαμε ως να μην συμβαίνει τίποτε, θα κατέρρεε σε πολύ σύντομο χρόνο ο Οργανισμός.
Ήταν λοιπόν τα μέτρα που πήραμε και ως Διοίκηση του Οργανισμού με την πολιτική συμφωνία και στήριξη του Υπουργείου Εργασίας, πάντα οι μεγάλες αποφάσεις προφανώς σε τέτοια θέματα που έχουν άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις δεν είναι μονομερείς αποφάσεις, ήταν πράξη ευθύνης όπως ονομάστηκε και στο δελτίο Τύπου που στάλθηκε από το Υπουργείο Εργασίας. Ήταν πράξη ευθύνης και προς τους δικαιούχους μας και προς τον Οργανισμό, ήταν η μοναδική δυνατότητα που είχαμε για να συνεχίσει να παράγει ο Οργανισμός το κοινωνικό του έργο.
Τι αποφασίσαμε. Επειδή γράφτηκε στις περισσότερες από τις δημοσιεύσεις, το νόημα ήταν ότι «κλείνει ρολά ο Οργανισμός». Εμείς αυτό που αποφασίσαμε ήταν μια ολιγόμηνη αναστολή νέων αιτήσεων, μια ικανοποίηση όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων του ΟΕΚ.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση, γιατί είναι πολλές χιλιάδες οι δικαιούχοι και πάρα πολύ παίχτηκε και στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για την επιδότηση ενοικίου. Η επιδότηση ενοικίου θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε όσους είχαν το δικαίωμα, με μια καθυστέρηση. Όμως θα συνεχίσει να καταβάλλεται. Καμία από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας δεν τις αφήσαμε στην άκρη. Είπαμε απλώς ότι με μια καθυστέρηση λόγω των οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν και που μπορείτε προφανώς να καταλάβετε και έχουμε και πιο αναλυτικά στοιχεία, θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε.
Εάν κάποιοι θεωρούν επειδή είδα την αντίδρασή σας ότι είναι αυτή, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε άλλη λύση παρά μόνο να συνεχίσουμε να οδηγούμε στο βάραθρο τους δικαιούχους και τον Οργανισμό μαζί. Ταυτόχρονα έχουμε αποφασίσει και εμείς και το Υπουργείο να κάνουμε ένα εξορθολογισμό των προγραμμάτων, που σημαίνει να βάλουμε τα προγράμματα με νέους όρους και προϋποθέσεις, να ανταποκρίνονται πραγματικά κάθε κατηγορία δικαιούχων στο πρόγραμμα στο οποίο δικαιούται
και έτσι να μπορούμε να καλύψουμε αυτούς, που έχουν ανάγκη για κάθε είδους προγράμματα.
Αυτό ήδη αρχίζει και δουλεύεται και με τις Υπηρεσίες του Οργανισμού και με το Υπουργείο Εργασίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε σε λίγο χρονικό διάστημα, αν εξαιρέσουμε τη μεσολάβηση του καλοκαιριού και επομένως θα μπορέσουμε να δείξουμε και στους δικαιούχους και προς εσάς, ότι οι αποφάσεις τις οποίες πήραμε, ήταν απλώς και μόνο οι αναγκαίες για να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ο Οργανισμός.
Αυτό ήθελα να τονίσω, δεν θα σας κουράσω με νούμερα, είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι θέλετε. Απλώς ήθελα το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί ότι ο Οργανισμός παύει, σταματάει να λειτουργεί και τα λοιπά, δεν είναι το αληθές.
Όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας επαναλαμβάνω και θα κλείσω με αυτό, θα τις ικανοποιήσουμε, έχουμε μια ολιγόμηνη παύση νέων αιτήσεων και στο διάστημα αυτό, δουλεύουμε κι εμείς και το Υπουργείο για νέα προγράμματα, που θα απευθύνονται με όρους όχι πελατειακούς αλλά πραγματικά όρους για κάθε κοινωνική ομάδα τους απαιτούμενους, ώστε όσοι δίνουν τις εισφορές τους να έχουν και την ανάλογη παροχή από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ: Για τα ενοίκια. Λέω, ότι δεν μπορώ να σας το πω αυτή την ώρα με απόλυτη βεβαιότητα, γιατί θα πρέπει να πούμε ότι θα δούμε και βλέπουμε παράλληλα με τη βοήθεια βέβαια και του Υπουργείου και το θέμα των εισροών που μπορούμε να έχουμε από το ΙΚΑ και που όλοι ξέρουμε βέβαια σε ποια κατάσταση είναι και δεν ζούμε εκτός τόπου και χρόνου. Και εμείς διεκδικούμε και το Υπουργείο προσπαθεί να βοηθήσει όλους.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν αυτά ήταν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεχάσαμε τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ο κ. Στάμου.
ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ: Τρία λεπτά θα σας απασχολήσω, δεν θα σας απασχολήσω πολύ γιατί ξέρω ότι θέλετε να ρωτήσετε.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έχει υλοποιήσει τα προγράμματά του από το Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα και τα υλοποιεί συνέχεια. Το Δεκέμβρη υλοποιήσαμε το χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα, εαρινό εκδρομικό πρόγραμμα, κρουαζιέρα μέχρι σήμερα και το εκδρομικό το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί και οι δικαιούχοι το απολαμβάνουν, ένα πρόγραμμα, της τάξης των 17 με 18 εκ. ευρώ, που αφορά γύρω στις 50 με 60 χιλιάδες εργαζόμενους.
Ήδη όπως ξέρετε τρέχει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού το οποίο αφορά 550.000 εργαζόμενους και είναι της τάξεως των 60 εκ. ευρώ. Λειτουργούμε 24 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς 9 στην Αττική και 15 στην Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει 4 καινούργιους νέους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στη Λάρισα, στο Ίλιον, στο Αργοστόλι και στο Χαϊδάρι και είμαστε σε επαφή -επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις όπως ξέρετε το 2010- με τους Δήμους να λειτουργήσουν μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με προσωπικό του Δήμου, να λειτουργήσουν οι καινούργιοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Υλοποιούμε το πρόγραμμα των συγχρηματοδοτούμενο που ανέφερε πριν ο κ. Τσέκος, της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για 16.000 μητέρες κάθε χρόνο. Πρέπει να πω και να παραδεχτώ εδώ ότι φέτος έχουμε μια μικρή καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού σε αυτό το θέμα, όμως σιγά - σιγά προχωράμε και το λύνουμε.
Να τελειώσω λέγοντας ότι από εδώ και στο εξής και μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουμε βάλει μπροστά δυο θέματα. Το ένα είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Οργανισμού μας με την πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού, γιατί πρέπει να πω ότι αυτή δεν υπάρχει και το δεύτερο είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Όπως επίσης μας απασχολεί και πρέπει να λύσουμε το θέμα της επιμήκυνσης του τουριστικού χρόνου στην Ελλάδα, γιατί η τουριστική βιομηχανία πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και μάλιστα όχι ολόκληρους, πράγμα, το οποίο ο Οργανισμός
μας πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαι στη διάθεσή σας.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το επιπλέον ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της αναθεώρησης του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι έχει περικοπεί το ποσό αυτό των 500 εκ. ευρώ από άλλα Ταμεία, από το ΙΚΑ, από τον ΟΑΕΔ. Δηλαδή συμπληρώνουμε στο ένα κομμάτι που έχει ανάγκη, κόβοντας από άλλα. Ενώ είχαμε την πληροφόρηση ότι είχε ενημερωθεί η Τρόικα και ότι ήταν η μόνη υπέρβαση που θα κάναμε, προκειμένου να καλύψουμε το πρόβλημα αυτού του Ταμείου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης να πω, ότι θέλουμε να αφιερώσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα θέματα, τα οποία εισηγηθήκαμε και θα παρακαλούσα πάρα πολύ και γι' αυτό, που είναι ένα θέμα Ασφαλιστικό, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα, την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε στη διάθεσή σας.
Θέλουμε να δώσουμε πολύ υψηλή έμφαση ως Υπουργείο στην υπόλοιπη δουλειά μας, την οποία θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο με κάθε τρόπο. Σας ζητάμε να μείνουμε στα θέματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μια διευκρίνιση μόνο. Υπάρχει ένα θέμα με τη διαιτησία, είναι δυνατό περίπου να απαγορεύεται να ρωτάμε για τη διαιτησία; Δηλαδή δεν θα ρωτήσουμε γι' αυτό; Ρωτάω, διευκρινιστικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς συγκαλέσαμε τη συνέντευξη για τα θέματα που σας ανέφερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα υπάρχει θέμα που είναι σε εξέλιξη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορώ να σας ενημερώσω στη συνέχεια αν θέλετε, είμαι στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συνέντευξη Τύπου γι' αυτά τα θέματα δεν έχουμε κάνει καθόλου και πρέπει, επιτέλους, ο ελληνικός λαός να μάθει τι συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά έχουμε αποτελέσματα, πάντως να σας πω μια χτεσινή είδηση. Σε άνεργο στην
Πάτρα με 3 παιδιά έκοψαν το νερό και επειδή τέτοια φαινόμενα από πληροφορίες που έχουμε και καθημερινά πολλαπλασιάζονται, θα ήθελα να ήξερα αν επί του πρακτέου παρθούν ορισμένα μέτρα προστασίας γι' αυτές τις ευάλωτες ομάδες που λέτε. Δηλαδή ο άλλος είναι άνεργος, δεν έχει εισόδημα του κόβεται το νερό ή το ρεύμα, η Κυβέρνηση σκοπεύει να παρέμβει σε αυτό και το Υπουργείο ειδικά;
.........: Η επιδότηση των λογαριασμών δεν επιλέξιμη από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αυτό το οποίο καλύπτει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι επιδοτήσεις είτε θέσεων απασχόλησης και εδώ νομίζω ότι ο κ. Διοικητής θα μπορέσει να απαντήσει βεβαίως, έδωσε πολύ συγκεκριμένα νούμερα για πραγματικές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί.
Δεν είναι εικονικά, δεν είναι προγράμματα στα χαρτιά, είναι θέσεις, οι οποίες έχουν πληρωθεί αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάει και δουλεύουν.
Από δικής μας πλευράς υπάρχουν δράσεις που αφορούν την επιδότηση προγραμμάτων κατάρτισης, ήδη αυτή τη στιγμή ανέφερα ότι κατά το τρέχον έτος έχουμε περίπου -συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των δράσεων του ΟΑΕΔ- 270 εκ. δαπάνες για ανθρώπους οι οποίοι καταρτίστηκαν, μέρος αυτών είναι η κατάρτιση μέρος είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Συνολικά είναι ένα πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται και επιδοτήσεις σε ανθρώπους οι οποίοι καταρτίστηκαν και πήραν εκπαιδευτικό επίδομα, με την έννοια αυτή υπάρχουν ήδη μεταβιβαστικές πληρωμές κατά κάποιο τρόπο, μεταβίβαση εισοδήματος σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό είναι το εργαλείο το οποίο με την επιλεξιμότητα που προσφέρει το Κοινωνικό Ταμείο έχουμε στα χέρια μας.
Από εκεί και πέρα ήδη μέσα στο 2010 όπως ανέφερα και ανέφερε και ο κ. Διοικητής έχουμε μια σειρά από επιπλέον προγράμματα τα οποία επιδοτούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες διασφαλίζουν εισοδήματα και με τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και με τις εταιρείες κοινωνικής οικονομίας.
Άρα τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα και αναπτύσσονται περαιτέρω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να προσθέσω κάτι σε αυτό γιατί συμμετέχω στη διατύπωση του ερωτήματος στο αρχικό του μέρος. Δηλαδή, ακούμε περί προγραμμάτων, το ερώτημα είναι: γίνονται τα προγράμματα αυτά και απαλύνουν το πρόβλημα ή την ένταση του προβλήματος σε κάποιους συνανθρώπους μας;
Αν το ερώτημα ήταν αυτό, η απάντηση είναι ευθεία και δόθηκε χωρίς ερώτημα, από την αρχή της συνέντευξης. Όταν μιλάμε για προγράμματα που εξαγγέλθηκαν στις 31 Μαρτίου και έχουν δώσει ήδη 50.000 επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, ήδη, και είμαστε σε πλήρη εξέλιξη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, τότε η απάντηση είναι μία, συγκεκριμένη και πάρα πολύ ορισμένη:
Ναι, αυτά τα προγράμματα βοηθούν. Βοηθούν την αγορά εργασίας, βοηθούν τους εργαζόμενους, βοηθούν τους εργοδότες που τα έχουν ανάγκη που κατά τεκμήριο είναι οι μικρότεροι, βοηθούν τον τουρισμό που είναι στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας, βοηθούν όσο μπορούν. Και ο τρόπος μας είναι έμπρακτος, δεν είναι θεωρητικός.
Τα προγράμματα είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, μάλιστα, πάρα πολύ χρήσιμη για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Έκανα τη σχετική εισαγωγή και δεν θέλω να επανέλθω. Θα χαρούμε πάρα πολύ, αν στην πορεία έχουμε και συγκεκριμένα ερωτήματα γι' αυτά.
Γιατί έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον εμείς εδώ αυτό το εννιάμηνο, τα μείζονα ερωτήματα να αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές ή άλλα θέματα και σπανίως αυτό τον παροχικό τομέα της δουλειάς μας, ο οποίος δε σταμάτησε δευτερόλεπτο να λειτουργεί.
Και θέλουμε, να αντιληφθείτε για ποιο λόγο, αποφασίσαμε μια συνέντευξη Τύπου γι' αυτή την πλευρά του Υπουργείου. Πρέπει να υπογραμμιστούν αυτά που γίνονται, για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης τι ακριβώς γίνεται και να μην μαθαίνει μονομερώς ορισμένα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σχετικά με την επιδότηση θέσεων εργασίας που αναφερθήκατε και σήμερα πάλι. Σχετικά με τα προγράμματα των 65.000 θέσεων εργασίας τα δυο προγράμματα τετραετές και διετές, που είχε ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες με ΦΕΚ …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον Μάρτιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας σταθούμε λίγο στις προϋποθέσεις που βάζουν. Στο τετραετές λέει: «… Η επιχείρηση πριν την άδεια ένταξης στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχει το εξάμηνο αυτό να έχει μειώσει το προσωπικό» δεν μιλάει για απολύσεις, για μείωση προσωπικού. Μπορεί να απολύσω εγώ κόσμο και να πάρω καινούργιο κόσμο με λιγότερες αποδοχές. Πρώτο παράθυρο.
Δεύτερο παράθυρο με αυτό το πρόγραμμα είναι ότι είναι τετραετές ’10 έως ’14. Απολύω το ’10 και πάω μετά το 2ο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς και εντάσσομαι. Δηλαδή που καταλήγω και που είναι το ερώτημά μου; Μπορούμε στα σοβαρά να ισχυριστούμε με την κρίση αυτή που περνάει η ελληνική οικονομία να μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ή μιλάμε για διευκόλυνση στους επιχειρηματίες;
Όπως έγινε με τον τουριστικό κλάδο. Δώσατε 50 εκ. ευρώ για να ανοίξουν Μάιο – Ιούνιο και να παραταθούν τον Οκτώβριο. Μιλάμε στα σοβαρά για 50.000 νέες θέσεις εργασίας, ή για ανακύκλωση της ανεργίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ζήτημα της ανακύκλωσης εμείς στο Υπουργείο το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και κυρίως το έχουμε συζητήσει στη Βουλή. Θυμίζω ότι πρόσφατα ο τηλεοπτικός τρέχον και γενικός και αφηρημένος λόγος για τα προγράμματα για τα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας που είναι κομμάτι του άρθρου 74 του 3863/2010, δηλαδή του Ασφαλιστικού νόμου, μας έλεγαν, ότι θα ανακυκλώσουμε ανέργους – απολυόμενους, άνω των 55 ετών ή κάτω των 25 ετών.
Πάντα, όταν γίνεται λόγος περί ανακύκλωσης εμείς διευκρινίζουμε, ότι με υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζουμε τα συγκεκριμένα μέτρα και ο κ. Λιόντος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση που ρυθμίζει την απαγόρευση της ανακύκλωσης στα προγράμματα των 119.000 θέσεων εργασίας, τα οποία εξαγγείλαμε με τον Πρωθυπουργό στις 31 Μαρτίου.
Το εξάμηνο περιορισμού δεν αφορά μόνο τυπικά την απόλυση, την οποία θα μπορούσε να παρακάμψει ένας εργοδότης, μιλώντας για ελάττωση προσωπικού που δεν είναι όμως μέσω απολύσεων και άρα θα μπορούσε να ζητήσει ένταξη στο πρόγραμμα, η αναφορά στον ευρύτερο όρο της μείωσης προσωπικού, γίνεται για να απαγορευτεί η ανακύκλωση.
Αυτό που λέει ο κ. Λιόντος δηλαδή, ισχύει, αλλά από την ανάποδη. Το μέτρο αυτό είναι προστατευτικό των εργαζομένων, που δεν θα απολύονται για να προσληφθεί ένας φτηνότερος, αφού το Δημόσιο θα του επιδοτεί τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα στο σημείο αυτό και θα είναι πεντακάθαρα, γιατί οι υπουργικές μας αποφάσεις θα καλύψουν όλα τα προγράμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, ποιες είναι οι κυρώσεις αυτών που απολύουν, με βάση αυτά που μας είπατε; Ποιες είναι οι κυρώσεις; Αναφέρεστε στις κυρώσεις….
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ακούγοντας όλα αυτά τα προγράμματα για παροχές και τα λοιπά, δυστυχώς χωρίς έσοδα οι παροχές δεν ξέρω πόσο μπορούν να επιτυχημένες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έσοδα; Είναι ΕΣΠΑ, το ΕΣΠΑ είναι ύψους 2,9 δισ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα σας ρωτήσω κ. Υπουργέ και αν θέλετε απαντάτε, εάν υπάρχει μια έρευνα η οποία σας έχει αποδείξει ότι με τη μείωση των εισφορών σε έξι ομάδες εργαζομένων, αν θα έχετε αύξηση εσόδων στο σύστημά σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απάντηση είναι αυτονόητη και έχει δοθεί από τον κ. Κικίλια, στην εισαγωγή του με πάρα πολύ συγκεκριμένους όρους. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα. Κατ' αρχήν ακούσαμε τον κ. Κικίλια που μας είπε για το πρώτο πρόγραμμα βάσει του ψηφισθέντος νόμου για τους 10.000 ανέργους έως 24 με STAGE και τα λοιπά. Έχουμε ανεργία νέων που ξεπερνά το 17-18% αν θυμάμαι καλά, πρωταθλητές. Γιατί βάζουμε τόσους λίγους, 10.000 μόνο ανθρώπους να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα; Ένα ερώτημα είναι αυτό.
Και ένα δεύτερο, οι 50.000 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τι συμβάσεις ήταν. Ήταν με πλήρους απασχόλησης, μερικής; Και αν σας ανησυχεί το φαινόμενο ότι επειδή δώσατε προχτές αυτά τα στοιχεία και λέει ότι στο δεύτερο τρίμηνο έχουμε περίπου 70.000 συνολικά εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης, αν αυτό σας ανησυχεί η έκταση του φαινομένου αυτού
στην αγορά εργασίας, που αντί για πλήρη απασχόληση προσλαμβάνουμε 4ωρο, 3ωρο.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για το πρώτο θέμα, μιλάτε για την μετατροπή του stage πλέον, την απάλειψη του παλιού εκείνου θέματος σε σύμβαση εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει την πρώτη φάση 6 με 12 μήνες και στη συνέχεια επεκτείνεται με επιδότηση εισφορών. Κοστίζει για 10.000 54.000.000 από το ΕΣΠΑ, μακάρι να είχαμε δυνατότητα για προγράμματα για 500.000, αυτό έχουμε σήμερα. Τώρα, δεν είναι το μοναδικό. Να είμαστε καλά εδώ, τον Σεπτέμβριο θα δείτε ένα πακέτο πολύ μεγαλύτερο όπου και οι ρυθμίσεις για τους νέους θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Το δεύτερο ερώτημα. Οι συμβάσεις εργασίας για τις 18.000 από τις 50 είναι αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου, για τα προγράμματα επιδότησης εισφορών, για την επιχειρηματικότητα είναι νέοι επιχειρηματίες εκεί πέρα, για τις 4.000 και 28.000 για τους ανέργους είπαμε είναι εποχική απασχόληση για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Και πάνω σε αυτό έχουμε και το πρόγραμμα 10.000 για τη διατήρηση και τη μετατροπή των εποχικών σε αορίστου τουλάχιστον για ένα χρόνο για 10.000 στον τομέα του τουρισμού και για τις επιχειρήσεις της 12μηνης λειτουργίας.
Στις δυνατότητες χρηματοοικονομικές που έχουμε, μέχρι σήμερα έχουμε 151.000 περίπου θέσεις, δυνατότητες και κοντά στο 1 δις ευρώ και θα έχουμε τουλάχιστον άλλο τόσο σε 2 με 3 μήνες με συνδυασμούς χρηματοδοτικών πηγών. Μακάρι να είχαμε άπειρα χρήματα να κάνουμε προγράμματα για 500.000, για 1.000.000 κλπ.
Θεωρώ πάντως ότι στο σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο που όλοι γνωρίζετε, όλοι γνωρίζουμε μάλλον, στην κατάσταση που βρήκαμε το ΕΣΠΑ, γιατί δεν αρκεί να υπάρχουν τα χρήματα, πρέπει να υπάρχουν και οι μηχανισμοί και εμείς, ο κ. Γενικός θα σας το πει καλύτερα από εμένα, δεν είναι μόνο ότι βρήκαμε 0,15% δεν υπήρχαν μηχανισμοί.
Ο ΟΑΕΔ, ο Δημόσιος Οργανισμός Απασχόλησης της χώρας δεν υπήρχε μέσα στο ΕΣΠΑ. Από τα 200 τόσα εκατομμύρια τα 160, τα 170 είναι ο ΟΑΕΔ. Δεν υπήρχε μέσω ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Εργασίας δράσεις εξειδικευμένες για τον ΟΑΕΔ. Αυτό σε τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης
πρώτη φορά έχει συμβεί, μετά από τρία χρόνια, στη μέση του προγράμματος δηλαδή.
Πιστεύω ότι με τις δυνατότητες, τους περιορισμούς κλπ. πιστεύω ότι έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία θα ενταθεί και εντείνεται τώρα που μιλάμε στο άμεσο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταρχήν πρέπει να πούμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα από τα στοιχεία που έχουμε με βάση τις καταστάσεις προσωπικού. Είναι ξεκάθαρο ότι στο δεύτερο εξάμηνο διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις προσλήψεις, προχωρούν σε προσλήψεις. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε ακόμα.
Η μεγαλύτερη αύξηση που παρουσιάζεται, παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές. Και επίσης έχουμε αύξηση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε σχέση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας τα μοίρασα τα στοιχεία, τώρα το ποσοστό δεν το έχω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Το ισοζύγιο πόσο είναι έχει σημασία όχι…
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε μετατροπή 6.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής, αυτό είναι το νούμερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μιλήσαμε μόνο για μετατροπές συμβάσεων στα μεγάλα κέντρα, στα αστικά κέντρα Αττική και Θεσσαλονίκη όπου πραγματικά εκεί πέρα το 50% αυξάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
…: Από τον Οργανισμό έχουν δημοσιευθεί στοιχεία μέχρι και τον Μάιο, το ισοζύγιο τον Μάιο ήταν το θετικότερο που υπήρξε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Στα στοιχεία του Ιουνίου έχουν αργήσει λίγο γιατί θέλουμε να ξεχωρίσουμε, εκεί φαίνεται να είναι αυξημένες οι απολύσεις αλλά πρόκειται για λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Να σας πω ένα παράδειγμα; Όπως φαίνονται και οι άνθρωποι που έρχονται στον ΟΑΕΔ και δικαιούνται επίδομα ανεργίας αναπληρωτές
καθηγητές. Μπαίνουν 20, 30.000 θα δούμε τώρα πόσοι θα είναι συνολικά μέχρι και τον Αύγουστο αναπληρωτές καθηγητές κάθε χρόνο.
Κατά συνέπεια θέλουμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα στοιχεία ώστε να δούμε ακριβώς τι γίνεται με τις απολύσεις από συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να δούμε ποιο είναι το πραγματικό θέμα. Μέχρι και τον Μάιο πάντως αυτό το νούμερο, το ισοζύγιο, το καθαρό ισοζύγιο ξεκίνησε νομίζω από μείον 30.000 τον Ιανουάριο, τον Μάιο έφτασε στις συν 50.000, συν 50, δηλαδή προσλήψεις 50.000 περισσότερο από τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις.
Και να δούμε τον Ιούνιο τι προκύπτει αφού ξεχωρίσουμε όμως τις λήξεις αυτού του τύπου των συμβάσεων. Να δούμε τι έχει γίνει με τις απολύσεις τον Ιούνιο. Εγώ πιστεύω ότι συνεχίζεται μια πορεία, η οποία δεν θέλω να πω ότι είναι θετική, γιατί πρέπει να δούμε και τους επόμενους μήνες τι θα γίνει.
Πάντως εάν προσέξετε θα δείτε ότι στη στατιστική ανεργία, σε αυτό που παρακολουθεί δηλαδή η ΕΣΥΕ, η Στατιστική Αρχή, ενώ πέρσι, καταρχήν φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι το ποσοστό δύο μονάδες, το ξέρουμε. Πέρσι το ποσοστό αυτό άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο και μετά. Φέτος άρχισε να μειώνεται από τον Φεβρουάριο και μετά, το ποσοστό ανεργίας.
Όλα αυτά είναι ενδείξεις. Δεν δημιουργούν ένα σενάριο καταρχήν θετικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ρυθμός αύξησης μειώνεται;
….: Ναι, ο ρυθμός αύξησης. Γιατί ξέρουμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα που στηρίζεται πάρα πολύ στην εποχική εργασία, στον τουρισμό ας πούμε. Αλλά παρόλο τη βαθύτερη ύφεση από πέρσι και παρόλο την αυξημένη ανεργία δεν φαίνεται να συνεχίζεται να αυξάνεται. Θα δούμε βέβαια από τον Οκτώβριο τι θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Είναι προφανές από την εμπειρία όχι από τα στατιστικά ότι όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται από Σεπτέμβριο Οκτώβριο και μέσα στο καλοκαίρι για ριζικό ξεκαθάρισμα … μεγάλες επιχειρήσεις. Καταγράφεται μια αναμονή ενόψει και των μέτρων των εργασιακών και της αναμονής για τις αποζημιώσεις και όλα αυτά και από φθινόπωρο όλοι είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλες αλλαγές. Αυτά τα
μηνύματα έχουμε από τα ρεπορτάζ, αυτά τα μηνύματα έχουμε και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που εργαζόμαστε.
Το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής. Γιατί το Υπουργείο δεν συνεργάζεται μαζί με το Ανάπτυξης και με το Αγροτικής Ανάπτυξης και να παρουσιάσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο με δράσεις και από όλες τις πλευρές. Δηλαδή, μια επιχείρηση τον Σεπτέμβριο αντιμετωπίζει το πρόβλημα να μειώσει το … του προσωπικού, τι εναλλακτικές λύσεις έχει, τι μπορείτε να προσφέρετε; Να αλλάξετε λίγο την οπτική γωνία με την οποία κάνετε αυτή την παρουσίαση και να το δείτε από την οπτική γωνία είτε των επιχειρήσεων είτε των ανέργων. Εσείς μας τα παρουσιάζετε με βάση την εικόνα που υπήρχε και πριν 5 χρόνια.
….: Όχι δεν είναι έτσι.
….: Εντάξει τότε διαγράφεται η δουλειά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι το εξής. Τι εναλλακτικές λύσεις έχει αυτή η επιχείρηση και ο άνεργος από τον Σεπτέμβρη, τι θα κάνει;
….: Να πω κάτι γιατί νομίζω ότι με αυτό τον ισχυρισμό ουσιαστικά, χωρίς να προτίθεστε να τον φέρετε δεν αποκωδικοποιείται το τι ακριβώς στοχεύουν αυτά τα προγράμματα. Αυτή τη στιγμή με τα βεβαιότητας σας λέω, ότι ένας επιχειρηματίας και αυτό το μήνυμα ίσως το πιο ουσιαστικά πρέπει να δοθεί σήμερα πριν κάνει οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού, πρέπει να αξιολογήσει αν τον συμφέρει.
Κατά τον σχεδιασμό τον δικό μας μετρώντας τα πράγματα οικονομικά δεν τον συμφέρει. Βέβαια εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις απολύσεις αλλά αναδιαρθρώσεις και μειώσεις θέσεων περιορισμένου μεγέθους, αυτές είναι η πληθώρα των απολύσεων την επιχείρηση δεν τη συμφέρει. Πρέπει να το επανεξετάσει.
Αυτά που έχει να κερδίσει ή να αξιοποιήσει μέσα από τα προγράμματα και αυτή είναι η μεγάλη ισχύς των προγραμμάτων. Δεν έχουν καμία σχέση με τα προγράμματα, τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν, μα καμία σχέση. Άλλωστε πέντε χρόνια δεν υπήρχαν προγράμματα. Ο ΟΑΕΔ έκανε stage δεν έκανε προγράμματα απασχόλησης.
Πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη συμβολή αν τελικά γίνει κατανοητό προς την οικονομία, στην ανεργία, αν τελικά γίνει κατανοητό αυτό που εμείς εν
πάση ειλικρινεία καταθέτουμε, ότι ακριβώς τα προγράμματα ως έχουν και αυτά που θα σχεδιαστούν τον Σεπτέμβρη που θα απαντήσουν σε αυτό που λέτε, σε πιο μεγάλες επιχειρήσεις τι μπορεί να κάνει, αν θέλει να κάνει μια επιχείρηση αναδιάρθρωσης, θα υπάρξουν τέτοια προγράμματα Σεπτέμβριο, Οκτώβρη, όμως τα προγράμματα ως έχουν, νομίζω ότι και ο Υπουργός το είπε, μεταφέρουμε ένα μήνυμα όχι κυρίως στους ανέργους, οι άνεργοι έχουν το πρόβλημα και τρέχουν, προς τις επιχειρήσεις να τα μελετήσουν. Δεν τους συμφέρουν να κάνουν απολύσεις. Αυτή είναι η ουσία. Πρέπει να δουν πρώτα και μετά να αποφασίσουν να κάνουν μια, δύο ή τρεις απολύσεις γιατί αυτά που θα χάσουν ως αξιοποίηση είναι πολύ περισσότερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)