oaednews

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Podemos

Γεγονός είναι το πρώτο απτό δείγμα πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας των Σοσιαλιστών με τους Podemos.
Ειδικότερα, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στην Ισπανία ο βασικός μισθός από την 1η Ιανουαρίου αναδρομικά αυξάνεται στα 950 ευρώ, όπως προβλέπεται έτσι και αλλιώς στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης
Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 5,5% και αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει το βασικό μισθό να φτάνει στα επίπεδα των 1200 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Η πολιτική των ελάχιστων αποδοχών - Το μετέωρο βήμα της Κομισιόν , Ρομπόλης Σάββας - Μπέτσης Βασίλης

Η νέα Κομισιόν (Δεκέμβριος 2019) επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει την διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Νοέμβριος 2017), ανακοίνωσε --διαμέσου του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ν. Σμιτ-- την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2020, την πρωτοβουλία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς συνομιλητές, τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, για τον κατώτατο μισθό και την διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ελάχιστων αποδοχών στα κράτη-μέλη.
Η προσδοκία της Κομισιόν --σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση-- συνίσταται στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, της φτωχοποίησης του πληθυσμού, του κοινωνικού ντάμπινγ, κ.λ.π. στην ΕΕ. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι η "νέα" αυτή πρωτοβουλία παλαιών αντιφατικών, ανεπιτυχών πρωτοβουλιών και ασκούμενων πολιτικών, ιστορικά συναντάται κατά την μεταπολεμική περίοδο το 1944, με την διατύπωση του F. Hayek, ως ελάχιστη ασφάλεια αυτών που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Σε επίπεδα ρεκόρ η απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο


Στο 3,8% η ανεργία

 Το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 76,3% (σχεδόν 33 εκατ. άτομα), 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας που αφορούν το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2019.