oaednews

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τι βρίσκεται πίσω από τη μείωση της ανεργίας;

γράφει η Μαρία Καραμεσίνη *

Αισιόδοξος για την προοπτική της οικονομίας δήλωσε ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της μείωσης του ποσοστού ανεργίας στο 26,6% το β' τρίμηνο του 2014, έναντι 27,3% ένα χρόνο πριν, και της νεανικής ανεργίας από 59,2% σε 52% κατά το ίδιο διάστημα, ενώ τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ απέδωσαν τη μείωση της ανεργίας στις φετινές επιδόσεις του τουρισμού. Πράγματι, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο τουρισμός ήταν ο βασικός συντελεστής του θετικού ισοζυγίου θέσεων εργασίας (αυξήσεις μείον μειώσεις) που εμφανίστηκε το β' εξάμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά το 2008. Όμως, τα παραπάνω αποτελούν μισές αλήθειες, που συσκοτίζουν τις κύριες αιτίες μείωσης της ανεργίας και αποκρύπτουν την επιδείνωση της ποιοτικής της διάστασης, με την αλματώδη αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας από το 65,1% στο 74,4% του συνόλου των ανέργων μέσα σε ένα χρόνο.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΡΙΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 9:30  π.μ. Άρειος Πάγος
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από προσφυγή της κυβέρνησης να κηρύξει ως παράνομη και καταχρηστική την «αποχή-απεργία», που κήρυξε  η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης είναι πράξη πέρα για πέρα αντιδραστική και αυταρχική.
Την ίδια στιγμή τα δικαστήρια και πάλι μετά από προσφυγή της κυβέρνησης πετούν στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η δικαιοσύνη και το κράτος λειτουργούν υπέρ του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Κατά την κυβέρνηση και την αστική δικαιοσύνη  οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα.
Το σκεπτικό και η απόφαση του δικαστηρίου, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν ως απεργιακό αίτημα την κατάργηση νόμων είναι εξαιρετικά αντιδραστικό και επικίνδυνο. Πρέπει να θέσει σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όλο το λαϊκό κίνημα.
Τώρα χρειάζεται να δώσουμε την δική μας απάντηση.
Ώρα ν' ακουστεί η δική μας φωνή!
Όλοι στον Αγώνα! Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα.