oaednews

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Διαλύεται ο ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενοι

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που εγκρίθηκε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από νοσοκομεία. Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ και οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.

Οριστικά αποτελέσματα για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα από τον ΟΑΕΔ

Μειώθηκε κατά 0,7% η απασχόληση στην Ελλάδα


Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη καταγράφηκε στην Εσθονία και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κύπρο
13 Δεκ 2013 - 16:38
Picture 0 for  Μειώθηκε κατά 0,7% η απασχόληση στην Ελλάδα
Μειώθηκε κατά 0,7% η απασχόληση στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Οι νέοι στον δρόμο της μετανάστευσης

από τον Κώστα Μοσχολιό (mosxolios@attikipress.gr)
Με την ανεργία να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας» στο 27,4% τον Σεπτέμβριο του 2013, οι νέοι φεύγουν μαζικά για άλλες… πολιτείες. Και αυτό διότι αποτελούν τα μεγάλα «θύματα» αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης και συνακόλουθα της ραγδαίας αύξησης ανεργίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό των ανέργων στις ηλικίες 15-24 ετών ανέρχεται στο 51,9%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών, στο 36,8%.

Νέα Μέρα: Θα "μειώσουν" την ανεργία "δολοφονώντας" 50άρηδες και νέους εργαζόμενους

Δολοφονικό για τους 50άρηδες και τους νέους εργαζόμενους «φάρμακο» για την ανεργία βρήκε η κυβέρνηση, δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ΜΕΡΑς Γιάννης Μανώλης, με αφορμή την ομιλία του υπουργού Εργασίας στη χθεσινή εκδήλωση του ΕΒΕΑ με την οποία προανήγγειλε την απελευθέρωση των απολύσεων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση «Νέα ΜΕΡΑ», Γιάννης ΜανώληςΟ εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση «Νέα ΜΕΡΑ», Γιάννης Μανώλης «Κουράστηκαν, αλλά τελικά "ανακάλυψαν" το φάρμακο και τον τρόπο για την μείωση της ανεργίας.

Απαράδεκτο: Αν δεν αποδεχθούν τη θέση οι επιτυχόντες στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, χάνουν την ανεργία...

Και όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνεργοι που δεν θα αποδεχτούν την θέση για την οποία πέτυχαν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την 5μηνη απασχόληση με την κοινωφελή εργασία διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ χάνοντας την κάρτα ανεργίας , τον χρόνο ανεργίας αλλά και τυχόν επίδομα ανεργίας που μπορεί να λαμβάνει ο άνεργος.

Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η τραγική σκιαμαχία

Των Δημήτρη Α. Ιωάννου και Χρήστου Α. Ιωάννου 
Με έτος βάσης το 2008, στα τέλη του 2013 το ΑΕΠ της χώρας θα έχει μειωθεί περίπου κατά 20%. Αντίστροφα, στην ίδια περίοδο, η ανεργία θα έχει αυξηθεί, επίσης, περίπου κατά 20%. Δηλαδή, στην έως τώρα κρίση, για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ΑΕΠ η ανεργία αυξανόταν αντίστοιχα μία ποσοστιαία μονάδα. Από την διεθνή εμπειρία, όμως, γνωρίζουμε πως, σε φυσιολογικές συνθήκες η σχέση αυτή (Okun’ s law) είναι σημαντικά διαφορετική απ’ ότι στην ελληνική περίπτωση: συνήθως, δηλαδή, μία μεταβολή της ανεργίας κατά 1% αντιστοιχεί σε αντίστροφη μεταβολή του ΑΕΠ κατά 2%.