oaednews

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Κύμα «νεόπτωχων» φέρνει η κρίση

«Η οικονομική κρίση κάνει τους φτωχούς φτωχότερους στη χώρα μας». Αυτή είναι μια από τις διαπιστώσεις που έκαναν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στην έκδοση «Το Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2010», η οποία παρουσιάστηκε χθες.
ΣΤΟΧΟΣ των συγκεκριμένων μελετών είναι η σκιαγράφηση των πρόσφατων οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μας, από το 2008 έως τις αρχές του 2009. «Πρόκειται για έναν τόμο- ανατομία της φτώχειας. Κι αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι με τα νέα δεδομένα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αφορούν πια μια μικρή μερίδα πολιτών στην Ελλάδα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΚΕ καθηγητής Θωμάς Μαλούτας. Εξαιτίας της οικονομική κρίσης, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η κατάσταση των φτωχών θα χειροτερέψει, ενώ θα επηρεαστούν πλέον κι άλλες κοινωνικές κι εργασιακές ομάδες, όπως είναι οι χαμηλόμισθοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι οικογένειες, στις οποίες εργάζεται μόνο ένα μέλος. «Αυξάνεται δηλαδή ο κίνδυνος φτώχειας» τόνισε ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ.
Μάλιστα, χτες δημοσιεύθηκαν και τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου με θέμα τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες- μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία 4 στους 10 Ελληνες δηλώνουν ότι δίνουν καθημερινά αγώνα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς του νοικοκυριού. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπερνά το 15,1%.
Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό της παιδικής φτώχειας, φτάνοντας το 23,3%. Σύμφωνα με στοιχεία του 2007, περίπου 449.000 παιδιά, ηλικίας έως 17 ετών διαβιούν σε φτωχά νοικοκυριά. «Η παιδική φτώχεια έχει πάψει πια να αποτελεί φαινόμενο συγκεκριμένων χωρών», τόνισε ο πρόεδρος της UΝΙCΕF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος. Νέα τάξη εργαζομένων

Η οικονομική κρίση επηρέασε την αγορά εργασίας την περίοδο 2008-2009: αυξήθηκε ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, μειώθηκε σημαντικά η απασχόληση των ανδρών σε όλες τις ηλικίες, ενώ αυξήθηκε η μερική απασχόληση. «Ενας στους τρεις νέους είναι στατιστικά άνεργος, ενώ το ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων αυξάνεται. Τα τελευταία 15 χρόνια 600.000 νέοι πήραν πτυχίο ή μεταπτυχιακό. Οι θέσεις που δημιουργήθηκαν ήταν 250.000, οι περισσότερες μάλιστα στο Δημόσιο. Αυτόματα δηλαδή, μένουν εκτός αγοράς εργασίας 350.000» τόνισε ο κ. Ηλίας Κικίλιας, διοικητής του ΟΑΕΔ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κρίση δημιούργησε και μια νέα μορφή εργαζομένων, το επισφαλές εργατικό δυναμικό. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ερευνήτρια Αλίκη Μουρίκη στην έκδοση, πρόκειται για απασχολούμενους σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, οι οποίες «νοικιάζουν» ή «δανείζουν» σε επιχειρήσεις- πελάτες τους εργαζόμενους αλλά και για εργαζομένους με σύμβαση έργου ή μπλοκάκι. Η φτώχεια δημιουργεί ανισότητες και στην υγεία. «Η φτώχεια λοιπόν είναι παράγοντας που επιβαρύνει τα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μια αλληλοτροφοδοτούμενη διττή σχέση» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ηλίας Κατσούλης.
Η οικονομική κρίση όμως επιβαρύνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία που παρουσίασαν χτες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), 3.182 χρήστες κατέφυγαν πέρυσι στα συμβουλευτικά κέντρα και 515 μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής τους αγωγής ενσωματώθηκαν στην κοινωνία. Οπως τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, ήδη οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης έχουν εμφανιστεί στους χρήστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούν να επανενταχθούν κοινωνικά.
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
350.000 πτυχιούχοι είναι άνεργοι, ενώ αυξάνονται οι μερικώς απασχολούμενοι.
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=2866

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας στο Αλτερ

Λήξη εργασιών 27ου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ , Αποτελέσματα εκλογών

Με την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων για την Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ , ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 27 ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Τα πρακτικά του Συνεδρίου Θα δημοσιευθούν μετά την απομαγνητοφώνησή τους.
Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εκλέγονται οι:
Κίτσιος Δημήτριος
Γεωργακόπουλος Νικός
Κάρδαρης Μάκης
Βέτας Χάρης
Στεφανίδης Κωνσταντίνος
Σπανός Νικος
Κανελίδης Δημήτριος
Ρέππας Ιωάννης
Τσάλαβος Απόστολος
Ανάγνου Νικόλαος
Καστρινάκης Μιχαήλ
Για την ΑΔΕΔΥ:
΄Κίτσιος Δημήτριος
Βαρδαλάκος Μανώλης
Καρδαρης Μάκης
Κανελίδης Δημήτριος
Παπασωτηρίου
Ανάγνου Νικόλαος

Καλή δύναμη στους συναδέλφους!