Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΕΥ-ΟΑΕΔ

 • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΥ-ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  ΨΗΦΙΣΑΝ: 828
  ΕΓΚΥΡΑ: 802
  ΑΚΥΡΑ: 22
  ΛΕΥΚΑ: 4
Πλήρης στοίχιση
ΕΛΑΒΑΝ:

 1. ΠΑΣΚ : 357. ΕΔΡΕΣ 5. Ποσοστό 44,5%

 2. ΕΝΩΤ. ΠΡΩΤ. : 170. ΕΔΡΕΣ 2.Ποσοστό 21,19%

 3. ΔΑΚΕ: 157. ΕΔΡΕΣ 2 . Ποσοστό 19,5%

 4. ΔΗΜ. ΕΝΟΤ.: 118. ΕΔΡΕΣ 2 .Ποσοστό 14,71%

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Υ. ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΛΟΓΗΣ
  1)ΒΑΡΔΑΛΑΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
  2)ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
  3)ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  4)ΒΕΤΑΣ ΧΑΡΗΣ
  5)ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  6)ΑΝΑΓΝΟΥ ΝΙΚΟΣ
  7)ΛΑΤΣΗ ΧΑΙΔΩ
  8)ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
  9)ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  10)ΤΣΙΑΚΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  11)ΔΟΒΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


  ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  ΠΥΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
  ΓΑΛΙΩΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
  ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΨΗΦΙΣΑΝ 825
ΕΓΚΥΡΑ 807

ΑΚΥΡΑ 14

ΛΕΥΚΑ 4


ΠΑΣΚ : 378.Ποσοστό 46,84% ΕΔΡΕΣ:15
ΕΝΩΤ. ΠΡΩΤ. 165. Ποσοστό 20,44% ΕΔΡΕΣ:7
ΔΑΚΕ: 148. Ποσοστό 18,33% ΕΔΡΕΣ: 6
Δ.ΕΝΟΤ. ¨ 117. Ποσοστό 14,49% ΕΔΡΕΣ: 5

ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ:

ΒΑΡΔΑΛΑΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΡΔΑΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΕΤΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΠΡΙΝΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΥΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
ΤΥΜΠΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΛΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΚΑΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΑΝΑΓΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΜΠΟΖΑΝΤΖΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
ΛΑΤΣΗ ΧΑΙΔΩ
ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΘΕΟΔΟΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΡΕΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΤΣΙΑΚΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΟΒΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΓΡΑΦΙΩΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΣΧΙΖΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΕΤΣΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕ Ο ΟΑΕΔ

Τα αίτια της οικτρής οικονομικής κατάστασης του ΟΑΕΔ ανέλυσε ο νέος Διοικητής του Οργανισμού Ηλίας Κικίλιας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Το οξύ ταμειακό πρόβλημα του ΟΑΕΔ ήταν ήδη υπαρκτό το 2009 και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ (ο λογαρισμός για την επαγγελματική κατάρτιση) ύψους σχεδόν 305.000.000 € στο λογαριασμό των αποθεματικών του ΟΑΕΔ -παρά την καθολική αντίδραση των κοινωνικών εταίρων- προκειμένου να ανταποκριθεί ο ΟΑΕΔ στις αναμενόμενες αυξημένες υποχρεώσεις του, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας ότι ο ΛΑΕΚ είναι ένας λογαριασμός που τροφοδοτείται από συγκεκριμένες εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών, διέπεται από ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο, αποσκοπεί στην χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων, και ήταν για πολλά χρόνια «ανεξάρτητος» καθώς στον ΟΑΕΔ λειτουργεί η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, διακριτό διοικητικό όργανο με πρόεδρο τον διοικητή του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον Διοικητή ΟΑΕΔ, την 1η Σεπτεμβρίου 2009 ο -ενιαίος πλέον- λογαριασμός του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδας διέθετε 406 εκατ, από τα οποία τα 305 εκατ. ήταν αποθεματικά του ΛΑΕΚ. Το τετράμηνο Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2009 τα έσοδα του οργανισμού ήταν περίπου 900 εκατ., ενώ οι δαπάνες του ανήλθαν σε περίπου 1,2 δις. Η συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν να μειωθούν τα αποθεματικά κατά 300 εκατ. και να φτάσουν τα 115 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Να σημειωθεί ότι μόνο τον Δεκέμβριο οι δαπάνες του οργανισμού ανήλθαν σε 520 εκατομύρια.

"Η σημερινή Διοίκηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το σύνολο των υποχρεώσεων του Οργανισμού (ανεργία, δώρα, μητρότητα, επιδόματα καθώς και τις παροχές που προβλέπει ο Νόμος 3717/2008 για την Ολυμπιακή) δεδομένου του γεγονότος ότι μόνο τα διαθέσιμα του Οργανισμού δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των υποχρεώσεών του και της αδυναμίας του ΙΚΑ να αποδώσει στον ΟΑΕΔ τα αναλογούντα έσοδά του. Μέχρι σήμερα έχουμε ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων του οργανισμού και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουμε και στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για μια μεσοπρόθεσμη -σε πρώτη φάση- αντιμετώπιση των προβλημάτων της ταμειακής ρευστότητας, αλλά και μια μακροπρόθεσμη και οριστική επίλυση του θέματος αυτού".

Σχετικά με το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το ΙΚΑ αποδίδει στον ΟΑΕΔ σχεδόν το 68% των προϋπολογιζόμενων ποσών (1,7 δις ή 145 εκατ. το μήνα). Για το λόγο αυτό το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ (εισφορές που έχουν παρακρατηθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί) εκτιμάται ότι έχει υπερβεί τα 6 δις € το 2009, ένα τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας. Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2003 το χρέος αυτό ήταν σχεδόν 2 δις., δηλαδή τριπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 6 χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με το Διοικητή ΟΑΕΔ, ο ουσιαστικός λόγος για την δραματική οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ δεν προέρχεται απλά από τα προβλήματα των μειωμένων εσόδων από το ΙΚΑ, αλλά πηγάζει από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, κυρίως την υλοποίηση προγραμμάτων χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη εξασφάλιση πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γνωστά stage στον δημόσιο τομέα, τα οποία δεν χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους και κοστίζουν σχεδόν 15 εκατ € τον μήνα. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα αυτά από κοινοτικούς πόρους. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι από το 2004 ως σήμερα το κόστος των προγραμμάτων stage στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ ή του ΛΑΕΚ ανέρχεται σε 250 εκατ. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το επίδομα μητρότητας με ετήσιο κόστος πάνω από 150 εκατ. χωρίς επίσης την απαραίτητη εξασφάλιση πόρων, όπως και η ρύθμιση του Ν. 3717/2008 για την Ολυμπιακή, όπου επίσης δεν προβλέπονται οι αναγκαίοι πόροι για την ειδική επιδότηση ανεργίας που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει 80-100 εκατ εντός του 2010.

"Στα παραπάνω να προστεθεί ότι δεν υπήρξε καμιά απολύτως πρόνοια, σχεδιασμός και προετοιμασία για την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Σήμερα ο ΟΑΕΔ επιδοτεί σχεδόν 250 χιλιάδες ανέργους - αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 - και μόνο η δαπάνη αυτή ανέρχεται σε 140-150 εκατ. σε μηνιαία βάση".

Μια άλλη ενότητα, προσδιόρισε ο κ. Κικίλιας, που συνηγορεί στην παρούσα οικονομική κατάσταση του οργανισμού, αφορά την μεγάλη καθυστέρηση και αμέλεια για την διεκδίκηση πόρων ύψους 220 εκατ. για προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ που έχουν υλοποιηθεί και έχουν αποπληρωθεί από τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, αλλά δεν έχουν εισρεύσει οι αντίστοιχοι πόροι από το ΠΔΕ. Στην ίδια ενότητα εντάσσεται και προγράμματα προυπολογισμού περίπου 450 εκατ. τα οποία υλοποιούνται, καταβάλλονται οι σχετικές δαπάνες αλλά δεν είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μια από τις επιπτώσεις είναι ότι το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζει μια απορρόφηση τα τρία τελευταία χρόνια που κυμαίνεται από 1-3 τοις χιλίοις, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν περίπου 300 εκατ. από τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους, λόγω των σχετικών κοινοτικών κανονισμών.

Και για τα δυο αυτά θέματα, τα οφειλόμενα από το Γ’ ΚΠΣ και την ένταξη των δαπανών στο ΕΣΠΑ, η σημερινή διοίκηση τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, προέβη με κατεπείγουσες διαδικασίες σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό οι σχετικές ταμειακές εισροές.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η σχεδόν μηδενική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ για πολιτικές απασχόλησης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό είναι ότι δεν τηρήθηκε σχεδόν καμιά από τις δεσμεύσεις της χώρας για την χρήση των κοινοτικών πόρων, οι περισσότερες από τις οποίες επαναλαμβάνονται στην δημόσια πολιτική συμφωνία μεταξύ της πρώην υπουργού κ. Πετραλιά και του επιτρόπου κ. Spidla τον Μάρτιο 2009. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας των ελληνικών αρχών το οποίο επιδεινώνει σε εξαιρετικό βαθμό την συνολική κατάσταση.

Και κατέληξε: "Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ για την εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων όσον αφορά τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης"."Θλιβερή συνέντευξη"

"Θλιβερή" χαρακτήρισε τη συνέντευξη Τύπου των κ.κ.Λοβέρδου και Κικίλια ο τέως Διοικητής ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναδάκης. Παράλληλα την ερμήνευσε ως μια αγωνιώδη προσπάθεια απάντησης στα ζητήματα που έθεσε πρόσφατα ο ίδιος για την πραγματική οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ.

Οι ομιλητές σκόπιμα παρέλειψαν ή διαστρέβλωσαν μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως η νομιμότητα των προγραμμάτων stage, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, ενώ κάνει λόγο και για «δραματοποίηση» της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού και προβλέπει ότι οι ηγεσίες του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας "σε ένα μήνα θα στήσουν σκηνικό θριάμβου για τη «λύση» που δήθεν θα δώσουν στην οικονομική ασφυξία του ΟΑΕΔ", χάρις στα χρήματα που ο ίδιος εξασφάλισε, κυρίως από την ένταξη προγραμμάτων στο ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

"Δεν τους βγήκε με τα stage, δεν θα τους βγει και με τις κατηγορίες για σπάταλη διαχείριση, όπου ως σπάταλη πολιτική εννοούν -αν είναι δυνατόν- την παροχή εξάμηνης άδειας προστασίας της μητρότητας στην εργαζόμενη μητέρα και τα προγράμματα για τους ανέργους. Ας σταματήσουν τη «σκηνοθεσία πανικού» και τη συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας", καταλήγει η ανακοίνωση.

www.proslipsis.gr


[