oaednews

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Κοινωφελής εργασία: Πότε θα προκηρυχθεί ο Β' κύκλος για 30.000 ανέργους

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος για την κοινωφελή εργασία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Dikaiologitika News το υπουργείο Εργασίας μαζί με τον ΟΑΕΔ θα ξεκινήσει την διαδικασία επικοινωνίας με τους φορείς προκειμένου να καταγράφουν οι ανάγκες σε προσωπικό που καλύπτονται αυτή την στιγμή από την 4μηνη παράταση του Α' κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά 30.333 εργαζόμενους και λήγει ουσιαστικά στις 10 Οκτωβρίου.
Έτσι όπως ανέφερε στα Dikaiologitika News στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι από τα αιτήματα των 122 φορέων, κυρίως δήμων και περιφερειών, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των ωφελουμένους για την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ.

Προσλήψεις 1.040 υπαλλήλων στην ΕΛΣΤΑΤ με αμοιβή 2.643 ευρώ - Θέσεις εργασίας με απολυτήριο Λυκείου

Ενισχύεται η η Ελληνική Στατιστική Αρχή με 1040 νέους υπαλλήλους σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στον Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα 2 Σεπτεμβρίου.
Οι χίλιοι σαράντα (1.040) Ιδιώτες Συνεργάτες [Εξωτερικοί Συνεργάτες - Ερευνητές (ΕΣΕ)] που θα απασχοληθούν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών.

Επιστολή σωματείων εργολαβικών εργαζομένων προς κ.κ. Υπουργό Εργασίας, Υφυπουργό Εργασίας για άμεση συνάντηση .

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση
 Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Μηταράκη
Αξιότιμοι κύριοι,
Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να θέσουμε υπόψη σας τον προβληματισμό και τα επιχειρήματά μας σχετικά με την τροπολογία βάσει της οποίας  καταργήθηκαν οι διατάξεις των νόμων:
  • Ν. 4611/2019 που θεσμοθετεί στο εγχώριο δίκαιο τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για να είναι έγκυρη η καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης.
  • Ν.4554/2018 που προβλέπει την ευθύνη  κάθε εταιρείας που υπογράφει μια σύμβαση έργου με τον εργολάβο ή υπεργολάβο, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζομένους.

Μερική απασχόληση: Αυτοί θα είναι οι νέοι μισθοί (πίνακες)

ατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας καθίστανται διπλά πιο «τσουχτερές», ιδιαίτερα για όσους… επιτήδειους εργοδότες τις χρησιμοποιούν τεχνηέντως με σκοπό να αποφύγουν ή να «μεταμφιέσουν» την πλήρη απασχόληση των μισθωτών τους. Οι αυξήσεις των αποδοχών κινούνται στο 10%.
Υπενθυμίζεται πως οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Συνεπώς αν ο συγκρίσιμος εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, τότε οι αποδοχές στην μερική απασχόληση διαμορφώνονται αναλογικά με τις ώρες εργασίας και με βάση τα 650 ευρώ.