oaednews

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Στον «πάγο» απεργίες και συλλογικές διαπραγματεύσεις βάζει το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

 Ολοένα και πιο δύσκολη θα γίνεται εφεξής η προκήρυξη απεργιών, αλλά και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις εργασίας, από την επιλογή της Κυβέρνησης να τηρήσει κατά γράμμα τη νομοθεσία και να ενεργοποιήσει από σήμερα, Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, την ηλεκτρονική εγγραφή για το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καταγγελθεί από φορείς εργαζομένων και εργοδοτών ως προβληματική και έχει ζητηθεί να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος παράτασης, κάτι που δεν θα συμβεί. Τα συνδικάτα και των δύο πλευρών, έχουν διαπιστώσει το ατελέσφορο της διαδικασίας,  καθώς ήταν πολύ λίγος ο χρόνος από το περασμένο καλοκαίρι, για να «τρέξουν» οι διαδικασίες ψηφιοποίησης των μητρώων τους. Συνεπώς είχαν προτείνει την παράταση έναρξης ισχύος, από έξι μήνες έως και ένα έτος! Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Εργασίας.

Κινητικότητα: Τι γίνεται στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν αποδεχθεί τελικά τη μετάταξη

 Με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας υπάλληλοι που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής αυτού αποσπώνται και μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, που επίσης υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής αυτού.

Στο ΕΣΚ υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στο ΕΣΚ για τον υπάλληλο δεν είναι υποχρεωτική, αντιθέτως εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια αν θα εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αιτηθεί τη μετάταξη ή απόσπασή του σε κάποια άλλη υπηρεσία.