oaednews

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Χωρίς θέσεις εργασίας

Η μείωση της ανεργίας την τελευταία διετία, έστω και με αργό ρυθμό, δεν συνοδεύεται από ανάλογη θετική πορεία των θέσεων απασχόλησης, που είναι διαθέσιμες προς τους ανέργους. 

Οι κενές θέσεις εργασίας, το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 2,1%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι κενές θέσεις απασχόλησης κινούνται πτωτικά, αφού και το 2015 είχε καταγραφεί μείωση 1,4% σε σχέση με το 2014. 

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ενώ από το β' τρίμηνο του '14 υπήρξε προσπάθεια ανάκαμψης των θέσεων απασχόλησης, το 2015 ξεκίνησε η αντίστροφη αρνητική πορεία, που συνεχίζεται ακόμα και το 2016. Το γεγονός ότι οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στη χώρα είναι όλο και λιγότερες, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια των ανέργων να βρουν δουλειά.

Σε δεινή θέση οι 55άρηδες

Στη πιο δεινή θέση και μάλιστα σε μια εξαιρετικά «ευαίσθητη» από εργασιακής άποψης ηλικία βρίσκονται οι σημερινοί 55άρηδες καθώς μετά την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης έχουν βρεθεί χωρίς άμεση προοπτική αποχώρησης από την αγορά εργασίας η οποία όμως τους ωθεί προς την έξοδο.

Το αποτέλεσμα, είναι οι οι άνεργοι να είναι πλέον περισσότεροι από όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ όπως φαίνεται και από στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ της περιόδου 2011 - 2015.