oaednews

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ο ΟΑΕΔ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ(2)

Στρατιές ανέργων στο λαβύρινθο του ΟΑΕΔ
Των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Καθώς το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, άνεργος ανοίγει για πρώτη φορά στη ζωή του την πόρτα του ΟΑΕΔ.
Παίρνει νούμερο αναμονής και περιμένει στην ουρά.
Μόλις φτάσει η σειρά του θα τον εγγράψουν στα μητρώα ανέργων και αν εργαζόταν περισσότερο από ένα χρόνο, θα πάρει επίδομα ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, θα παραπεμφθεί σε εργασιακό σύμβουλο.
Εκείνος θα του πάρει συνέντευξη και θεωρητικά θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά ή να συμμετέχει σε κάποιο από τα προγράμματα του οργανισμού. Το βασικό πράγμα που πρέπει να εμπεδώσει ο νέος άνεργος είναι η απαραίτητη μηνιαία ανανέωση της κάρτας ανεργίας.
«Δυστυχώς, ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει τον άνεργο με μία «σωφρονιστικού» τύπου διαδικασία». Αν αργήσει έστω και λίγες ημέρες, η κάρτα κόβεται και αυτόματα διαγράφεται από τα αρχεία των ανέργων. Ενα ανελαστικό σύστημα που συντελεί στην ύπαρξη μεγάλης αδήλωτης ανεργίας», επισημαίνει ο Γιώργος Μακράκης, εργασιακός σύμβουλος στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) Καισαριανής.
Στην πορεία ο άνεργος θα διαπιστώσει πως τα μεγαλύτερα προγράμματα που τρέχουν αυτό το διάστημα αφορούν την επιδότηση 65.000 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ανάσα στην αγορά, αν και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι πλέον ελάχιστοι εργοδότες προσλαμβάνουν χωρίς κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.
Λίγοι από αυτούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πάρουν τους ανέργους που θα υποδείξει ο ΟΑΕΔ. Αναπόφευκτα χρειάζεται και προσωπικό ψάξιμο για να βρεθεί κάποιο αφεντικό.
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» πέντε βασικά προγράμματα απασχόλησης: Τα πρώτα δύο αφορούν την πρόσληψη 40.000 και 25.000 ανέργων, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τέσσερα και δύο χρόνια αντίστοιχα. Ακολουθεί το πρόγραμμα για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων στον κλάδο του τουρισμού.
Λίγες οι θέσεις
Για τους άνεργους άνω των 45 ετών υπάρχει σχετικό πρόγραμμα από το 2006. Σημαντικές θεωρούνται και οι δύο δράσεις που στοχεύουν στη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν το πολύ πέντε χρόνια για να πάρουν σύνταξη.
Η μία προβλέπει την κάλυψη των ενσήμων, στην επιχείρηση που προσλάβει τους συμμετέχοντες ώστε να πάρουν κανονική σύνταξη.
Στην άλλη δράση απλώς καλύπτονται τα ένσημα ώστε να δοθεί το κατώτατο ποσό που προβλέπεται.
Ολοι ξέρουν ότι τα προγράμματα δεν φτάνουν για να καλύψουν τις στρατιές των ανέργων. Η εικόνα στο ΚΠΑ Καλλιθέας είναι απογοητευτική: «Στο παρελθόν είχαμε 80-90 προσφερόμενες θέσεις εργασίας το μήνα. Τώρα υπάρχουν μόλις 10-15, για 13.500 άτομα. Στην περιοχή πολλές επιχειρήσεις συνεχώς απολύουν, άλλες συγχωνεύονται και κάποιες κλείνουν».
Αδιαμφισβήτητα οι πιθανότητες για εύρεση δουλειάς μέσω του ΟΑΕΔ (εκτός προγραμμάτων) είναι παρόμοιες με εκείνες που έχει κανείς όταν παίζει τυχερά παιχνίδια.
Η Εύη εργαζόταν παλιότερα στη Γερμανία και στη συνέχεια για επτά μήνες στην Ελλάδα. Καιρό τώρα είναι άνεργη. «Κοιτάω στο Ιντερνετ για θέσεις εργασίας και ρωτάω τον σύμβουλο αν είναι ανοιχτές. Ποτέ δεν είναι. Σκέφτομαι σοβαρά να ξαναφύγω στο εξωτερικό».
Πενιχρές οι δράσεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας: Το μοναδικό πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.000 άνεργες γυναίκες που θα επιδοτηθούν με 24.000 ευρώ για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Ανησυχία προκαλεί και η πολύχρονη καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων που προβλέπονται για τους ενταγμένους σε παλαιότερα προγράμματα. Οπως και για τους συμμετέχοντες σε παλιά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Ο Νίκος Μελάς ανήκει στους τυχερούς που πρόλαβαν και επιδοτήθηκαν. Διατηρεί ένα μικρό κατάστημα με αντρικά είδη ένδυσης στην οδό Φρύνης στο Παγκράτι. Ξεκαθαρίζει ότι «αν δεν είχα ένα δικό μου κεφάλαιο από πίσω, δεν θα τα είχα καταφέρει. Τα χρήματα της επιχορήγησης -18.000 ευρώ που δίνονται σε τρεις δόσεις- δεν καταβάλλονται προκαταβολικά αλλά μόνο αφού παρουσιάσεις εξοφλημένα τιμολόγια».
Επιπλέον, δεν αξιοποιείται το πλήθος των προγραμμάτων που προβλέπει το ΕΣΠΑ. Πολύ απλά η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το 25%, ώστε να δώσει και η Ε.Ε. το 75% των χρημάτων όπως προβλέπεται.
Σεμινάρια κατάρτισης
Οσο για την κατάρτιση; Υπάρχει τρομερή ζήτηση για νέες δράσεις. Τώρα υπάρχουν μόνο δύο: Τεχνικά έργα (για εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο) και εκμάθηση ελληνικής γλώσσας.
Αναμένονται πάντως σεμινάρια για οικονομία-διοίκηση, τουρισμό, πληροφορική και την πολυδιαφημισμένη πράσινη ανάπτυξη. Οταν βρεθούν λεφτά.
Τι κι αν το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΑΕΔ 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράττει από τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών; Είναι δεδομένο πλέον πως το κράτος σπανίως αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Μέσω της εκάστοτε κυβέρνησης ενοχοποιεί τους πολίτες. Είτε είναι άνεργοι, είτε εργαζόμενοι.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=165375

Ο ΟΑΕΔ ΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ(1)

Φόβος για ακραίες αντιδράσεις από ανέργους
Τα χέρια ψηλά σηκώνουν καθημερινά οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ μπροστά στο διογκούμενο κύμα των ανέργων που καταφεύγουν στα γραφεία του οργανισμού.
Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης δεν επαρκούν για να καλύψουν τους 600.000 που αναζητούν εργασία. Επίδομα ανεργίας παίρνουν μόλις 180.000, ενώ 185.000 δεν εργάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ο φόβος για ακραίες αντιδράσεις δεν είναι φιλολογικός και επιβεβαιώνεται από περιστατικά που δημοσιοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ. Στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) Περιστερίου νεαρός άνεργος, θολωμένος από την οργή, απείλησε τους υπαλλήλους επειδή δεν του χορηγήθηκε το επίδομα αλληλεγγύης. Το λάθος του ήταν ότι δεν ανανέωσε έγκαιρα την κάρτα ανεργίας.
Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε νέα προγράμματα σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο. «Ηρθε εν κρυπτώ, ίσως για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Είναι πια τόσο έντονος και καθημερινός ο εκνευρισμός, που δεν αναρωτιόμαστε για το αν αλλά για το πότε και σε ποιον ΟΑΕΔ θα έχουμε ακραίο περιστατικό βίας από απελπισμένο άνεργο», λέει ο Πέτρος Καπετανόπουλος, εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ Περιστερίου.
Είναι όμως πεπεισμένος ότι «η λύση δεν είναι κάμερες και σεκιούριτι, γιατί αυτά, εκτός από άκρως αναποτελεσματικά, όπως έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές, ενισχύουν την εικόνα ενός ΟΑΕΔ ξένου και εχθρικού προς τους ανέργους».
Κάθε υπάλληλος ξεχωριστά είναι επιφορτισμένος με την εξυπηρέτηση δεκάδων - συχνά και εκατοντάδων - ανέργων. Η ψυχολογική πίεση είναι αφόρητη όχι μόνο γιατί αυξάνεται η επιθετικότητα κάποιων, αλλά γιατί οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν μπορούν να παρέχουν σοβαρές λύσεις σε κόσμο που ψάχνει απεγνωσμένα μια σανίδα σωτηρίας.
Η Χάιντι Λάτση, εργαζόμενη στο ΚΠΑ Καλλιθέας, αναφέρεται σε «μια ιδιαίτερη υπηρεσία. Πολλοί θα έρθουν και θα σου βγάλουν τα σπασμένα τους. Εισπράττεις την απογοήτευση, την απελπισία τους. Σε βλέπουν ως βολεμένο πίσω από μία καρέκλα. Εκπροσωπείς το κράτος, τις πολιτικές για την ανεργία. Εκπροσωπείς την αποτυχία».
Μας αναφέρει περιστατικό για συνάδελφό της που καθυστέρησε να δώσει μία βεβαίωση και ως απάντηση της ήρθε ένα πληκτρολόγιο στο κεφάλι! Η δυσπιστία κυριαρχεί. Παλαιότερα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας ήταν δημόσια αναρτημένες στους πίνακες ανακοινώσεων των ΚΠΑ, κάτι που δεν γίνεται σήμερα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πιστεύουν ότι τους αποκρύπτονται εσκεμμένα τα σχετικά στοιχεία
Προβλήματα όμως δημιουργήθηκαν και με την αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος. «Μέχρι το 2008 μπορούσες ανά πάσα στιγμή να δεις πόσοι άνεργοι και σε τι ειδικότητες υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και να πληροφορηθείς αντίστοιχα τι θέσεις εργασίας προσφέρονται. Τώρα ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε, εμείς οι σύμβουλοι. Φανταστείτε πόσο δυσκολεύει η προσπάθειά μας», λέει ο Πέτρος Καπετανόπουλος.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές «αναμεταδίδουν συχνά ελλιπείς πληροφορίες, προκαλώντας κομφούζιο. Το έκαναν με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όταν ανήγγειλαν την καταβολή της πρώτης δόσης με προτροπές του στιλ "τρέξτε να πάρετε όλοι οι άνεργοι" ενώ δεν είχαν κατατεθεί τα χρήματα...».
Σε πολλά ΚΠΑ θυροκολλήθηκαν επεξηγηματικές ανακοινώσεις ώστε να αποφεύγονται επεισόδια του τύπου: «Φέρε το επίδομα, το είπε ο Αυτιάς, το άκουσα στον Παπαδάκη»!
Οπως και να 'χει, η δεύτερη δόση (200 ευρώ) του επιδόματος αλληλεγγύης κόπηκε. Τα περισσότερα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιούργησε η απομάκρυνση των εργαζομένων με Stage που κάλυπταν πάγιες ανάγκες και η συνταξιοδότηση παλιότερων υπαλλήλων, παράλληλα με την μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων.
Το 2006 στο ΚΠΑ Καισαριανής εργάζονταν 31 άτομα. Σήμερα, έχουν απομείνει οι μισοί και ο αριθμός των ανέργων έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Και είμαστε μόνο στην αρχή καθώς ο ΟΑΕΔ αναμένεται να δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες.
«Ο οργανισμός διαθέτει αρκετά εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει ρόλο καταλυτικό στην εποχή της κρίσης. Είναι, λοιπόν, θέμα πολιτικής βούλησης, είναι θέμα αξιοποίησης του προσωπικού και αποδέσμευσής του από κάθε παράλογη γραφειοκρατική και ανούσια διαδικασία», λέει ο Γ. Μακράκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης των υπαλλήλων του οργανισμού και συντάκτης του μπλογκ oaednews.blogspot.com.
Οι άνεργοι βαρέθηκαν να ακούνε «πέρνα την επόμενη εβδομάδα, ούτε σήμερα έχω κάποια δουλειά για σένα». Πλέον έχουν απαιτήσεις από τον ΟΑΕΔ...
Π. Μπ.-Αφρ. Π
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=165377