oaednews

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Προκήρυξη 1000 νέων θέσεων επιστημονικού προσωπικού στους δήμους

Ο Αλ.Χαρίτσης αναφέρθηκε σε προκηρύξεις που έρχονται για 1.000 νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού στους δήμους.Την προκήρυξη 1.000 νέων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στους δήμους της χώρας θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, για παράταση των συμβάσεων 8μήνου, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ στην περίπτωση της προκήρυξης 8.500 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.
 
Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους που αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Μέσα στην κρίση τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού παροξύνθηκαν, υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων κι έτσι οι δήμοι όλης της χώρας, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και σε νέες προκηρύξεις 1.000 θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού».
 
Και συνέχισε λέγοντας: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενισχύσουμε τους δήμους για έργα υποδομών, αυτό όμως από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, εφόσον δεν υπάρχει το προσωπικό εκείνο που θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα νέα εργαλεία».
 
Ο κ. Χαρίτσης είπε ακόμα ότι «η αυτοδιοίκηση τα χρόνια της κρίσης υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα και άρα πρέπει να δούμε ποια είναι τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία μιλάει για πλεονάζον προσωπικό, για μεταφορά της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποχρέωση του Κράτους να χρηματοδοτεί την αυτοδιοίκηση στον ΕΝΦΙΑ, εμείς λέμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση από το κράτος με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους πρέπει, να ενισχύσουμε με στελέχη την αυτοδιοίκηση».
 
 
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι θα υπάρξει παράταση των συμβασιούχων 8μηνου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ στην περίπτωση της προκήρυξης 8.500 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού. «Μιλάμε για την μεγαλύτερη προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού.
 Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια κι έχουμε συνεργαστεί με το ΑΣΕΠ κι έχουμε καταστήσει σαφές ότι η έκδοση των οριστικών πινάκων, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα φέρνουμε ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να υπάρξει παράταση των συμβασιούχων των 8μηνων για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ».

Διεθνές Γραφείο Εργασίας: τα τελευταία 18 χρόνια συνεχώς μειώνονται οι μισθοί

Το διάστημα 2000-2017 οι μισθοί μειώνονταν 3,5% τον χρόνο κατά μέσο όρο σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Η κυρία αιτία της μείωσης μισθών στην χώρα μας είναι η κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας

«Ντόμινο» επαναφοράς δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο - Τρεις δήμοι επέστρεψαν αναρομικά στους εργαζόμενου

Επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας για τους υπαλλήλους τους αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον πολλοί μεγάλοι δήμοι της χώρας, εφαρμόζοντας άμεσα, χωρίς να ασκήσουν έφεση, πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων με τις οποίες έχουν γίνει δεκτές σχετικές προσφυγές εργαζομένων τους.
Τους τελευταίους δύο μήνες, τουλάχιστον 3 μεγάλοι δήμοι της χώρας αποφάσισαν την επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών και αδείας σε εργαζομένους τους.

Συγκεκριμένα:
Πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αποφάσισε να καταβάλει τα ποσά των επιδομάτων αυτών αναδρομικά από το 2013, σε εργαζομένους της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της αμιγούς Δημοτικής Επιχείρησης, τα «Δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας συνολικού ύψους 110.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν στην πενταετία 2013-2017, θα εξοφληθούν σε 22 εργαζόμενους.Τα χρήματα θα δοθούν από ίδιους πόρους του δήμου. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει ο δήμος σε ανακοίνωσή του, «πρόκειται για μια ιστορική απόφαση» καθώς «αναγνωρίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων σε εργασιακά κεκτημένα που είχαν στερηθεί από τη νομοθεσία που ακολούθησε την υπογραφή των Μνημονίων».

Για να καταστεί δυνατή η καταβολή των επιδομάτων η Κοινωφελής Επιχείρηση δεν υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Ν. Ιωνίας (10/2018), που δικαίωσε την προσφυγή των εργαζομένων.
Από τις αρχές Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων έλαβε απόφαση για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους που έχουν οποιαδήποτε σχέση μισθωτής εργασίας με το δήμο.
Μετά από σχετική εισήγηση που έγινε από τη Δημοτική Αρχή, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ των εργαζομένων που έχουν καταθέσει προσφυγή (όπως αναμένεται, αφού υπάρχει δεδικασμένο και έχει εφαρμοστεί γι’ αυτούς που δικαιώθηκαν), ο δήμος θα πληρώσει το 13ο και 14ο μισθό, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 3.500.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά ο δήμος θα τα διεκδικήσει από την κυβέρνηση, καθώς αυτή τα έκοψε από τους εργαζομένους και αυτή, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να τα πληρώσει με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Επαναχορήγηση και αναδρομική καταβολή 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή επιδομάτων εορτών και αδείας, αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο για τους υπαλλήλους του και ο Δήμος Περιστερίου. Η προσφυγή των εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες αριθμητικά προσφυγές που έχουν γίνει.
Συγκεκριμένα από τους 220 εργαζόμενους με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που εργάζονται στο δήμο, οι 152 κατέθεσαν προσφυγές στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, ζητώντας τα «Δώρα» Πάσχα, Χριστουγέννων για τα έτη 2015, 2016 και ένα μέρος του 2017.
Οι πρωτόδικες αποφάσεις που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Περιστερίου αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται, όντως, τα «Δώρα» αυτά και τα επιδόματα. Το ύψος των αναδρομικών που αντιστοιχούν στον καθένα είναι 2.250- 2.500 ευρώ.
Ο δήμος απεφάνθη να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει η ισχύουσα μονοθεσία να μην ασκήσει έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να πληρώσει κανονικά τα χρήματα στους εργαζόμενους. Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν τμηματικά σε 2 δόσεις.
Η πρώτη δόση επιδιώκεται να εξοφληθεί πριν από τα Χριστούγεννα του 2018, ενώ η επόμενη δόση στις αρχές του επόμενου έτους.

ΟΑΕΔ δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους ανέργους θα δοθεί - Ποιες οι προϋποθέσεις

Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ, δικαιούνται ορισμένοι άνεργοι εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.
«Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι,

Κερδισμένος, κομμένος 13ος και 14ος μισθός: Τι ισχύει μετά το χρόνο της αρχικής επιδίκασης;

Είναι αρκετές πλέον οι αποφάσεις των πολιτικών Δικαστηρίων, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι διατάξεις του ν. 4093/2012, περί κατάργησης από 01.01.2013 δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και επιδόματος αδείας, είναι αντισυνταγματικές και ως τέτοιες δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Αρκετοί μάλιστα υπάλληλοι (ιδιωτικού δικαίου κατά κύριο λόγο) έχουν εισπράξει τα συγκεκριμένα ποσά, καθώς οι σχετικές αποφάσεις έχουν καταστεί τελεσίδικες, των Δήμων παραιτούμενων από το δικαίωμα άσκησης έφεσης.