oaednews

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Μαρία Καραμεσίνη:Στο παραπέντε κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων

Μαρία Καραμεσίνη*

Ο Ν. 4186/2013 επέφερε πολλές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων η ριζική αναθεώρηση/μετάλλαξη του θεσμού της μαθητείας. Η τελευταίαθεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1952 και ταυτίστηκε εξαρχής με το δυϊκόσύστημα εναλλαγής θεωρητικής και πρακτικής εκμάθησης «τέχνης» σε ειδικές τεχνικές σχολές του Υπ. Εργασίας και στις επιχειρήσεις. Οι σχολές αυτές ήταν 2ετούς έως 5ετούς διάρκειας, ανάλογα με την ειδικότητα, ενώ η αμοιβή των μαθητευόμενων για την εργασία τους κατά την πρακτική άσκηση καθορίστηκεως κλιμακούμενο ποσοστό των αποδοχών των τεχνιτών της ειδικότητας.

To twitter στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους

Twitter προγραμματίζει απολύσεις από την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με τον ειδικευμένο στις τεχνολογίες ενημερωτικό ιστότοπο Re/code που επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Οι απολύσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, αφορούν το σύνολο της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των 4.200 εργαζομένων στην επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι περικοπές στο προσωπικό σημειώνονται τη στιγμή που μια αναδιοργάνωση λαμβάνει χώρα στις ομάδες των μηχανικών.

K. Κούνεβα: Δεν φταίει το έλλειμμα κατάρτισης για την ανεργία


Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με θέμα "Η αγορά εργασίας στην Ε.Ε.", πραγματοποίησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα επισημαίνοντας πως "δεν φταίει το έλλειμμα κατάρτισης για την ανεργία που βιώνουν 23 εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε. ούτε η ανεργία είναι μια αρρώστια για την οποία φταίει ο άνεργος".

Δημόσιο: Αποσύνδεση βαθμολογίου-μισθολογίου

Διαχωρίζονται βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη στους δημοσίους υπαλλήλους, με την κυβέρνηση, ταυτόχρονα να επιλέγει να εξορθολογίσει το μισθολόγιο, προς ενιαία κατεύθυνση, μειώνοντας τις ανισότητες.
«Το βαθμολόγιο θα απελευθερωθεί από το μισθολόγιο. Δηλαδή, θα μπορεί κανείς να έχει και βαθμολογική εξέλιξη χωρίς να συσχετίζεται με τη μισθολογική του εξέλιξη ή το αντίστροφο. Αφετέρου, βασικός στόχος είναι να εξορθολογικοποιηθεί το μισθολόγιο στο Δημόσιο», είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του στην εφσυν

Πρόσκληση από τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη

Αγαπητές φίλες-οι,

Σας προσκαλώ στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων, που συν-επιμελήθηκα με την φίλη και συνάδελφο Jill Rubery, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Κυκλοφορεί στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ και αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής).

Σήμερα η Δίκη των απεργών του παν/μιου Αθηνών

Ψήφισμα Συμπαράστασης
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ καταγγέλλει την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 14 εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη συμμετοχή τους στην μεγάλη απεργία ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις. Οι συνάδελφοι-απεργοί κατηγορούνται «ως υπαίτιοι ότι με πρόθεση δεν συμμορφωθήκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία της 25ης και 26ης Νοεμβρίου 2013.
Η δίκη έχει οριστεί για τις 12 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους διωκόμενους συναδέλφους και ζητάμε την παύση κάθε  δίωξης και την απόσυρση όλων των κατηγοριών.

Μονιμοποίηση ΙΔΑΧ: Νομικά εμπόδια και τρόποι αντιμετώπισης τους για 40.000 υπαλλήλους

Τεχνικοί λόγοι έχουν διατηρήσει εκτός μονιμοποιήσης περίπου 40.000 υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), που εργάζονται στη Δημόσια Διοίκηση. Μια πρώτη προσπάθεια είχε ξεκινήσει στις αρχές του έτους ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προαναγγέλοντας και σχετική διάταξη στο νόμο που εισήγαγε για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Αφαιρέθηκε, όμως, στο τέλος και παρέμεινε μόνο η δυνατότητα στους ΙΔΑΧ του δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ, να καταλάβουν μέσω κινητικότητας θέσεις μόνιμου προσωπικού, ομοίου κλάδου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας.