oaednews

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

To Μαξιμου ψάχνει «χαλινάρι» για την ανεργία


Η ανεργία, που έχει σκαρφαλώσει τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο-ρεκόρ, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή της υπουργού και το αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, πρότεινε τη δημιουργία "ταμείου κοινωνικής οικονονομίας", το οποίο θα στηρίξει προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Οι σχεδιασμοί του υπουργείου προβλέπουν τη δημιουργία συνεταιριστικών ομάδων ή επιχειρήσεων, που θα αποτελούνται από άνεργους ή ευπαθείς ομάδες, καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την επέκταση των κοινωνικών τιμολογίων.
Όσον αφορά στα τοπικά προγράμματα απασχόλησης, θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρξουν και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο προϋπολογισμός τους θα ανέρχεται σε περίπου 150-200 εκατ. ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πτώση της ανεργίας στο 9% στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο


Πτώση κατέγραψε η ανεργία στις ΗΠΑ το μήνα Ιανουάριου και διαμορφώθηκε στο 9% από 9,4% ένα μήνα πριν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Παρά την πτώση της ανεργίας η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 36.000 ήταν πολύ χαμηλότερη από όσο αναμενόταν, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για δημιουργία 140.000 νέων θέσεων εργασίας.
Αυτός είναι πάντως ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας πτώσης καθώς το Νοέμβριο η ανεργία βρισκόταν στο 9,8%.
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 600.000 σε σχέση με το Δεκέμβριο.
Η μικρή πτώση της ανεργίας σε σχέση με το αναμενόμενο ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι έμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της κακοκαιρίας του προηγούμενου μήνα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αύξηση της ανεργίας στον Καναδά στο 7,8%


Αύξηση κατέγραψε η ανεργία στον Καναδά και διαμορφώθηκε στο 7,8% τον Ιανουάριο από 7,6% τον προηγούμενο μήνα, παρά τη δημιουργία 69.200 νέων θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.
Παρά την αύξηση της ανεργίας, 106.400 περισσότεροι Καναδοί επέστρεψαν στην αγορά εργασίας ζητώντας δουλειά, αριθμός που υποδεικνύει ότι η οικονομία ενισχύθηκε πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Συγκριτικά με πέρσι τον Ιανουάριο 327.000 περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται στον Καναδά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες βρήκαν δουλειά τον περασμένο μήνα και η πλειοψηφία απορροφήθηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Οι νέες θέσεις εργασίας μοιράσθηκαν ανάμεσα σε έξι επαρχίες με το Οντάριο να έρχεται πρώτο και να ακολουθεί η Αλμπέρτα.

«Επειγόντως µέτρα για την ανεργία»


Ανήσυχος ο Γιώργος ζητά επιτάχυνση των προγραµµάτων από το υπουργείο Εργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Σε επείγοντα µέτραγια την αντιµετώπιση της ανεργίας και ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας καταφεύγει η κυβέρνηση και όπως φάνηκε στη διάρκεια δύο χθεσινών έκτακτων συσκέψεων υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός εµφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει η ανεργία στην Ελλάδα. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τον φέρουν να ζητάει από το υπουργείο Εργασίας επιτάχυνση των προγραµµάτων για την προστασία της απασχόλησης και τον περιορισµότης ανεργίας, καθώς δεν φαίνεται ικανοποιηµένος από την κατάσταση που διαµορφώνεται έως τώρα. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ικανοποιηµένος από τον τρόπο που το αρµόδιο υπουργείο υλοποιεί τις δεσµεύσεις που ο ίδιος είχεεξαγγείλει προ διµήνου και που ανέρχονταν στα 2,5 δισ. ευρώ. 

Στις συσκέψεις στις οποίες έλαβαν µέρος επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι είναι θέµα άµεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η αντιµετώπιση της ανεργίας µε τη διεύρυνση του αριθµού των θέσεων εργασίας.
 

Αναφορικά µε την ανεργία, το υπουργείο Εργασίας προτείνει την κατάρτιση ολοκληρωµένων τοπικών σχεδίων απασχόλησης, τα οποία θα χρηµατοδοτηθούν µε κονδύλια ύψους 150-200 εκατοµµυρίων ευρώ. Τα τοπικά προγράµµατα απασχόλησης θα εκπονηθούν ανάλογα µε τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ενώ όπου το πρόβληµα της ανεργίας είναι εντονότερο, θα δίνονται αυξηµένα κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Οπως ανέφερε αργότερα πηγή του υπουργείου, µε τα προγράµµατα του ΟΑΕ∆ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και αποτροπή απολύσεων, έχουν ήδη διασωθεί περί τις 160.000 θέσεις εργασίας, αλλά αυτές ουσιαστικά είναι διπλάσιες, καθώς υπάρχει η ρήτρα για µια επιδοτούµενη θέση συν µια θέσηεργασίας, σε όποια επιχείρηση ενταχθεί στα προγράµµατα.
 

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας δήλωσε για άλλη µια φορά ο Γιώργος Παπανδρέου, τηρώντας ωστόσο χαµηλούς τόνους – στη συνεδρίαση του λεγόµενου «διαθεσµικού» οργάνου – σε σχέση µε το γερµανικό σχέδιο για τη διάσωση της ευρωζώνης. Περιορίστηκε να τονίσει ότι «µε τις αποφάσεις που πήραµε και τις πολιτικές που ακολουθήσαµε, καταφέραµε από µοναδικό πρόβληµα στην Ευρώπη, να είµαστεσήµερα ενεργό µέρος της λύσης». Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν «ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα» της πολιτικής της κυβέρνησης, ότι «είναι ορατά» σε όλους τους πολίτες «και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαµε».
 



http://64.19.142.11/images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=17305631&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=200
Κατάρτιση τοπικών σχεδίων απασχόλησης, ύψους € 200 εκατ. ηπρόταση του υπουργείου

«ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ∆ΟΥΛΕΙΑ ΤΟ 22%»

Σχεδόν τις 700.000
 

φτάνουν πλέον οι άνεργοι στην Ελλάδα, µε 56.000 να έχουν προστεθεί µόλις σε έναν µήνα, και όλα αυτά τον Οκτώβριο του 2010, χωρίς να έχουν προστεθεί οι δυσµενέστερες εξελίξεις των τελευταίων δύο µηνών. Σύµφωνα µε τον επιστηµονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ - Α∆Ε∆Υ Σάββα Ροµπόλη, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που ήδη υπάρχει δηµιουργεί έντονες ανησυχίες και ο ίδιος εκφράζει την εκτίµηση ότι στο τέλος του 2011 η ανεργία θα αγγίξει το 22% καθώς οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000 φτάνοντας τον αστρονοµικό αριθµό για τα ελληνικά δεδοµένα του 1.150.000 ανθρώπων. 
 πηγη:ΤΑ ΝΕΑ