oaednews

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ερευνα: Η Ελλάδα η χειρότερη χώρα της ΕΕ για τους νέους

Η παγκόσμια οικονομική κρίση τελείωσε; Όχι για τους νέους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO), οι νέοι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ακόμα να βρουν δουλειά.
Η σχετική έκθεση του ILO δείχνει ότι ο αριθμός των νέων ως ποσοστό στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό κατέγραψε άνοδο κατά 11,6% μεταξύ του 1991 και του 2014, καθώς αυξήθηκε αντίστοιχα η εγγραφή των νέων στα πανεπιστήμια και τα κολέγια.
Ωστόσο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Μετά από μια περίοδο γρήγορης αύξησης μεταξύ του 2007 και του 2010, τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων έχουν «σταθεροποιηθεί» στο 13% και δεν έχουν ακόμα ανακάμψει στα προ κρίσης ποσοστά του.

Στις 15 Νοεμβρίου η έναρξη του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

Αλλαγές ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το έτος 2015-2016.Συγκεκριμένα με απόφαση της Διοικήτριας του Οργανισμού Μαρίας Καραμεσίνη μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015-2016 από την 15η Οκτωβρίου 2015 στην 15η Νοεμβρίου 2015.
Αντιστοίχως, η ημερομηνία λήξης του προγράμματος παρατείνεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2016.

Αυξημένες ανάγκες ψυχολογικής βοήθειας λόγω κρίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10), η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μαζί με τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Έβρου έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση του πληθυσμού και πώς αυτή επηρεάζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Ανοδική τάση των αιτημάτων πολιτών για ψυχολογική υποστήριξη στη Θράκη, λόγω της κοινωνικοοικονομικής ύφεσης.
Με σύνθημα και παρότρυνση ότι «Μπορεί να γίνει…», έχουν προγραμματιστεί δράσεις για δείξουν ότι η ψυχολογική πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν κάποιος ζητήσει την κατάλληλη βοήθεια.
Όσον αφορά το προφίλ των ανθρώπων που προσέρχονται για υποστήριξη στις δομές της ΕΚΨ, στην περιοχή της Θράκης, η ψυχολόγος Μsc Βαλεντίνη Μπόχτσου, επιστημονική υπεύθυνη προστατευμένων διαμερισμάτων της ΕΚΨ και ΨΥ, στη Θράκη, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πώς αυτό διαφοροποιείται στην τετραετία 2010-2014 αλλά και πως η ψυχική νόσος δεν αφορά συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Όπως προέκυψε, από το 2010 και μετά έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανέργων που προσέρχονται και αντίστοιχα μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται. Επίσης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν σύντροφο, ενώ μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ωφελουμένων.