oaednews

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κομισιον: 171 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την απασχόληση των νέων

Κονδύλια της τάξεως των 171 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ΠΑΝ αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, κυρίως με «τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ευκαιριών εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τη βιώσιμη απασχόληση για όλους», «με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για την Ανάκληση του προγράμματος Voucher

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 167 / 22 -5 – 2015
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
          Θέμα: «Ανάκληση προγράμματος Voucher»
Χαιρετίζουμε την ανάκληση από την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, του προγράμματος επιταγής κατάρτισης ανέργων, το γνωστό voucher 29-64 συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανάδειξη των παθογενειών του σχετικού προγράμματος και το αίτημα για κατάργησή του αποτέλεσε κυρίαρχο ζήτημα για την Ομοσπονδία μας, καθώς με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις είχαμε ζητήσει την κατάργηση του προγράμματος αυτού, αλλά και όλων των σχετικών προγραμμάτων.

Η «ακτινογραφία» του ελληνικού Δημοσίου: Πώς κατανέμονται οι υπάλληλοι ανά υπουργείο – Νέα «συρρίκνωση» προσωπικού

Πλήρη στοιχεία για την κατανομή του προσωπικού που στελεχώνει την ελληνική Δημόσια Διοίκηση έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναρτώντας στην «Απογραφή» τους αριθμούς των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται στις δημόσιες υπηρεσίες και μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, ανέρχεται στους 573.958 εργαζόμενους για το μήνα Μάρτιο του 2015, οπότε και αναφέρεται η πιο επικαιροποιημένη εκδοχή των στοιχείων.

Τι σημαίνει να είσαι μακροχρόνια άνεργος

Για κάποιους, η περίοδος «μακριά» απ’ τον χώρο εργασίας μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά, αφού μπορεί να εκμεταλλευτεί το διάστημα που δεν έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις,  ώστε να ανακαλύψει τα πραγματικά του ενδιαφέροντα και να αναθεωρήσει τους στόχους του.
Παρ’ όλο που οι οικονομολόγοι και οι πανεπιστημιακοί έχουν ισχυρά επιχειρήματα ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν πως υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο ανεργίας που η οικονομία μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα, κατά κοινή ομολογία η μακροχρόνια ανεργία έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για την κοινωνία.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Μαρτίου, οι άνεργοι στην Ευρώπη έφτασαν τα 23,7 εκατομμύρια, με τη χώρα μας να κρατά το υψηλότερο ποσοστό από τις 28 χώρες.
Από την άλλη, οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους (15-24 ετών) και τους ενηλίκους νεαρής ηλικίας (25-39 ετών) έχουν αυξήσει τη μακροχρόνια ανεργία. Αναφορικά με τη χώρα μας, η Αττική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων και ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα.μακροχρόνια ανέργων και ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα.
 Η αύξηση του ποσοστού της μακροχρόνιας ανεργίας είναι βασικό γνώρισμα των χωρών που βρίσκονται σε ύφεση, καθώς τα ποσοστά ανεύρεσης εργασίας τείνουν να παραμένουν χαμηλά ακόμη και μετά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Με μια γρήγορη ματιά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δύο βασικά προβλήματα που επιφέρει η μακροχρόνια ανεργία, για να τα εξετάσουμε στη συνέχεια σε βάθος.
Αρχικά επιδεινώνει την κατάσταση των ατόμων που μένουν εκτός εργασίας για μεγάλο διάστημα, τα οποία τείνουν να αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο για εύρεση εργασίας αφού νιώθουν πως «οι δυνατότητές τους για να βρουν δουλειά» είναι ελάχιστες.
Όταν τα άτομα μένουν για πολύ χρόνο εκτός εργασίας χάνουν τις ικανότητές τους και η κρίση μπορεί να σπρώξει μια ολόκληρη γενιά εκτός εργασίας για πάντα.
Δεύτερον, όσο αυξάνεται το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που δεν αποτελούν πια «κίνδυνο» για τις κυβερνήσεις, απαιτώντας διαρκώς εργασιακά δικαιώματα.
Σε όλα τα παραπάνω δε μπορεί κανείς να παραβλέψει τον αντίκτυπο που έχει η μακροχρόνια ανεργία σε ψυχολογικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Τι έκαναν οι σταρ του Χόλιγουντ για να ζήσουν!

Ποιο είναι το κοινωνικό και το προσωπικό κόστος για όσους μένουν καιρό εκτός αγοράς

Κόστος για την κοινωνία
Το κοινωνικό κόστος της ανεργίας είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί κι αυτό γιατί δεν είναι αποκλειστικά ένα «ποσοτικό» μέγεθος.
Η μακροχρόνια ανεργία δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στη δομή της κοινωνίας. Το πιο έντονο φαινόμενο, είναι εκείνο της «τάσης φυγής» των ανέργων, οι οποίοι στρέφονται προς άλλες χώρες για ευκαιρίες εργασίας. Η τάση αυτή αυξάνει τη λήψη μέτρων με αντικείμενο τον προστατευτισμό (γνωστά και ως προστατευτικά μέτρα), προκειμένου οι κυβερνήσεις να παράσχουν προστασία της εγχώριας παραγωγής αγαθών έναντι ξένου ανταγωνισμού, πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ χωρών.
Η ανεργία επηρεάζει άμεσα και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην κοινωνία. Σύμφωνα με έρευνες, η μακροχρόνια ανεργία οδηγεί σε εγκληματικές πράξεις (ως έσχατη λύση), αφού δε βρίσκεται διέξοδος και λύση, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι χάνουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Ακολούθως, το κοινωνικό κόστος της συνεχούς αυξανόμενης ανεργίας επηρεάζει άμεσα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κατ΄ επέκταση τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Κόστος για το κράτος