oaednews

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

“biznes ξανά” Το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ

 Η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο της νέας ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει  με αποτέλεσμα να  βγαίνουν στην επιφάνεια  οι κρυφές γραμμές, ο απώτερος στόχος  του νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι συντάκτες του, μια ημέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση του, διατείνονταν ότι δεν  γνωρίζουν τίποτα (διοικητής ΟΑΕΔ). Ένα νομοσχέδιο το οποίο επιθυμούν με συνοπτικές διαδικασίες, όσο πιο γρήγορα γίνεται να περάσει , να ψηφιστεί προτού αντιληφθεί η κοινωνία τον  λόγο που κατατίθεται.

          Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ βέβαια   γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. H Oμοσπονδία Yπαλλήλων ΟΑΕΔ έδειχνε την σημερινή ημέρα όταν αυτή η κυβέρνηση νομοθετούσε  την μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή την μείωση των πόρων του οργανισμού.

Ανακοίνωση Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για το ν/σ Δουλειές ξανά

 17/3/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δουλειές ξανά»
Η κατάθεση του νομοσχεδίου την κυβέρνησης για τον ΟΑΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα με τίτλο «δουλειές ξανά» δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό. Έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που εξέτρεψαν τον Οργανισμό από τον ρόλο και την αποστολή του.
Σίγουρα ο τίτλος του νομοσχεδίου δεν είναι τυχαίος! «Δουλειές ξανά» θα ανοίξουν για όλα τα παράσιτα που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία, που σαν τα κοράκια και με το αζημίωτο θα παρέχουν βραχύβιες υπηρεσίες αμφιβόλου ή και ανύπαρκτης ποιότητας.
Όλες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έχουν εξαπολύσει ένα απίστευτο κρεσέντο ψεμάτων όσον αφορά τις παροχές και τα επιδόματα. Όσοι έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα με τις διαδικασίες επιδότησης, οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν είτε στις ουρές είτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μπλεγμένοι με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το δικαίωμα στην επιδότηση, όσοι έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα με μοριοδοτήσεις, όσοι ήταν δικαιούχοι κοινωνικών παροχών γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο ψεύτικες είναι οι αναφορές της κυβέρνησης για τον οργανισμό και τις παροχές του.
Μέσα από τα τρανταχτά ψέματα και τον οδικό χάρτη επιχειρηματολογίας που έστειλε χθες το Υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι να διαλύσουν συνολικά το πλέγμα προστασίας των ανέργων.
Ήμασταν ευχαριστημένοι από τις ως τώρα παροχές του Οργανισμού; Προφανώς όχι! Γι’ αυτό και τα συνδικάτα πάλευαν για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, των επιδομάτων προστασίας, τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των προγραμμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την επανασύσταση των Οργανισμών ΟΕΚ και ΟΕΕ ή του έργου τους.
Η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν να τελειώσουν συνολικά με το ρόλο του ΟΑΕΔ.
Κόντρα στα στοχευμένα δημοσιεύματα με τις φωτογραφικές αναφορές πλουσίων ανέργων που τάχα έπαιρναν το χρήμα των υπόλοιπων ανέργων, πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται από την κυβέρνηση ή από τους ίδιους που αναπαρήγαγαν τα ψέματα της, η πραγματική εικόνα και τα πραγματικά στοιχεία. Να σκαλίσει τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για «ωφελήματα».
Ελάχιστοι ανέφεραν:
Πως όλα αυτά τα χρόνια επιδοτείται το 1/11-1/12 των καταγεγραμμένων ανέργων με το ποσό των 400ευρώ όταν σχεδόν όλη την προηγούμενη 10ετία ήταν κολλημένο στα 360ευρώ.
Ότι για να πάρει κάποιος άνεργος το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου υπάρχουν όροι αλλά και εισοδηματικά κριτήρια που έρχονται κόντρα στα ψέματα της κυβέρνησης και στις αρχικές της αναφορές που σιγά-σιγά και μπροστά στα τερατώδη ψέματα άρχισε να το μαζεύει.
Πως τόσο το τακτικό επίδομα ανεργίας όσο και το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου φτάνει στο υπέρογκο ποσό των…200ευρώ και αυτό για χρονικό διάστημα ως 12 μήνες.
Πως για χρονικό διάστημα 4 χρόνων υπάρχει πλαφόν επιδότησης που φτάνει τις 400 μέρες και από κει και πέρα ο άνεργος είναι εντελώς απροστάτευτος.
Πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταργηθεί επιδόματα προστασίας, έχει παύσει το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές των καταργηθέντων οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας (ΟΕΚ-ΟΕΕ) που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ.
Φταίει ο άνεργος για την ανεργία του!
Προκειμένου να δημιουργηθούν πλασματικά στοιχεία μέτρησης της ανεργίας (αν και σύμφωνα με τις μετρήσεις, εργαζόμενος θεωρείσαι ακόμα και με μία ώρα εργασία), μπαίνει σε ισχύ το ποινολόγιο των ανέργων.
Με μπόλικες περικοκλάδες και με επιχειρήματα που βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, αναφέρονται σε πριμ των εργασιακών συμβούλων, σε καταρτίσεις βιογραφικών, σε θέσεις εργασίας σύμφωνα με την προϋπηρεσία του ανέργου, για να φτάσουν στο ρεζουμέ και να δηλώσουν πως στις 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων άρα και από οποιαδήποτε προστασία του.
Κάνουμε τις εξής 2 απλές ερωτήσεις:

Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΥ ΟΑΕΔ



Την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022, συγκλήθηκε, κατόπιν πλειοψηφικής απόφασης του ΔΣ του Συλλόγου, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΥ ΟΑΕΔ, με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμο «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ομόφωνα αποφασίστηκε η καταγγελία του αντικοινωνικού χαρακτήρα του Σχεδίου Νόμου και η έκδοση του παρόντος Ψηφίσματος.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΥ ΟΑΕΔ εκφράζει τη διαφωνία της:

      Με τη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, χωρίς κανένα εμφανή λόγο, με τεράστιο κόστος και με υποκρυπτόμενη την υποβάθμιση του Οργανισμού.

      Με την αλλαγή στο τρόπο Διοίκησης του Οργανισμού και συγκεκριμένα: Με τη μείωση των μελών των εκπροσώπων των εργαζομένων και των κοινωνικών εταίρων, με την τοποθέτηση τριών υποδιοικητών και με τη δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας.

      Με τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται στους ανέργους (διαγραφή έως και 2 χρόνια από τα Μητρώα του ΟΑΕΔ).

ΟΑΕΔ: Μια βάφτιση, δύο κηδείες και ο θησαυρός του μακαρίτη

 Η βάφτιση, η μετονομασία του ΟΑΕΔ, σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» συνοδεύεται από δύο κηδείες και έναν θησαυρό.

Του Δημήτρη Κωστάκου από το kosmodromio.gr

Η λάμψη από το επικοινωνιακό πυροτέχνημα των 40.000 «άνεργων- κροίσων», οι οποίοι -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ανάβουν το πανάκριβο πούρο τους με το φλεγόμενο δελτίο ανεργίας, απολαμβάνουν αναίσχυντα τα δωρεάν δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό, ενώ μαυρίζουν το κορμί τους στους εξωτικούς προορισμούς του κοινωνικού τουρισμού, καλύπτει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα αφήγημα δήθεν ανάπτυξης με περίπου 3,5 δις € να περιμένουν καρτερικά την επόμενη χρήση τους…

Η βάφτιση, η μετονομασία του ΟΑΕΔ, σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» συνοδεύεται από δύο κηδείες και έναν θησαυρό.

ΔΥΠΑ αντί ΟΑΕΔ ή αλλιώς ‘’Δεν υπάρχουν πια άνεργοι’’

 Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» το υπουργείο εργασίας, προτείνει την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ. Αλλάζει η διοικητική δομή του, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των ανέργων.

Από μια ανάγνωση του νομοσχεδίου και των εισηγούμενων αλλαγών, εύκολα κανείς συμπεραίνει την πλήρη υιοθέτηση των νεοφιλελεύθερων προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι προτάσεις αυτές, ανάγουν την κατάρτιση ως την λύση για την ανεργία, αφού σύμφωνα με αυτές οι άνεργοι υπολείπονται δεξιοτήτων, καθώς και εισάγουν την ατομική ευθύνη του ανέργου για το καθεστώς ανεργίας του (τεμπελιά). Η έκθεση αυτή αποτελεί και την βάση του σχεδίου που στάλθηκε στην Ε.Ε προς έγκριση, προκειμένου να γίνει δυνατή η εκταμίευση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.

Νομοσχέδιο για ΟΑΕΔ: «δουλειές ξανά» ή δουλεία ξανά;

 Του Χρήστου Βαγενά* 

Νέο νοµοσχέδιο-επίθεση στα εργασιακά δικαιώµατα καταθέτει ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης µε τίτλο: «∆ουλειές ξανά» µε στόχο αυτή τη φορά τον ίδιο τον ΟΑΕ∆ και την επιδοµατική πολιτική της ανεργίας, την οποία θέλουν να περιορίσουν για να προωθήσουν τις λεγόµενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Πρώτη πρόθεση αυτού του σχεδίου νόµου αποτελεί η συρρίκνωση χορήγησης του ταµείου ανεργίας, το οποίο θα διακόπτεται µετά από τρεις αρνήσεις «κατάλληλων» θέσεων εργασίας ή άρνηση συµµετοχής σε δράση κατάρτισης! Θα δηµιουργηθεί ατοµικός λογαριασµός δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαµβάνει ο καταρτιζόµενος και µέσω αυτού θα πιστώνονται «µονάδες»!

 Νεοφιλελεύθερη επίθεση Σηµειώνουµε εδώ ότι το επίδοµα του ταµείου ανεργίας λαµβάνουν περίπου 200.000 από τους 1.100.000 εγγεγραµµένους στο µητρώο του ΟΑΕ∆ ή τους 600.000 της ΕΛΣΤΑΤ (∆εκέµβριος 2021). ∆εύτερος στόχος αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση του ΟΑΕ∆, µε την µετατροπή του σε ∆ηµόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (∆ΥΠΑ), µετά από πενήντα τρία χρόνια ύπαρξης, το οποίο δροµολογεί ουσιαστικά µεγαλύτερη εκχώρηση λειτουργιών σε ιδιώτες. Τα λεφτά από τα προγράµµατα κατάρτισης είναι πολλά και διάφοροι ιδιώτες επιχειρηµατίες λυµαίνονται ήδη την αγορά και εποφθαλµιούν τα διαρκώς αυξανόµενα κονδύλια του προϋπολογισµού και της ΕΕ. Η ∆ΥΠΑ θα έχει έναν διοικητή και τρεις υποδιοικητές, ενώ δεν θα εκπροσωπούνται στο εξής οι εργαζόµενοι του Οργανισµού στο ∆Σ, όπου θα υπάρχουν πλέον 9 διορισµένα από την κυβέρνηση µέλη. Επίσης επεκτείνονται περαιτέρω -µετά τον ΕΦΚΑ- και στον ΟΑΕ∆ τα κίνητρα απόδοσης (πριµ, µπόνους) για τους εργασιακούς συµβούλους µε επιβράβευση της παραγωγικότητάς τους, σύµφωνα µε κριτήρια που θα θέτει η διοίκηση! 

Ανεργία και γραφειοκρατίες της επιβίωσης: όψεις της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικότητας στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

 Γράφει η Βασιλική Παπαγεωργίου //

Εθνολόγος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Δρ
Εργασιακή Σύμβουλος Ανέργων, ΟΑΕΔ

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και των υπόλοιπων αλλεπάλληλων και εγκιβωτισμένων κρίσεων, ιδίως της υγειονομικής,  είναι πλέον εμφανές ότι τα εθνικά κράτη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό χώρο, εφαρμόζουν με ταχείς ρυθμούς το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της καθαρής οικονομίας της αγοράς, συγκαλυμμένο  από τη ρητορική της ανάπτυξης, όπως αυτή που εμπεριέχεται στα ποικίλα “σχέδια ανάκαμψης”. Το κράτος πρόνοιας υποχωρεί δραματικά, εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται, και ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού φτωχοποιείται.

Αυτή η “ρεζέρβα” εργατικού δυναμικού κινείται ανάμεσα σε διαστήματα ανεργίας και προσωρινής/ ευέλικτης/ άτυπης απασχόλησης, είτε ανάμεσα σε μηδενικό εισόδημα και κάποιας μορφής επιδότηση/οικονομική παροχή. Επιπλέον είναι ένα κοινωνικό σώμα κατά κανόνα εκτός εκπροσώπησης, κυρίως αν μιλάμε για τους άνεργους, αφού δεν υπάρχει συλλογικός φορέας που να αντισταθμίζει την απουσία του θεσμοθετημένου συνδικαλισμού– πλεονέκτημα που σε κάποιο βαθμό δε στερούνται οι εργαζόμενοι (αν και αυτό είναι μία γενίκευση που δε φαίνεται να ισχύει στον ίδιο βαθμό για κατηγορίες που περιλαμβάνουν έκτακτους  του δημοσίου τομέα ή πολλούς εργαζόμενους του ιδιωτικού).

Παλιές προτάσεις σε νέο περιτύλιγμα

 Χριστίνα Κοψίνη

Νομοσχέδιο για συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και πολιτικές απασχόλησης ⫸ Την ώρα που η δημόσια συζήτηση εστιάζει κυρίως στην αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ, στις υπερεξουσίες του διοικητή και στις «ποινές», το μεγάλο ζήτημα είναι τα προγράμματα, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και το περιεχόμενο των πολιτικών απασχόλησης.

Η ανεργία ως ατομική ευθύνη και το κράτος τιμωρός


Της Μαρίας Ραφαηλίδου

https://alterthess.gr/

 Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο πανδημίας, η κυβέρνηση φαίνεται να εντοπίζει το πρόβλημα της ανεργίας στην απροθυμία των ανέργων να πάνε για δουλειά και να καταρτιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο «δουλειές ξανά» ορίζει ξανά ποιος θα μπορεί και για πόσο να θεωρηθεί άνεργος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα μηχανισμό διαγραφής από το μητρώο ανέργων όσων δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τις αγοράς εργασίας και τελικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις κοινωνικές παροχές.

Το «ποινολόγιο» όπως περιγράφεται στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μόνο να μη γίνεται χρήση κάποιων παροχών αλλά να διαγράφονται – να μην θεωρούνται άνεργοι – από έξι μήνες ως δύο χρόνια όσοι δεν ανταποκρίνονται είτε στις προσκλήσεις για εργασία (3 φορές) είτε δεν καταφέρνουν να παρακολουθήσουν με επιτυχία κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.

Γιατί όμως κάποιος να αρνηθεί μια θέση εργασίας;

Το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας: Διαβάζοντας το θα νομίζετε ότι διαβάζετε τον ποινικό κώδικα!

https://www.proson.gr/     14 Μαρ 2022 

 Μια πρώτη ανάγνωση από τον Γιώργο Μακράκη, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ

Eνα ν/σ  για τον ΟΑΕΔ παρουσίασε την Πέμπτη ο κ. Υπουργός Εργασίας, ένα ν/σ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δηλαδή. Χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Αναμφισβήτητα ναι! Το ζήτημα είναι ποιος είναι ο σκοπός της νομοθέτησης και ποια  η προσέγγιση  στο τεράστιο αυτό θέμα.

Διαβάζοντας κανείς το ν/σ θα νομίζει ότι διαβάζει τον ποινικό κώδικα. Τιμωρητικός ο χαρακτήρας του και ποινολόγιο. Για ποιους; Μα για τους ανέργους …φυσικά! Ενδεικτικό της αντικοινωνικής κατεύθυνσης του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας είναι το γεγονός πως ένας κρατικός φορέας αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως κι αν αυτός ονομάζεται, έχει ένα μόνο άρθρο (άρθρο 19) για τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανέργους που, μάλιστα, αναμασάει τις ίδιες φτωχές παροχές. Αντιθέτως, για τις υποχρεώσεις των ανέργων και τις κυρώσεις εναντίον τους, ο νομοθέτης αφιερώνει τα τρία επόμενα άρθρα. Διαγράφει  για δύο χρόνια από τα μητρώα του τους ανέργους που θα αρνηθούν την υπόδειξη για θέση εργασίας. Επίσης, αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αν αποτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα διαγράφεται για έξι μήνες. Όλοι γνωρίζουμε, εκτός ίσως από τον συντάκτη του ν/σ(!), πως η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα, με τον εργαζόμενο να είναι πάντα το αδύναμο μέρος. Τις περισσότερες φορές οι άνεργοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους την τοπική αγορά εργασίας και ακριβώς επειδή γνωρίζουν μπορεί να αρνηθούν.