oaednews

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Αντί για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος τους



ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


 Σε αυξητική τροχιά συνεχίζει να κινείται μήνα με το μήνα ο αριθμός των ανέργων. Καθώς η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης κλιμακώνεται, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση, τη «λήξη» της σύμβασης, τις «μειώσεις προσωπικού» στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις για να προστατεύσουν τα κέρδη τους στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του έχει «σκαρφαλώσει» τους τελευταίους μήνες πάνω από το 1 εκατομμύριο.

Δίπλα σε αυτούς, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δίνουν μάχη να επιβιώσουν με το σχετικό επίδομα και αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους.

Τα κυβερνητικά μέτρα περιορίζονται σε λίγα ψίχουλα, από τα οποία αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων, ανάμεσά τους και ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία.

Ακόμα χειρότερα, μέσα στις συνθήκες αύξησης της ανεργίας, ξετυλίγεται νέα επίθεση στην υποτυπώδη προστασία όσων μένουν χωρίς δουλειά και εισόδημα. Η μείωση των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας, που ήδη προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, οι άξονες της «αναβάθμισης» του ΟΑΕΔ που προτείνει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τις «επενδύσεις» στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και τα προγράμματα «ενεργοποίησης» των ανέργων, αποτελούν χαρακτηριστικές ψηφίδες της επίθεσης αυτής.

Από κάθε πλευρά, η εντεινόμενη επίθεση επιβεβαιώνει την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αυξάνεται η ανεργία, μειώνεται κατά 38% το κονδύλι για τα επιδόματα!