oaednews

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Τα πάνω κάτω/ Αύξηση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ ζητούν οι βιομήχανοι

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση της περιόδου καταβολής του, μετατάξεις στο Δημόσιο αλλά και αυξήσεις μισθών στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων προβλέπουν:

Η ΟΕΝΓΕ αποδοκιμάζει την ΕΡΤ

"Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας για την απαράδεκτη στάση της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ), όσο αναφορά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ για τα σοβαρά θέματα Δημόσιας Περίθαλψης που σχετίζονται με την επιδημία.

Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις : 14 απαντήσεις που αφορούν όλους τους εργαζόμενους

Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20-3-2020, σε συνέχεια των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, αλλάζει άρδην το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων την εποχή του κοροναϊού. Απαγόρευση απολύσεων, επιδοτούμενη αναστολή συμβάσεων εργασίας, ενδο-ομιλικη μεταφορά προσωπικού και εκ περιτροπής απασχόληση με διαδικασίες «fast track»  είναι τα πρώτα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση ως απαραίτητα, για την προστασία και διατήρηση των εργασιακών σχέσεων.

Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

e-οδηγός του ΑΣΕΠ - Όλα οσα πρέπει να ξέρετε για την προκήρυξη 1Κ/2020

Ο e-οδηγός του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη 1Κ/2020 που αφορά 79 νέες μόνιμες προσλήψεις - Πότε κλείνουν οι αιτήσεις στο asep.gr.
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις αιτήσεις στο ΑΣΕΠ στην προκήρυξη 1Κ/2020 - Αναλυτικά ο e-οδηγός.
Αυτη ειναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο ΑΣΕΠ των υποψηφίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στην Προκήρυξη 1Κ/2020 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 8/10-3-2020 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εβδομήντα εννέα (79) θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε διάφορους φορείς.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων με τηλεργασία

Οδηγίες για την τηλεργασία δίνει το Ινστιτούτο Εργασίας  για την στοχευμένη Πληροφόρηση και Συμβουλευτική Υποστήριξη και Ενδυνάμωση των Εργαζομένων και των Ανέργων, και με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τα νέα μέτρα για τον COVID -19 που ανακοινώνονται σχεδόν καθημερινά.


Τι είναι η τηλεργασία;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συμφωνία «Πλαίσιο για την τηλεργασία», η τηλεργασία είναι «μια μορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης εργασίας που χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής βάσει μιας σύμβασης ή σχέσης εργασίας, όπου μια εργασία η οποία θα μπορούσε να εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη εκτελείται, σε τακτική βάση, εκτός αυτών των εγκαταστάσεων.

Παράταση στην άδεια ειδικού σκοπού και το Πάσχα

Την παράταση των αδειών ειδικού σκοπού τουλάχιστον για τις ημέρες του Πάσχα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «οι άδειες ειδικού σκοπού για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά έως 15 ετών, ασχέτως εάν τα παιδιά ήταν πολύ μικρά δεν ήταν γραμμένα σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, συνεχίζονται και το Πάσχα, ασχέτως αν την περίοδο αυτήν τυπικά τα σχολεία είναι κλειστά».

Πανδημία αποφάσεων



Δε μας έφτανε η πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε και η πανδημία αποφάσεων από τη Διοίκηση.  Από τη μια ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει λόγος προσέλευσης του κοινού κι από την άλλη αφήνει τα ραντεβού,  με τον ιό, να διεξάγονται κανονικά, από τη μια ανακοινώνει ότι η δίμηνη παράταση θα γίνει αυτόματα κι από την άλλη στέλνει καταστάσεις με χιλιάδες επιδοτούμενους ανέργους, προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις και να χορηγηθεί η δίμηνη  παράτασηπράγμα εντελώς αδύνατο για τα περισσότερα ΚΠΑ.