oaednews

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Interns: Οι σύγχρονοι δούλοι

Του Γιάνη Βαρουφάκη
Το μηδέν είναι τόσο ριζοσπαστικός αριθμός, που ο άνθρωπος άργησε πολύ να το ανακαλύψει. Είναι ο μόνος που εξαφανίζει οποιονδήποτε άλλον αριθμό πολλαπλασιάζεται μαζί του. Και όταν πολλαπλασιαστεί με τον μισθό του εργαζομένου, κάνει την εμφάνισή της η σύγχρονη μορφή δουλείας, γνωστή και ως internship. Οι μαθητευόμενοι τεχνίτες, οι εκπαιδευόμενοι εργαζόμενοι, ακόμα και «μπακαλόγατοι» των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών, πληρώνονταν. Λίγο, αρκετά λιγότερο από τους εκπαιδευμένους υπαλλήλους, αλλά πάντως πληρώνονταν. Είτε στο φημισμένο γερμανικό σύστημα, που συνδυάζει το επαγγελματικό λύκειο και την εργασία σε συμβεβλημένες εταιρείες, είτε σε λογιστικές εταιρείες του Λονδίνου, οι μαθητευόμενοι, στο τέλος της εβδομάδας, λάμβαναν ένα μικρό κομπόδεμα, ικανό να τους καλύψει τα βασικά τους έξοδα.

Το «άλλο» απαρτχάιντ της Αμερικής

ΝΤΙΤΡΟΪΤ – Η δημοτική αρχή της πόλης κόβει το νερό σε περίπου 3.000 νεόπτωχους καταναλωτές κάθε εβδομάδα

Στο Ντιτρόιτ, όπου η ανεργία είναι πλέον ενδημική και η φτώχεια πιο διαδεδομένη από ποτέ, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό -ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα-εμποδίζεται τεχνητά για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού

"Ανυδρη" σε απασχόληση και με... διάθεση ανατιμήσεων η ανάπτυξη

της Δήμητρας Καδδά 
Πίσω από τους πανηγυρισμούς που προκαλεί η είδηση ότι για 1η φορά από το 2008 ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο ξεπέρασε το φράγμα των 100 μονάδων (σημ. πρόδρομος δείκτης που θεωρείται ενδεικτικός των αναπτυξιακών προοπτικών) υπάρχουν και κάποιες... "γκρίζες ζώνες":

• δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγικούς κλάδους (σημ: με εξαίρεση το λιανεμπόριο) για αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και 

• υπάρχει διάθεση, από όλο και πιο πολλούς, για ανατιμήσεις στις υπηρεσίες και στην μεταποίηση, στην οποία προσφάτως φάνηκαντριγμοί στις εξαγωγές και στην παραγωγή λόγω ακριβώς της τιμολογιακής πολιτικής

Οι γκρίζες ζώνες του δείκτη Οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ακουμπούν και τους καταναλωτές: δεν… ακολουθούν το «πάρτι» ανόδου σε υπηρεσίες, βιομηχανία και λιανεμπόριο. Αντιθέτως προαναγγέλλουν αφαίμαξη καταθέσεων και αύξηση ανεργίας. 

«Αδιαφορία της Πολιτείας για την ανεργία στην Μαγνησία»

Ο βουλευτής Μαγνησίας, Πάρις Μουτσινάς κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

Στις 8 Μαΐου είχα καταθέσει την με αρ. 978/8079 ερώτηση και Α.Κ.Ε. σχετικά με την ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας στην Μαγνησία, η οποία έχει οδηγηθεί σε διπλάσια περίπου ποσοστά σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας. Την ίδια ερώτηση είχα καταθέσει και στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος απάντησε ότι: αρμόδιο να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ταμείο Νομικών και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ

Γράφει ο Ηλίας Γ. Σιδέρης
Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ Ενώσεως Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων


Είναι γνωστό ότι στις ασφαλιστικές μας εισφορές, έχει...επιβληθεί ένα μόνιμο χαράτσι, μια εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ άνω των 100 ευρώ ετησίως. Το εν λόγω ποσό είναι ανταποδοτικό και πρέπει με αυτά τα χρήματα να πληρωθούν ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς ανεργίας. Για να τεθεί ένας δικηγόρος (και οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας) σε καθεστώς ανεργίας, δηλαδή να «βγάλει κάρτα» από τον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να κλείσει τα βιβλία του και να διαγραφεί από το επαγγελματικό σωματείο, τον δικηγορικό σύλλογο εν προκειμένω.

Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πούν....

Η κρίση «κατάπιε» το 34% των μισθών

ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 2013 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Μέσα σε 17 τρίμηνα (από δ' τρίμηνο 2009 ώς και α' τρίμηνο 2014) ο δείκτης μισθών/ημερομισθίων στην Ελλάδα κατρακύλησε κατά 34%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!
Η Ελλάδα διατήρησε και το 2013 τα πρωτεία σε περικοπές μισθών σε όλη την Ευρώπη, ενώ φέτος είναι δεύτερη σε πτώση μισθών μετά την Κύπρο.