oaednews

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

"Άνεργος, αχρήματος και ηλικιωμένος"


“Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό.”



 Μια επιστολή του Μανώλη Ρασούλη, στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, φωτίζει τις τελευταίες ημέρες του μεγάλου καλλιτέχνη. Το παράπονό του για την ΕΡΤ και η πικρία του. Δείτε τι γράφει στο γράμμα του
Την έντονη πικρία του για τον διωγμό του από την ΕΡΤ εξέφρασε στο γράμμα που είχε δώσει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο σπουδαίος δημιουργός Μανώλης Ρασούλης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία του Μανώλη Ρασούλη έχει προκαλέσει θλίψη στο πανελλήνιο, καθώς ο τραγουδοποιός είχε πεθάνει 9 ημέρες πριν τον βρουν.
Η επιστολή εξηγεί εν μέρει για ποιο λόγο δημιουργός είχε κλειστεί στον εαυτό του με τη θλίψη να τον έχει καταβάλλει.
Στο γράμμα λοιπόν που δημοσιεύει ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο Μανόλης Ρασούλης λέει πώς πληροφορήθηκε το κόψιμο της εκπομπής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ που διατηρούσε τα τελευταία 6 χρόνια.
“Άρτι αφιχθείς από την Αυστραλία όπου πήγα για να αλλάξω παραστάσεις (...) πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες μου έκοψαν την εκπομπή”, λέει ο Μανόλης Ρασούλης.
“Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Δεν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. “.
“Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσει”.
“Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά.
Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης.
Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το ‘84 και από την τότε ΥΕΝΕΔ, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…”.

Συνολικά 10.562 θέσεις στον τομέα της γεωργίας


Σημαντική παραμένει η θέση του αγροτικού τομέα στη θεσσαλική οικονομία η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΕΠ) σε σχέση με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, ενώ απασχολεί και ένα σημαντικό ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. 


Χαρακτηριστικό της θέσης που διατηρεί η αγροτική οικονομία στη Θεσσαλία είναι το γεγονός ότι στο διάστημα της τελευταίας διετίας, παρά την οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης στους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στον αγροτικό τομέα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, συνεχίζοντας μια τάση που άρχισε από το τέλος του 2008, η οποία συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα, αλλά και με τη μετακίνηση εργαζομένων από άλλους τομείς της οικονομίας. 



Σημαντική αύξηση απασχόλησης 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας καταγράφεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και στη Θεσσαλία συγκεκριμένα αγγίζει το 17,5%. Σε αριθμούς για το 2008 στη Θεσσαλία απασχολούνταν 60.272 άτομα σε αγροτική δραστηριότητα, το 2009 60.965 και το 2010 άγγιξαν τα 70.834. 



Μάλιστα σε απόλυτο μέγεθος ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων εργασίας καταγράφεται στην Θεσσαλία, όπου η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα αντιστοιχεί σε 10.562 νέες θέσεις. 



Ηλικιακή διάρθρωση 

Από την ανάλυση της απασχόλησης στις τρεις βασικές ομάδες ηλικιών (15-44, 45-64 και 65 και άνω) προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά των εισερχόμενων σε δραστηριότητες του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία αφορούν στη μεσαία κλάση ηλικίας με ποσοστό 22%, στοιχείο που συνδέει τη είσοδο στην αγροτική δραστηριότητα με την αδυναμία ένταξης σε θέση εργασίας όσο επιμηκύνεται η διάρκεια της ανεργίας σε ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς κυρίως τομέα. 



Συγκεκριμένα για το 2008 στις ηλικίες 15 - 44 απασχολούνταν 23.490 άτομα, το 2009 22.212 και το 2010 25.057 με την μεταβολή να αγγίζει το 10.9%, στις ηλικίες 45 - 64 το 2008 τα απασχολούμενα άτομα ήταν 29.930, το 2009 31.602 και το 2010 36.516 με την μεταβολή να είναι στο 22% και για τις ηλικίες 65 - 75+ οι απασχολούμενοι στην γεωργία για το 2008 ήταν 6.853, για το 2009 7.151 και για το 2010 8.261 με την μεταβολή να αγγίζει το 20.5%. 



Πάντως η θετική αυτή αναστροφή της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα οφείλεται να υποστηριχτεί, κατά προτεραιότητα, ώστε η τάση αύξησης της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα. Κρίνεται τέλος αναγκαία η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας με τη δημιουργία ενός δικτύου δομών σε κάθε αγροτική περιφέρεια, για την παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης σε ορισμένα κρίσιμα θέματα. Πηγή:taxidromos

zougla.gr

Παράταση στο ... opengov


Παράταση προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.)
Δημοσίευση: 17 Μαρτίου, 2011
Καταληκτική Ημερομηνία: 24 Μαρτίου 2011
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρατείνει έως και την Πέμπτη 24 Μαρτίου την ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα Εθνικού Στρατηγικού πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), η οποία συνεστήθη με την υπ’ αριθ. 4014/ΔΙΟΕ120/31-1-2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΦΕΚ 134Β/9-2-2011).
Οι υποψήφιοι για την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα Ε.Σ.Π.Α. θα πρέπει να έχουν τα κάτωθι προσόντα:
α) Ελληνική Ιθαγένεια ήδη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
β) Κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου θα συνεκτιμηθεί.
γ) Διοικητική εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση.
δ) Λευκό ποινικό μητρώο και να μην εκκρεμούν σε βάρος τους ποινικές υποθέσεις.
ε) Μη εμπλοκή σε δικαστικές διαμάχες που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων με την ιδιότητα του Ειδικού Γραμματέα Ε.Σ.Π.Α.
ζ) Ιστορικό δημόσιας και κοινωνικής προσφοράς.
η) Υποχρεωτική γνώση της Αγγλικής.
στ) Οι τίτλοι σπουδών τους και οι εμπειρίες τους να είναι συναφείς με το αντικείμενο.
Εξυπακούεται ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν εντός της αρχικής προθεσμίας είναι έγκυρες και δεν συντρέχει κανένας λόγος νέας υποβολής από όσους έχουν ήδη λάβει μέρος στη διαδικασία.

Παράταση προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Πλήρωση της Θέσης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβούλιου της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ.) Α.Ε.

Προσλήψεις 330 ατόμων στη ΔΕΗ Α.Ε. με οκτάμηνες συμβάσεις


Προσλήψεις συνολικά διακοσίων τριακοσίων τριάντα (330) ατόμων σε Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Πωλήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. Πρόκειται για θέσεις εργασίας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ (8) μηνών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 16 θέσεις εργασίας στη Δ/νση Πωλήσεων στην Περιφέρεια Νήσων, 19 θέσεις εργασίας στη Δ/νση Πωλήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος, 22 θέσεις εργασίας στη Δ/νση Πωλήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ηπείρου, 54 θέσεις εργασίας στη Δ/νση Πωλήσεων στην Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, 92 θέσεις εργασίας στον ΑΗΣ Καρδιάς, 65 θέσεις εργασίας στη Δ/νση Συστήματος Μεταφοράς και 62 θέσεις εργασίας στη Δ/νση Πωλήσεων του Ν. Αττικής.
Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Παρασκευή 18/3/2011 έως και τη Δευτέρα 28/3/2011.

16 - 19 Μαΐου 2011 το συνέδριο των ευρωπαϊκών συνδικάτων

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα συζητηθούν στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2011, όπου θα πραγματοποιήσει το 12ο Καταστατικό Συνέδριό της η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).
Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν 1.000 εκπρόσωποι από όλες τις οργανώσεις μέλη της ΣΕΣ. Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο Συνέδριο θα είναι διαθέσιμος τον Μάρτιο - Απρίλιο 2011 (προσβάσιμος μέσω της ιστοσελίδας της ΣΕΣ www.etuc.org), που θα περιέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Εγκρίσεις για 131 θέσεις εργασίας


Η τριμελής επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (άρθρο 2, παρ.1), όπως ισχύει, αποφάσισε την πρόσληψη εκατόν είκοσι τριών (123) ατόμων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, στο Μουσείο Ακρόπολης, για την κάλυψη εποχικών του αναγκών, σύμφωνα με την ακόλουθο πίνακα κατανομής:
(Αριθμός ατόμων Βαθμίδα εκπαίδευσης Ειδικότητα)
45 ΔΕ Προσωπικό ασφαλείας
6 ΠΕ Προσωπικό εξυπηρέτησης κοινού
33 ΔΕ Προσωπικό εξυπηρέτησης κοινού
10 ΠΕ Αρχαιολόγοι φροντιστές
6 ΠΕ Διοικητικοί
2 ΔΕ Διοικητικοί
3 ΠΕ Οικονομικοί
4 ΔΕ Οικονομικοί
2 ΠΕ Μηχανολόγοι Μηχανικοί με ειδικότητα στον κλιματισμό (ψύξη, θέρμανση, αερισμός, BMS και συστημάτων ενισχυτικής πυροπροστασίας)
4 ΤΕ Μηχανολόγοι Μηχανικοί με εμπειρία σε χειρισμό συστημάτων λειτουργίας μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων
3 ΤΕ Τεχνίτες-Ηλεκτρολόγοι με επαγγελματική άδεια Α-Γ-ΣΤ
3 ΤΕ Τεχνίτες θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Β΄τάξεως
2 ΠΕ Γιατροί
Η πρόσληψη των ως άνω ατόμων θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/94 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (Φ.Ε.Κ. 28/Α΄/1994). Πληροφορίες: τηλ. 213 13 22 414
2. Έγκριση πρόσληψης οκτώ (8) ατόμων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).
Η τριμελής επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (άρθρο 2, παρ.1), όπως ισχύει, αποφάσισε την πρόσληψη οκτώ (8) ατόμων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου.
Η πρόσληψη του ανωτέρω ατόμου θα γίνει σύμφωνα με τις  διατάξεις: του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (Φ.Ε.Κ. 28/Α΄/1994), όπως ισχύει. Πληροφορίες: τηλ. 2131316340

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας»


Τίθεται από σήμερα 16 Μαρτίου 2011 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «για τη Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας».


Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ανάπτυξη και στη χώρα μας εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δράσης σε δραστηριότητες συλλογικού και κοινωνικού  σκοπού, για την προαγωγή της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης και ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, την προαγωγή κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και την ενίσχυση συμμετοχικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 28 Μαρτίου 2011 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
http://www.opengov.gr/minlab/?p=1765
Λούκα Τ. Κατσέλη
Υπουργός Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΑΕΔ


Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των προτάσεων των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών στο πλαίσιο του Προγράμματος Κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-25 άτομα, έτους 2010-11.

Η υποβολή των προτάσεων, η οποία ξεκίνησε στις 15/2/2011 γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον κεντρικό κόμβο του ΛΑΕΚ (http://laek.oaed.gr),  παρατείνεται έως και την 30/04/2011.
Επίσης, παρατείνεται ο χρόνος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης έως και την 20/12/2011.

Στο 14,2% η ανεργία το δ΄ τρίμηνο


Στο 14,2% αυξήθηκε η ανεργία το δ΄ τρίμηνο του 2010 από 12,4% του προηγούμενου τριμήνου και 10,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.299.045 άτομα και των ανέργων σε 712.065. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,0% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009.

Έκρηξη ανεργίας παρατηρείται σε ορισμένες περιφέρειες και πιο συγκεκριμένα στα Ιόνια Νησιά στο 18,1% από 11,4% και στη Δυτική Μακεδονία στο 17,4% από 12%.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 200.000 μέσα σε ένα χρόνο στους 720.000, ενώ στο ίδιο διάστημα οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανήλθαν σε 178.000, από τις οποίες οι 100.000 χάθηκαν στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 38,4% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009.


Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (17,9%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (11,5%).


Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (28,0%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 33,0%


Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,0%). Ακολουθούν οι απόφοιτοι ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (16,5%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (16,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (8,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9,7%).


Από το σύνολο των ανέργων, το 88,4% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 52,8% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 38,4% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (7,4%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Δ’ τριμήνου του 2010, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (27,1%),
β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (22,0%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (15,2%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,5% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 47,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (17,0% έναντι 13,9%). Επίσης, το 73,6% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 52,4%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 18,1% και στην Δυτική Μακεδονία με 17,4%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 10,7% και στο Βόρειο Αιγαίο με 10,5%.


Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2010, βρήκαν απασχόληση 94.843 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. 

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 56.511 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 174.185 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 95.342 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 98.152 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρούμε ότι σε όλους τους τομείς παρατηρείται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 3,2%, στο δευτερογενή 12,1% και στο τριτογενή 1,6%.


Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,5% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 54,4% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 6,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,9%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.




Πηγή:www.capital.gr


Η Moody΄s περιμένει η ανεργία να αυξηθεί στο 13,3% το 2011 από 12,2% το 2010.

Σε ανάλυση της η Moody΄s σημειώνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση το 2011 με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 2,9% σε σύγκριση με το 2010.

Όπως αναφέρει ο οίκος, με την οικονομία να συρρικνώνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι αδύνατη. Η Moody΄s περιμένει η ανεργία να αυξηθεί στο 13,3% το 2011 από 12,2% το 2010.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει 9,7% από τα υψηλά που σημείωσαν το γ΄ τρίμηνο του 2008 μέχρι το γ΄ τρίμηνο του 2010, προσθέτει η Moody΄s.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών θα συμβάλει στην αύξηση των ζημιών από τα κατασχεμένα ακίνητα, εκτιμά ο οίκος.

Υπογραμμίζει τέλος ότι με δεδομένο το εύρος του προγράμματος λιτότητας και τον αντίκτυπο που έχει στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν περαιτέρω σημαντικά. 



Πηγή:www.capital.gr