oaednews

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΙΝΕ ΓΣΕΕ : Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας την περίοδο της πανδημίας

 

Kατακόρυφη αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία, εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η αναγκαστική – λόγω της πανδημίας – μείωση των ωρών εργασίας στην οποία υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι ισοδύναμη με την απώλεια 492,9 χιλιάδων θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Η απώλεια σχεδόν μισού εκατομμυρίου θέσεων πλήρους απασχόλησης αντιστοιχεί με ποσοστό 10,7% του εργατικού δυναμικού και καλύφθηκε είτε μέσω της μείωσης του ωραρίου των μισθωτών, είτε μέσω της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε μέσω της απόλυσής τους.

Το 10ωρο και η «κρυφή» ανεργία με 175.000 χαμένες θέσεις

 Στην Ελλάδα της διπλής-διαδοχικής κρίσης όπου ο όγκος της εργασίας μειώθηκε κατά 7% σε ένα χρόνο και οι αμοιβές κατά 2,5%, η 10ωρη καθημερινή εργασία θα σημάνει περεταίρω μείωση των αποδοχών και μεγαλύτερη ανεργία.

Το ελαστικό 8ωρο είναι ένα μέσο προκειμένου μια επιχείρηση να καλύψει έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες παραγωγικές ανάγκες. Αλλά, φτάνει να σημαίνει σημαντικές μειώσεις στο άμεσο μισθολογικό κόστος (καταβλητέο ποσό) και… περισσότερη ανεργία.

Ωστόσο, προκαλεί και άλλες (περισσότερες) παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία. Πόσο μάλιστα όταν επιβάλλεται μονομερώς, με την «πειθώ» του πιο ισχυρού μέρους: της επιχείρησης.

"Επαγγελματική εξουθένωση στο δημόσιο: “Η περίπτωση του ΟΑΕΔ"’

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
e-mail: omosp.ypal@oaed.gr

                                                                                      Αρ. Πρωτ. 479 / 16-4-2021

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της πολιτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού εγκαινιάζει έναν κύκλο επιστημονικών διαδικτυακών ημερίδων με επίκεντρο τον ΟΑΕΔ και θεματολογία σχετική με τις συνθήκες εργασίας, την ανεργία, τις πολιτικές απασχόλησης, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, κ.α.

Η πρώτη επιστημονική ημερίδα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή  9/5/2021 και ώρα  18:00 με θέμα:

"Επαγγελματική εξουθένωση στο δημόσιο: “Η περίπτωση του ΟΑΕΔ"’
Πολιτικές ενίσχυσης και προστασίας της εργασίας