oaednews

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΟΕΛ ΟΑΕΔ: «Δικαστική Προσφυγή της Διοίκησης του ΟΑΕΔ για την 24ωρη Απεργία της Τρίτης 12 Απριλίου 2022»

 

ΘΕΜΑ: «Δικαστική Προσφυγή της Διοίκησης του ΟΑΕΔ  για την 24ωρη Απεργία της Τρίτης 12 Απριλίου 2022»

 

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ στηρίζει τους Συναδέλφους Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που μάχονται σήμερα στα Δικαστήρια μετά τη  δικαστική προσφυγή της Διοίκησης με την οποία ζητά να κηρυχθεί η Απεργία  της Τρίτης 12 Απριλίου 2022 παράνομη και καταχρηστική καθώς και να απαγορευτεί στο μέλλον η προκήρυξη απεργίας με τα ίδια αιτήματα.

Η απεργία είναι νόμιμο  και κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων που προβλέπεται από το Σύνταγμα και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν μέσο δράσης για την επίτευξη των συλλογικών διεκδικήσεων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Σε λίγες ημέρες ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν θα είναι αυτός που ήταν,  το αποκούμπι της λαϊκής οικογένειας. Μεταλλάσσεται σε φορέα εφαρμογής αντικοινωνικών πολιτικών της ακραίας νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση.

Μαζί όμως με αυτή την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Κοινωνικού ρόλου του Ο.Α.Ε.Δ., αποκαλύπτεται και η αυταρχικότητα του συστήματος Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ. . Ουδέποτε Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. λειτούργησε με τόσο δεσποτικό τρόπο. Προσβολή της απεργίας των υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ., κατηγορούμενοι στα δικαστικά εδώλια οι κατά τα άλλα αποκαλούμενοι αγαπητοί συνεργάτες του κ. Διοικητή. Οι κατηγορούμενοι στις δικαστικές αίθουσες είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων μας που ο κ. Διοικητής αποκαλεί συνεργάτες. Όταν λοιπόν στρέφεται εναντίον των εκλεγμένων εκπροσώπων υποτιμά τους συνεργάτες του, υποτιμά το έργο τους. Δεν είναι κακό να έχουμε διαφωνίες. Άλλωστε ως κυβερνητικό πρόσωπο κλήθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική.

Καταγγελία κατά του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ

 

 

 

Ταχ. Διεύθ. : Σολωμού 60 & Πατησίων 104 32, Αθήνα Τηλ.: 210 5281485 Κιν.: 6972 692727, 6972 694841

Fax: 210-5226625, email pansypo@oaed.gr URL:www.pansypo.gr

 

Αθήνα, 12.04.2022

Αρ. Πρωτ. : 402

 

 

Θέμα: «Καταγγελία κατά του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.»

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας καταδικάζει απερίφραστα τη στάση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., απέναντι στους εργαζόμενους, με αφορμή την προκήρυξη Πανελλήνιας 24ωρης Απεργίας κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο στοχεύει στην υποβάθμιση του Οργανισμού.

Νομοσχέδιο ΟΑΕΔ: Ναρκοπέδιο για τους ανέργους – 11 παγίδες

 Ναρκοπέδιο για τους ανέργους, θυμίζει το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, που τίθεται εντός της ημέρας προς ψήφιση, στην Βουλή. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ παραθέτουν 11 διαφορετικά σημεία, που αποτελούν παγίδες για όσους βρίσκονται στα μητρώα του Οργανισμού και αναζητούν εργασία. Αυτά είναι τα εξής:

  • Προωθείται η διαμόρφωση ενός μηχανισμού διαρκούς επιτήρησης των αναζητούντων εργασία και η διασύνδεσή του με ένα σύστημα αυστηρό κυρώσεων και ποινών στους αναζητούντες εργασία.
  • Ο ασαφής ορισμός της «κατάλληλης θέσης εργασίας» για τον άνεργο δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, δεδομένου ότι προβλέπεται πως σε περίπτωση τριών διαδοχικών αρνήσεων προσφερόμενης «κατάλληλης θέσης εργασίας» ο άνεργος τιμωρείται με διακοπή του επιδόματος ανεργίας και διαγραφή του για δύο έτη από το ηλεκτρονικό μητρώο του ΟΑΕΔ, «δρομολογώντας μια διετή καταδίκη του αναζητούντος εργασία σε οικονομική ανέχεια, αλλά και στέρηση κάθε άλλης κοινωνικής αρωγής, συμπεριλαμβανομένου ακόμη του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος».

ΓΣΕΕ: Διάλογος και όχι καταστολή του αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ

 Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, «οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους ώστε ο Οργανισμός να ασκεί απρόσκοπτα το έργο της προστασίας και στήριξης των ανέργων της χώρας».

Όπως αναφέρει, μάλιστα, η ΓΣΕΕ, «η Κυβέρνηση δυστυχώς επιλέγει αντί του διαλόγου με τους εργαζομένους για την εξεύρεση λύσεων να λειτουργήσει κατασταλτικά, επιχειρώντας να σταματήσει τον αγώνα μέσω δικαστικών αποφάσεων και όχι μόνο».

Η Συνομοσπονδία καταδικάζει την «επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος των απεργών του ΟΑΕΔ οι οποίοι όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν απωθήθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας όταν επιχείρησαν κατά τη συγκέντρωσή τους στον Άλιμο να μπουν μέσα στο κτήριο για να παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου»

«Να αποσυρθεί το σ/ν για τον ΟΑΕΔ»

 Συνάντηση με εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, με αφορμή το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον ΟΑΕΔ με τίτλο «δουλειές ξανά», το οποίο «δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό, σε συνέχεια προηγούμενων νόμων» πραγματοποίησε χθες αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού

Κέντρου Ν. Λάρισας.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΝΛ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό οργανώνουν τις τελευταίες ημέρες κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, με την προσφυγή της στα δικαστήρια για να βγει η αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία των εργαζομένων παράνομη.
Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που εξέτρεψαν τον Οργανισμό από τον ρόλο και την αποστολή του, στοχοποιώντας ακόμα περισσότερο τους άνεργους. Έρχεται να επιτεθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις παροχές για την προστασία των ανέργων, περιλαμβάνοντας προβλέψεις για ενεργοποίηση του «ποινολογίου» για τους άνεργους, στενότερη σύνδεση της υπηρεσίας με τις επιχειρήσεις, παραπέρα ανακύκλωση της ανεργίας, διαρκή κατάρτιση, επανακατάρτιση και μετακίνηση των ανέργων από τη μία ληξιπρόθεσμη θέση εργασίας στην άλλη.

Ανακοίνωση ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ για σχέδιο νόμου «Δουλειές Ξανά

 Ανακοίνωση ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ για σχέδιο νόμου «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις»


Το ΔΣ της  Ένωσης Αποφοίτων (ΕΝΑΠ) Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) καταθέτει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις», σε σχέση τόσο με τα εργασιακά δικαιώματα όσο και με ζητήματα καλής νομοθέτησης και διοικητικής οργάνωσης. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προστίθεται σε ένα μακρύ κατάλογο νομοθετημάτων που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων και προσανατολισμού των Δημόσιων Υπηρεσιών σε μια τιμωρητική λογική απέναντι στην ανεργία. Πιο συγκεκριμένα:

Αφήνουν Επιθεωρήσεις Εργασίας και χωρίς ρεύμα Εισερχόμενα

 

Το ΠΑΜΕ ενημέρωσε έγκαιρα την εργατική τάξη για την άκρως αντιδραστική και αντεργατική εξέλιξη του νόμου Χατζηδάκη, που μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε «ανεξάρτητη αρχή»,  αίροντας και την ελάχιστη λογοδοσία και τον έλεγχο του από το υπουργείο εργασίας.

Τα χρόνια προβλήματα με την υποστελέχωσή του και την περικοπή των αρμοδιοτήτων του φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να περνούν με κάθε τρόπο οι αυθαιρεσίες και η εφαρμογήτων αντεργατικών πολιτικώναπό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση όμως πάει κι ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Επειδή κάθε θεσμικός ελέγχος και περιορισμός που προστατεύει τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτεί κάποιες ελάχιστες υποδομές, κλείνει τη στρόφιγγα και σε αυτές.

Θανάσης Γκόγκος για το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας

 

Σήμερα με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τους μισθούς, πάνω από 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μισθό ως 900 ευρώ. Οι 400.000 εργαζόμενοι από αυτούς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ένα ποσό που βρίσκεται κάτω από 500 ευρώ μεικτά, δηλαδή κοντά στα 400 ευρώ καθαρά.

Η αντιστοιχία στα επιδόματα ανεργίας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη καθώς τα ποσά ανεργίας προσαρμόζονται ανάλογα με το ύψος του κατώτερου μισθού. Αντίστοιχη αρνητική τροπή είχαν συνολικά όλες οι κοινωνικές παροχές που έχει ως έργο ο ΟΑΕΔ καθώς και τα έργα που κληρονόμησε από τους καταργηθέντες οργανισμούς των ΟΕΚ-ΟΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας το επίδομα ανεργίας καθηλώθηκε στα 360 ευρώ. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι είτε της τακτικής είτε της μακροχρόνια ανεργίας αποτελούσαν ισχνή μειοψηφία στο σύνολο των ανέργων. Αυτή είναι μια πάγια κατάσταση που έχει μονιμοποιηθεί. Το 2021 στους 1.100.000 ανέργους που υπήρχαν κατά μέσο όρο, επιδοτούνταν κάθε μήνα περίπου 110.000 δηλαδή το 11-12% των ανέργων.