Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Αύριο το Εθνικό Επιχειρησιακό σχέδιο για τη στήριξη της Εργασίας 2011Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη θα παρουσιάσει αύριο στο Υπουργικό συμβούλιο, το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας για το 2011.Αύριο επίσης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με θέμα «Μέτρα για τη στήριξη της εργασίας». Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Υπουργείου επί της οδού Σταδίου 29 (4ος όροφος

Ανεπαρκής η κοινωνική προστασία των εργαζομένων γυναικών στην ΕυρώπηΜικρότερα γράμματα
   Η ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Το ίδιο και η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στην Εργασία. Τις παραδοχές αυτές εκτιμά ως βασικές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει αναλάβει δέσμευση να κλείσει τη μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων ορίζοντας την 5η Μαρτίου του έτους, ως ημέρα εξίσωσης των μισθών. 

    Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών παραμένει απογοητευτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί την αιτία για τη μισή αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και για το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

    Στη χώρα μας, το "μισθολογικό χάσμα" μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ασκούν την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα ξεπερνά το 22%, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο μέσος όρος είναι 17,5%.
 

    Η Ελλάδα, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, μετά την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).

    Η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, σε δηλώσεις της υποσχέθηκε, ότι "μαζί με τα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά τη διαφορά των αμοιβών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, ώστε στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε πλέον ημέρα ισότητας των μισθών για να υπενθυμίζουμε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών".
 

    Αντίστοιχα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας με σειρά εκδηλώσεων από τις 3 μέχρι τις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, διαπιστώνει ότι οι ανισότητες για τις γυναίκες όπως οι διαφορές αμοιβής σε σχέση με τους άντρες, παραμένουν, όπως και οι δυσκολίες εισόδου στην αγορά εργασίας, η μητρότητα δεν προστατεύεται επαρκώς, ενώ η φτώχια πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.
 

    Οι δυσκολίες για είσοδο στην αγορά εργασίας συνδέονται άμεσα με την προστασία της μητρότητας όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δεχθεί την "Οδηγία για τη Μητρότητα" που αποτελεί πρόταση του Κοινοβουλίου.
 

    Το θέμα συζητήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε στις 6 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες αλλά σύμφωνα με την Ελληνίδα Υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη που κατέβαλε προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα η πόλωση μεταξύ Κοινοβουλίου και Επιτροπής ήταν μεγάλη.
 

    Η κ. Κατσέλη πάντως είχε εμφανιστεί απαισιόδοξη για την έκβαση της συζήτησης ενόψει της υιοθέτησης της "πράσινης βίβλου". Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί προγράμματα για την ένταξη και την υποστήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας στα πλαίσια της δέσμης μέτρων δαπάνης 2,5 δις για την ενίσχυση της απασχόλησης και μέσω του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας.
 

    Χθες, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης (Ν.Δ), κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον αρμόδιο Επίτροπο Λάτσιο Άντορ, θέτοντας το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή ενημέρωση για τις δράσεις που πρόκειται να υιοθετήσει αναφορικά με:
 

    · την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών παιδικής φροντίδας, και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές, καθώς επίσης και
 

    · την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων προκειμένου οι δράσεις δημόσιας φροντίδας να συμπληρώνονται από ΜΚΟ, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς όφελος των εργαζομένων γονέων.

    Τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αυξάνονται αλματωδώς έναντι της μόνιμης εργασίας, αφορούν περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάζονται να αποδεχθούν περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα για να αντιμετωπίσουν και τις ανάγκες της οικογένειας επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η γραμματεία ισότητας της ΑΔΕΔΥ και ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα τα οποία:
 

    - Θα στηρίζουν την εργασία.

    - Θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.

    - Θα εξασφαλίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, με βάση τα προσόντα που έχει σήμερα η γυναίκα.

    - Θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ασφαλιστικά της δικαιώματα.

    - Θα αναβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές προς την οικογένεια.

    - Θα προωθούν την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων, ώστε να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα σε όλους τους τομείς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο στο 13,9%, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλότερα και διαμορφώνονται στο 17% με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται σε 9,6%. Ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες (15 - 24 ετών) η ανεργία πλησιάζει το 34,3%.
 

    Ακόμη ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, κάτι που συχνά συνιστά απόλυσης των θυμάτων.
 

   
 

   
 

    Κ. Θεοδωρακάκος
  ΑΠΕ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών όσον αφορά στις προοπτικές προσλήψεων κατά το α’ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.
  Δυσχερές θα είναι το κλίμα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις το α’ τρίμηνο του 2011, όπως εκτιμούν οι εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.

    Καθώς το 8% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 23% προβλέπει μείωση και το 65% δεν αναμένει καμία μεταβολή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -15%, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η διεξαγωγή της έρευνας της Manpower στην Ελλάδα, το β’ τρίμηνο του 2008, σημειώνεται στην έρευνα.

    Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων υποχωρούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφουν σημαντική μείωση της τάξεως των 16 ποσοστιαίων μονάδων.

    Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιεί τον όρο "Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης". O δείκτης αυτός προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

   

    Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων κατά το α’ τρίμηνο του 2011 και για τις δύο περιφέρειες. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο -16%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται στο -12%.

    Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων παρουσιάζουν μείωση 8 ποσοστιαίων μονάδων στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει ελαφρά αύξηση, της τάξεως των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

    Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται αισθητά μειωμένες και στις δύο περιφέρειες, κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα.

   

    Βόρεια Ελλάδα -12%

    Στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων για το ερχόμενο τρίμηνο, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αισθητά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας πτώση 13 ποσοστιαίων μονάδων.

   

    Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής -16%

    Οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξεως του -16% κατά το α’ τρίμηνο του 2011 είναι οι χαμηλότερες από τότε που ξεκίνησε η διεξαγωγή της έρευνας της Manpower, το β’ τρίμηνο του 2008. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

   

    Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

    Οι εργοδότες εκτιμούν ότι κατά το προσεχές τρίμηνο ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων θα μειωθεί σε οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι δυσχερέστερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την απασχόληση καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -34%.

    Σύμφωνα με τους εργοδότες, δυσοίωνες είναι επίσης οι προοπτικές προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στους τομείς της Μεταποίησης και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -27% και -20% αντίστοιχα.

    Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις τόσο για τον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όσο και για τον τομέα των Κατασκευών, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να καταγράφονται στο -13% και -12% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας προβλέπουν ότι ο ρυθμός προσλήψεων θα παραμείνει αμετάβλητος, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο 0%.

    Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στον τομέα του Τουρισμού, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν σημαντική πτώση, της τάξεως των 20 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπως και στον τομέα της Μεταποίησης οι προοπτικές προσλήψεων υποχωρούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ωστόσο, στον τομέα της Γεωργίας ο δείκτης της απασχόλησης καταγράφει ελαφρά βελτίωση, της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται μειωμένες σε οκτώ τομείς της αγοράς εργασίας.

    Σημαντικές μειώσεις, της τάξεως των 35 και 24 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρονται αντίστοιχα από τους εργοδότες στους τομείς του Τουρισμού και του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), ενώ στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνουν πτώση 23 ποσοστιαίων μονάδων. Αντιθέτως, στον τομέα των Κατασκευών οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

ΑΠΕ  

    Μ.Τ.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες του ΟΑΕΔΑφιερωμένο εξαιρετικά στην Όλγα