oaednews

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Βγήκε στη σύνταξη στα 28 της

Οι millennials, η γενιά στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000, είναι η πρώτη γενιά που αποφεύγει τη συνταξιοδότηση έτσι όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα και αναζητεί την οικονομική ελευθερία. Έτσι, όταν το εισόδημα που έχουν αποταμιεύσει είναι αρκετό για να καλύψει τις δαπάνες τους, η εργασία γίνεται απλώς μία επιλογή πολύ πριν την ηλικία των 65 ετών.

Τα επαγγέλματα που ζητάνε κόσμο αλλά δε βρίσκουν

Κι’ όμως, το 2017 της παγκόσμιας κρίσης και ανεργίας, υπάρχουν κλάδοι που «στενάζουν» να βρουν ανθρώπινο δυναμικό

Δεν έχουν κορεστεί  όλα τα επαγγέλματα και υπάρχουν ακόμα αρκετές ειδικότητες στις οποίες κάποιος θα μπορούσε σήμερα άνετα να βρει δουλειά, όσο απίστευτο και δύσκολο και αν φαντάζει.
Πρόκειται για επαγγελματικούς κλάδους όπου ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να γεμίσουν ανοιχτές θέσεις είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων που είναι ικανά - ή πρόθυμα - να αναλάβουν τη θέση.

ΟΓΑ: Αυτός είναι ο νέος Ενιαίος Φορέας Απονομής Επιδομάτων

Στόχος είναι να θεσμοθετηθούν οι νέες αρμοδιότητες του Οργανισμού, έτσι ώστε από 1.1.18 και μετά, να ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων από νέα αφετηρία. Στον ΟΓΑ θα ενταχθούν εκτός από τα οικογενειακά επιδόματα, (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών), το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων που ήδη ανήκουν στην αρμοδιότητά του, αλλά και τα αναπηρικά επιδόματα.

Ποιες ρυθμίσεις ισχύουν για βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο


Υπενθυμίζουμε (όπως και πέρσι) τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση.

1) ► Η πάγια ρύθμιση της υποπαραγράφου A2 του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013
Δόσεις : Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και κατ’ εξαίρεση έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία.
Αίτηση : Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στο taxis.
Οι λοιπές λεπτομέρειες καθορίζονται από τις κάτωθι σχετικές αποφάσεις :
  • ΠΟΛ.1112/21.5.2013 [Ρυθμίζονται θέματα όπως:  Χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση, προϋποθέσεις υπαγωγής – Προσκομιζόμενα στοιχεία-πληροφορίες, απώλεια της ρύθμισης, λοιπά στοιχεία της ρύθμισης.]
  • ΠΟΛ.1172/9.7.2013 [Ρυθμίζονται θέματα όπως Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση, δικαιούχοι υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εξαίρεση από την υπαγωγή στη ρύθμιση, υποβολή αίτησης – καταβολή δόσεων, πάγια εντολή πληρωμής, προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, αρμόδια Δ.Ο.Υ., ευεργετήματα υπέρ του οφειλέτη, δικαιώματα του Δημοσίου, απώλεια της ρύθμισης, αναστολή παραγραφής, εκπρόθεσμη καταβολή δόσης.]

Είμαι το κράτος και... δεν είμαι εντάξει


Ο Γιώργος Μ. είναι δέκα χρόνια «καθαρός», έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ. Επειτα από τριάμισι χρόνια ανεργίας ο Γιώργος καταφέρνει να βρει δουλειά ως «ωφελούμενος» σε πεντάμηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ζωγράφου.
Αρχές Ιουνίου αναλαμβάνει εργασία ως υπάλληλος γενικών καθηκόντων, απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά περίπου ένα μήνα δουλειάς, υπάλληλος του δήμου αναλαμβάνει με ένα ξερό τηλεφώνημα να τον στείλει σπίτι του: «Φύγε τώρα από τη δουλειά. Κάναμε έλεγχο και βρήκαμε ότι έχεις ποινικό μητρώο» ακούει από την άλλη πλευρά της γραμμής.

Ίσα εργασιακά δικαιώματα στους συμβασιούχους στο Δημόσιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          Ίσα εργασιακά δικαιώματα στους συμβασιούχους στο Δημόσιο
Η  Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με αφορμή τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.
Συγκεκριμένα, μέχρι πρόσφατα δίνονταν κανονικά στους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου οι κατοχυρωμένες άδειες, καθώς και οι αναρρωτικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και για τις 3 πρώτες ημέρες. Επίσης, στις συμβάσεις έως τώρα κατοχυρώνονταν η ειδικότητα και τα καθήκοντα του κάθε εργαζόμενου. Το τελευταίο διάστημα, όμως, αμφισβητούνται από την υπηρεσία δικαιώματα των εργαζόμενων συμβασιούχων τόσο με τις νέες συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν (δεν περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό ειδικότητας αλλά εισάγουν τη λογική των συμβασιούχων «γενικών καθηκόντων»)  όσο και με το θέμα των αδειών και της αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τους τίτλων.
Η  Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισημαίνει ότι  για την αμφισβήτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων συμβασιούχων φέρει ακέραια την ευθύνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Κυβέρνηση στο σύνολό της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει στην υλοποίηση της πολιτικής της εφαρμόζοντας τα Μνημόνια, νέα και παλιά, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε αυτό τον τομέα. Απορρίπτουμε τις λογικές που προσπαθούν να κρύψουν τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες πίσω από τις δεδομένες ευθύνες της Διοίκησης της Υπηρεσίας Ασύλου ή σε άλλες περιπτώσεις πίσω από το «ειδικό καθεστώς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων» κλπ.
Με αφορμή αυτή την περίπτωση η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παραθέτει και αντίστοιχη νομική γνωμοδότηση όπου με σαφήνεια τεκμηριώνεται ότι στη συγκεκριμένη αλλά και σε άλλες περιπτώσεις παραβιάζεται ακόμα και η ισχύουσα νομοθεσία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θέτει για άλλη μια φορά το αίτημα της κατοχύρωσης ίσων εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.
Στην περίοδο των Μνημονίων που εφαρμόζονται εδώ και πάνω από 7 χρόνια στη χώρα από όλες τις κυβερνήσεις, προωθείται η σταθερή επιλογή των θεσμών – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ και του κεφαλαίου για επέκταση της ελαστικής εργασίας και δραστικό περιορισμό της μόνιμης.  Στα πλαίσια της συρρίκνωσης του Δημοσίου  μαζί με τη μείωση του αριθμού των μόνιμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, εντείνεται και η χειροτέρευση των όρων εργασίας και η αφαίρεση δικαιωμάτων τόσο των μόνιμων όσο και των ελαστικά εργαζομένων.
Είναι, μάλιστα, γεγονός ότι η επέκταση της ελαστικής εργασίας παίρνει διάφορες μορφές όπου εκτός από τις κλασσικές μορφές των συμβασιούχων και αναπληρωτών στην εκπαίδευση παρουσιάζονται και νέες εργασιακές σχέσεις όπως οι ωφελούμενοι, εργαζόμενοι μέσω κάθε είδους ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ωρομίσθιοι, η πρόσφατη μαθητεία με την προκήρυξη 6.000 περίπου θέσεων σε υπηρεσίες του Δημοσίου και οι εργολαβικά εργαζόμενοι με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι ιδιώτες εργολάβοι.
Το βασικό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι χειροτερεύουν οι αμοιβές και οι παροχές – δικαιώματα (άδειες, χρόνος και είδος εργασίας κλπ) ακόμα και σε περιπτώσεις που μέχρι τώρα αυτά ήταν  κατοχυρωμένα και για τους συμβασιούχους. Μάλιστα, μέσα από τα κάθε είδους ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης παρακάμπτεται ακόμα και η ισχύουσα νομοθεσία και επιβάλλονται στην πράξη χειρότεροι όροι εργασίας για τους ελαστικά εργαζόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια επεκτείνονται και σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται η νομική κατοχύρωσή των αντεργατικών ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στην πράξη, διαμορφώνοντας συνθήκες που οδηγούν στη χειροτέρευση των όρων εργασίας και των μόνιμων.
Όλη αυτή την κατάσταση, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συνολικά το εργατικό κίνημα την αντιμετωπίζει με την αρχή ότι πρέπει να κατοχυρωθούν η ίση αμοιβή και τα ισα δικαιώματα για την ίδια εργασία, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επαναφέρει αυτήν τη διεκδίκηση για όλους και στηρίζει σταθερά τους αγώνες όλων των Ομοσπονδιών, συνδέοντας αυτό το αίτημα με την πάλη για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και την κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Θυμίζουμε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων συμβασιούχων στους ΟΤΑ, τις φετινές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών μαζί με όλες τις συλλογικότητες των αναπληρωτών που βρίσκονταν σε αυτή την κατεύθυνση και τις οποίες στήριξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ανοίξει τα θέματα αυτά σε όλο το Δημόσιο απευθυνόμενη στις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Σωματεία Υπουργείων, στα οποία παραβιάζονται τα δικαιώματα των ελαστικά εργαζόμενων και θα απαιτήσει την άμεση κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.
Ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας συνδέεται άμεσα με την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για τους ελαστικά εργαζόμενους, για το χρονικό διάστημα που δουλεύουν υπό αυτό το καθεστώς.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.