oaednews

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Μερική απασχόληση και χαμηλοί μισθοί «βάζουν φρένο» στην αγορά εργασίας

Από

 Βασίλης Αγγελόπουλος

 Η μείωση της ανεργίας (13,9% τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια), δεν αρκεί από μόνη της για να αντιστρέψει το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 14%, δεν αλλάζει προς το καλύτερο την κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι τα επιμέρους στοιχεία της αγοράς εργασίας, δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε πανηγυρισμούς.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΟΑΕΔ και την ΕΡΓΑΝΗ, διαπιστώνεται ότι η ελληνική αγορά εργασίας, «μαστίζεται» από μερική απασχόληση, άρα και από χαμηλούς μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι οι «φτωχοί εργαζόμενοι» δημιουργούν νέους κινδύνους, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

Νίκη των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά

 Μια μεγάλη νίκη κατέκτησαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά και το σωματείο τους η ΕΝΕΔΕΠ, καθώς το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ικανοποιήθηκαν από την εργοδοσία ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) τα περισσότερα από τα αιτήματά τους τα οποία διεκδικούν στις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τους, αμέσως μετά το θάνατο του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή την ώρα που δούλευε στην προβλήτα ΙΙ.

Τις εξελίξεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής μιλώντας στο εργατικό συλλαλητήριο που γινόταν στον Πειραιά αλλά και ο Δημήτρης Λινάρδος, μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ,  στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια πρώτη νίκη, που «όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι θα την κατοχυρώσουμε στην πράξη, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ΣΣΕ». Το πρωί της Παρασκευής η ΕΝΕΔΕΠ θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για την 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει.

Τα αιτήματα τους ήταν:

Στο ναδίρ η ανεργία στην Κύπρο

 Στο 3,6% η ανεργία στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο, 7,4% στην ευρωζώνη και 6,7% στην ΕΕ σύμφωνα με Eurostat.

Στο 7,4% μειώθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία στην ευρωζώνη φέτος τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 7,5% τον Αύγουστο και 8,6% τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ μείωση σημειώθηκε και στον αντίστοιχο δείκτη για την ΕΕ, στο 6,7% από 6,9% τον Αύγουστο και 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.