oaednews

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Νέες προκλήσεις για τον ΟΑΕΔ


Συντάκτης: 
Μαρία Καραμεσίνη*




Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε. το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποφασίστηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική απασχόλησης των κρατών-μελών, πέντε χρόνια μετά την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης (ΕΣΑ) στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής «Ε.Ε. 2020».
Επίσης το Συμβούλιο ενέκρινε σύσταση για την «Ενταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας», που υιοθετεί για τις προς αυτούς παρεχόμενες υπηρεσίες παρόμοια προσέγγιση με αυτήν της σύστασης του 2013 για τη θέσπιση «Εγγυήσεων για τη νεολαία».
Οι παραπάνω εξελίξεις ενισχύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι φορείς/υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών-μελών της Ε.Ε. από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας – και ορισμένοι όπως ο ΟΑΕΔ ακόμα περισσότερο, λόγω της έντασης της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην αγορά εργασίας καθώς και χρόνιων υστερήσεών τους στους τομείς εκείνους όπου καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν.

Αλλάζουμε βαθμό δεν αλλάζουμε μισθό! Σε δύο φάσεις το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθούν οι αλλαγές στο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να το αποδεσμεύσει από το μισθολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κατά την πρώτη φάση θα «ξεπαγώσει» η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων στη βάση των μέχρι σήμερα ισχυόντων για το βαθμολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου να ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο η αξιολόγηση των προϊσταμένων.
Στο μέτρο που δεν θα επηρεάσει η βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων το μισθολογικό κόστος, αφού θα αποσυνδεθεί από τις αποδοχές, με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα τυπικά κριτήρια των εργαζομένων, θα ξεκινήσει η επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Το τελικό βαθμολόγιο που θα διαμορφωθεί με βάση τη στελέχωση των οργανικών μονάδων θα ισχύσει στη δεύτερη και τελική φάση στην οποία θα συνοδεύεται από το καθηκοντολόγιο και το ηλεκτρονικό μητρώο των προσοντούχων υπαλλήλων.

Πρόσκληση από το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην Ημερίδα
«Δια Βίου Εκπαίδευση – Ανάπτυξη οριζοντίων και κοινωνικών δεξιοτήτων».
Η ημερίδα θα αποτιμά και θα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των προγραμμάτων επιμόρφωσης ως μοχλό ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων.

Αρκάς «Με την αλλαγή ώρας κερδίζουμε μία επιπλέον ώρα ξεκούρασης! Οι άνεργοι πανηγυρίζουν!».


Ξημερώνει Κυριακή _ Γιάννης Πουλόπουλος

ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ- ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

Άνεργος στα 50: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

Το WE μιλά με τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι πενηντάρηδες που έκαναν 'επάγγελμα' την αναζήτηση εργασίας και η λάθος συνταγή ενός κράτους που αφήνει ένα κομμάτι του ενεργού του πληθυσμού να 'σαπίζει'

«Όλοι μιλάνε για την ανεργία των νέων, έχεις ακούσει να μιλάει κανείς για την ανεργία των πενηντάρηδων; Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο. Είναι σαν να μην υπάρχουμε. Νιώθω ότι βρίσκομαι στη ζώνη του λυκόφωτος», μου λέει ο Σπύρος Βούλγαρης, 55 ετών και άνεργος τα τελευταία 5 χρόνια.

Κανονικές άδειες στην Κοινωφελή Εργασία: Η νίκη των εργαζομένων στους ΟΤΑ – Τι προωθεί το Υπουργείο

Μια μικρή κατάκτηση, με πολλές μεγαλύτερες να παραμένουν αντικείμενο διεκδίκησης, πέτυχαν δημοτικοί υπάλληλοι υπέρ των συναδέλφων τους στη λεγόμενη κοινωφελή εργασία.
Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα υιοθέτησε και υπερψήφισε πρόταση-ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων, αποφασίζοντας τη χορήγηση κανονικών, γονικών και αναρρωτικών αδειών στους «ωφελούμενους»-ανέργους και αναγνωρίζοντας, στην ίδια απόφαση, ότι οι πεντάμηνες συμβάσεις τους συνιστούν εξαρτημένη εργασία.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ήδη η γενική γραμματέας του δήμου έστειλε έγγραφο στις δημοτικές υπηρεσίες τονίζοντας ότι θα δίνονται άδειες έπειτα από αίτηση του εργαζομένου στη Διεύθυνση όπου απασχολείται.
Μέχρι στιγμής, η χορήγηση κανονικών αδειών δεν προβλέπεται από τον νόμο, ενώ οι ειδικές δεν χορηγούνται χωρίς ισόχρονη παράταση των ημερών εργασίας των συμβασιούχων. Η εξέλιξη, όμως, στον Δήμο Βύρωνα συμπίπτει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας.

Στα «χαρτιά» το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων

Του Γιώργου Νούλη
Στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, εξακολουθούν να προσβλέπουν χιλιάδες άνεργοι της Λάρισας για να σταθούν στα πόδια τους… Την ώρα που ανεργία αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων στην περιφέρεια Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο να φτάσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ στους 60.712, οι επιδοτούμενοι είναι μόνο 6.972, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο 1 στους 10 λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και όλοι οι υπόλοιποι "στριμώχνονται" να συμμετάσχουν στα προγράμματα απασχόλησης.
Την ίδια στιγμή ακόμη λιγότεροι λαμβάνουν το πρόσθετο επίδομα του μακροχρόνια ανέργου που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα, καθώς το 2014 μόνο στον ν. Λάρισας ο ΟΑΕΔ το χορήγησε σε 419 ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ενώ φέτος μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου έχει δοθεί σε 260. Συνεπώς πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία ενός εγχειρήματος που υποτίθεται ότι έπρεπε να βοηθάει τους ανέργους, που βρίσκονται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Και όμως, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων χορήγησής του είναι αποκλεισμένοι από το επίδομα, διαθέτοντας απλά την κάρτα ανεργίας. Εν ολίγοις αν δεν επανεξεταστούν οι όροι χορήγησής του, τότε το επίδομα κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά…