oaednews

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινάει νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων με επιδότηση

Στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, πρώην ανέργους, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 καθώς και για ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας τους μετά την 1/1/2015, προσλαμβάνοντας έναν ή περισσότερους ανέργους.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΣΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΑΕΔ

Ε-learning Πρόγραμμα με τίτλο «ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΜΑΘΗΣΗ» από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Μετά από συνεννόηση του συναδέλφου Γ. Καραούλη με τον κ. Αλέξη Κόκκο, Υπεύθυνο του συγκεκριμένου προγράμματος, καθηγητή του ΕΑΠ και Υπεύθυνο  Μεταπτυχιακού προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ, το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής: 
Για  5 ΕΓΓΡΑΦΕΣ 120
10 ΕΓΓΡΑΦΕΣ 100
15 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ 80 ΕΥΡΩ!!!!
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα να επικοινωνήσουν με το συνάδελφο Γ. Καραούλη στο τηλ:  6976244130     ή στο email:geokaraoulis@yahoo.gr έως 14 Οκτωβρίου.


Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων διοργανώνει το e-learning καινοτόμο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΜΑΘΗΣΗ».
Σχεδιασμός και υλοποίηση : Αλέξης Κόκκος, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών Έφης Κωσταρά, Πηνελόπης Μπόζνου, Μαρίας Χρήστου

Διάρκεια : 200 ώρες
(κατανέμονται σε διάστημα 4 μηνών από 19/10/2015 έως 26/02/2016)

Σε ποιους απευθύνεται:
Σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές αντίστοιχων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς και σε εκπαιδευτές ενηλίκων που επιθυμούν να κατακτήσουν μία καινοτόμο θεώρηση που αφορά σε όλες τις διαστάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να ασκήσουν τις ικανότητές τους ώστε να μπορούν να την εφαρμόζουν.

Σαρώνει η μακροχρόνια ανεργία

Μακροχρόνια άνεργοι είναι πλέον οι 7 στους 10 ανέργους στην Ελλάδα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μισοί εκ των ανέργων που καταγράφονται είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι, έχουν δηλαδή μείνει εκτός αγοράς εργασίας για 12 μήνες και πλέον. Στη Γηραιά Ηπειρο, η μακροχρόνια ανεργία πλήττει 12 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων οι έξι στους 10 είναι εργασιακά ανενεργοί επί τουλάχιστον 2 χρόνια. Από το 2008 μέχρι σήμερα ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων διπλασιάστηκε.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη στην Ευρώπη αύξηση του ποσοστού της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, από το 2008 έως το 2014 το ποσοστό αυτό σχεδόν πενταπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι μακροχρόνια άνεργοι να αποτελούν πλέον το 73,1% επί του συνόλου των ανέργων στη χώρα μας.
Γυναίκες και νέοι
Κυρίως πλήττονται οι γυναίκες και οι νέοι. Ειδικά στους νέους η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται πια στο 60%, αφού 6 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Αναδρομικά 1% εισφορά υπέρ Ανεργίας και από τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων

Περίπου 105 εκατ. ευρώ διεκδικεί η κυβέρνηση (ή 2500 ευρώ ανά τραπεζοϋπάλληλο) από τις τράπεζες και 42.000 τραπεζοϋπαλλήλους με στόχο την ενίσχυση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Πρόκειται για την εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2011 ( άρθρου 38 του ν. 3986/2011 και άρθρο 24 του νόμου 4002 /11 με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011) και προέβλεπε "χαράτσι" 1% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο
Ο πρώην Υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης έκανε αποδεκτή στις 25 Ιουνίου την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε στις 26 Μαΐου 2015, με την οποία προέβλεπε την επέκταση αυτής της εισφοράς -και μάλιστα αναδρομικά - στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων.

Πάνω από 1 δισ ευρώ το 2016 για προγράμματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ

 Τι προβλέπει ο προυπολογισμός του 2016 για τον ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 το ταμειακό ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμώμενου ταμειακού πλεονάσματος 427 εκατ. ευρώ για το 2015. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο, είναι η παροχή στήριξης στους ανέργους, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Δημόσιο: Σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη αργία

Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχαν σήμερα συνάντηση, με θέμα την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία δημοσίων υπαλλήλων, που κατηγορούνται για κακούργημα και τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του Πειθαρχικού Δικαίου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βερναρδάκης και ο κ. Ρακιντζής προέβησαν σε δηλώσεις, με τις οποίες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για τα παραπάνω θέματα.
Ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι, αποφασίστηκε η άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των κατηγορουμένων για κακούργημα δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα συμπεριληφθεί  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο κατατίθεται μέσα στον Οκτώβρη.