oaednews

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Εργαζόμενοι γονείς: Οι άδειες που δικαιούνται αν το παιδί τους βρεθεί θετικό στο self test

 Η χρήση «ειδικής άδειας» στους εργαζόμενους γονείς σε περιπτώσεις κρουσμάτων κορoνοϊού στα παιδιά τους, προβλέπεται για μισθωτούς στον ιδιωτικό αλλά αι στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα:

 

Άδεια καραντίνας

 

Η άδεια καραντίνας 14 ημερών, με αναπλήρωση 1 ώρας ημερησίως των μισών εργάσιμων ωρών απουσίας χορηγείται στην περίπτωση που ιατρική γνωμάτευση το κρίνει απαραίτητο ή στην περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες σχετικές με τη νόσηση ή τη νοσηλεία των παιδιών.

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η δραματική ακτινογραφία της αγοράς εργασίας εν μέσω πανδημίας

 Η επίπτωση της πανδημίας σε ποιοτικούς δείκτες της απασχόλησης και της ανεργίας. Το κόστος χαμένων ωρών εργασίας σε όρους θέσεων πλήρους απασχόλησης. Γιατί η διατήρηση στήριξης των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής κρίνεται επιβεβλημένη.

Η αξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων δείχνει ότι η καταβύθιση της οικονομίας έχει επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο στην ευάλωτη, ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και απορρύθμισης, αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και η ευθραυστότητα της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ανησυχία για την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων. Οι σημαντικές απώλειες σε ώρες εργασίας και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω αύξησης του ποσοστού εργασιακής φτώχειας . Τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να αποτελέσουν άμεση πολιτική προτεραιότητα σε συνδυασμό με τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής για διασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και για ενίσχυση της προστασίας των ευέλικτων και άτυπων εργαζομένων, οι οποίοι ζουν με πολύ υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανασφάλειας.

Επίδομα ανεργίας μόνο με πρόγραμμα κατάρτισης, η χρυσή εποχή για τα ΚΕΚ

 O  ανασχεδιασμός των παθητικών πολιτικών απασχόλησης στο επίκεντρο των αλλαγών για τους ανέργους. Αυτό σημαίνει πως στόχος σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου θα είναι ο εξορθολογισμός και μια πιο σύγχρονη αντίληψη για την επιδοματική πολιτική για την απασχόληση, απομακρύνοντας όλα τα αντικίνητρα για την μετάβαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα αντιμετωπίζοντας στοχευμένα τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφέρει στο παρελθόν πως θα αναθεωρηθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι οι άνεργοι να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και όχι να λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας.

Η πιο σημαντική αλλαγή

Θεμελιώδης αλλαγή όπως αναφέρουν πηγές της επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι άνεργοι εφόσον θα παίρνουν επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι και διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.