oaednews

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ρουσφετο-μπόνους στο δημόσιο

 Μετά τις σχετικές εξαγγελίες Βορίδη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για «μπόνους» στους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, οι πρώτοι που θα λάβουν «μπόνους» 500 ευρώ όταν (έως τις 30 Ιουλίου 2021 παραδώσουν τη μελέτη) είναι οι οκτώ δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε αυτή!

Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων των μαθητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εργατικής Πρωτομαγιάς 6 Λάρισα – Τηλέφωνο  2410 250708,  FAX 2410 257758

Email : ergkelar@otenet.gr

Αρ. Πρωτ : Φ19/1135                                                                   Λάρισα 30-03-2021

Δελτίο Τύπου

Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων των μαθητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Άμεσα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, οι οποίοι εδώ και μέρες μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές διεργασίες  και δράσεις διαμαρτύρονται για το νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον οποίο υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι σχολές και τα πτυχία τους. 

Ένας νόμος που ψηφίστηκε μέσα στα Χριστούγεννα και με κλειστές σχολές, αποδεικνύοντας  αυτό που έχουμε τονίσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση δεν ήρθε για να «αναβαθμίσει» τις σπουδές των παιδιών μας, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά για να υποβαθμίσει τη ζωή και το μέλλον τους! 

Οι νόμοι που ψηφίζει κάθε φορά η κυβέρνηση φαίνεται ποιους πραγματικά εξυπηρετούν, ποιων τα συμφέροντα προστατεύει. Για αυτό τον λόγο θέλει υποβαθμισμένες τις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και με υποβαθμισμένα πτυχία τους μαθητές της, για να αποτελέσουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης (αν και πολλοί από αυτούς δουλεύουν ήδη) που θα εργάζονται με μισά δικαιώματα χωρίς να φέρνουν αντίρρηση. 

Καλούμε την κυβέρνηση αν θέλει να βγάζει νόμους για να προστατεύσει τις σπουδές και το μέλλον των παιδιών μας να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ :

Να μην ισχύσει ο νέος νόμος υποβάθμισης του πτυχίου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα αυτό το αντιδραστικό νομοθέτημα.

Να πάρουν μέτρα για να ανοίξουν όλες οι σχολές με ασφάλεια(εξασφάλιση αναγκαίων χώρων,  προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναγκαίου προσωπικού κα). Να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και προσωπικό.

Για όσους μαθητές  δεν έχουν υπογράψει σύμβαση για την πρακτική : Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους  και να πληρωθούν άμεσα για όλη την χρονική περίοδο που διαρκεί η αναστολή.

Να πληρώνονται όλοι οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ κάθε μήνα.

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Με κοινό αγώνα εργαζομένων-μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών - εκπαιδευτικών - γονιών - να καταργήσουμε αυτούς τους νόμους στην πράξη.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Για την οικονομία της ευτυχίας

 Ο ρόλος του κοινωνικού επιστήμονα δεν πρέπει να περιορίζεται στη διάγνωση των ζημιών που προκάλεσαν οι επιλογές των «οικονομιστών» οικονομολόγων, αλλά να διευρυνθεί στο επίπεδο της παρέμβασης στο χώρο των πολιτικών αποφάσεων οι οποίες επαφίενται σε αυτούς ή σε πολιτικούς που εμπνέονται αποκλειστικά από αυτούς.

Εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών; Γιατί όχι; Οι Γερμανοί και Ισπανοί το δοκιμάζουν..!

 Οι Γερμανοί θέλουν να εργάζονται όλο και λιγότερο»! Όχι δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, όπως θα σκέφτηκαν οι περισσότεροι Έλληνες έχοντας ακούσει τα εξ` αμάξης ως δήθεν «τεμπέληδες» τα χρόνια των μνημονίων από το σύνολο σχεδόν των Γερμανικών εντύπων.

Είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung -της ναυαρχίδας του γερμανικού Τύπου. «Οι άνθρωποι στη Γερμανία θέλουν λιγότερες ώρες εργασίας, ακόμη και αν αυτό τους κοστίζει σε χρήμα. Κατά μέσο όρο, οι άντρες προτιμούν να εργάζονται μόνο 36 ώρες την εβδομάδα, ακόμα κι αν αυτό έχει συνέπειες για τους μισθούς τους» δείχνει μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).  

Η Ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ

 Η στατιστική αρχή «είδε» 455.000 λιγότερους ανέργους τον Δεκέμβριο και μείωση ανεργίας στο 15,8% σε σχέση με τον ΟΑΕΔ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, με κλειστό το λιανεμπόριο, την εστίαση και τη διασκέδαση, το σύνολο των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, έφτανε το 1.133.432, καταγράφοντας αύξηση 2,4% έναντι του Νοεμβρίου και 4,7% έναντι του Δεκεμβρίου 2019. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του Δεκεμβρίου 2020 αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2010 που ο ΟΑΕΔ κρατά στοιχεία και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, αντιστοιχεί σε ανεργία 25,5%.

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Λάρισα καλούν οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

 Αντιδρούν στην υποβάθμιση του πτυχίου τους

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη 1η Απριλίου στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου προχωρούν οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και αφορά τις σπουδές και το πτυχίο τους.


Όπως υποστηρίζουν:
“Όλοι εμείς οι σπουδαστές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δικαιολογημένα αγανακτούμε και αγωνιζόμαστε, αφού ουσιαστικά ο νέος νόμος υποβαθμίζει το πτυχίο και τις σχολές μας. Προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στις σπουδές μας, καθώς για να λάβουμε πλέον το πτυχίο μας λένε, ότι αντί για επιπέδου 4 να πάρουμε πτυχίο επιπέδου 3 και ταυτόχρονα να είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε και εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.