oaednews

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η Κόκκινη Πρωτομαγιά στο Σικάγο του 1886


«Η 1η του Μάη ήταν μια θαυμάσια μέρα. Ο παγωμένος άνεμος της λίμνης, που συχνά ήταν πολύ διαπεραστικός την άνοιξη, ξαφνικά έπεσε και είχε βγει ένας δυνατός ήλιος. Όλα ήταν ήσυχα, τα εργοστάσια άδεια, οι αποθήκες κλειστές, τα φορτηγά βαγόνια αχρησιμοποίητα, οι δρόμοι  έρημοι, οι οικοδομές παρατημένες, δεν έβγαινε καπνός από τα φουγάρα των εργοστασίων και οι μάντρες των ζώων ήταν σιωπηλές. Ήταν Σάββατο, εργάσιμη μέρα. Ομως οι εργάτες γελώντας, κουβεντιάζοντας και ντυμένοι με τα καλά τους, κατευθύνονταν μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, στη λεωφόρο Μίτσιγκαν. Ο δρόμος είχε αποκτήσει ατμόσφαιρα γιορτής… Έξω από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης και στους γειτονικούς δρόμους ήταν παραταγμένοι λόχοι αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων, έτοιμοι να επιβάλουν “το νόμο και την τάξη”. Σε στρατηγικά σημεία, στις στέγες, ήταν μαζεμένοι αστυνομικοί, Πίνκερτον και αξιωματικοί της εθνοφρουράς, κρατώντας όπλα και άλλα σύνεργα πολέμου. Στους στρατώνες, 1.350 εθνοφρουροί με στολή, οπλισμό και πολυβόλα περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν. Σε ένα κεντρικό κτίριο γραφείων μαζεύτηκαν ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Πολιτών. Συνεδρίαζαν όλη την ημέρα και έπαιρναν αναφορές από έξω για την επικείμενη σύγκρουση. Αυτοί ήταν το γενικό επιτελείο που συντόνιζε τη μάχη για τη διάσωση του Σικάγου από το κομμουνιστικό οχτάωρο»διαβάζουμε από το βιβλίο «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή) των Ρίτσαρντ Ο.Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μ.Μόρε.

1η Μαΐου

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 158 / 29 -4 – 2015
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
          Αγαπητοί Συνάδελφοι,
          Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την 1η του Μάη του 1886, τότε που στο Σικάγο, τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι αιματοβαμμένοι αγώνες δίκαιων διεκδικήσεων συνέβαλλαν αποφασιστικά στη σταδιακή απόκτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Εργασιακά δικαιώματα που στο όνομα της σημερινής οικονομικής κρίσης άρχισαν να συρρικνώνονται επικίνδυνα και να  οδηγούν πίσω ολοταχώς.
Στην Ελλάδα η 1η του Μάη άργησε πολύ. Το 1892 είχαμε την πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από τον σοσιαλιστή Σταύρο Καλλέργη.
Τον Μάη του 1893 νέες διαδηλώσεις, νέες διεκδικήσεις: οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Και στην Ελλάδα  όμως, η τύχη των αγώνων ήταν ίδια. Νεκροί και τραυματίες…          Χωρίς νεκρούς η λευτεριά βήμα μπροστά δε κάνει…