oaednews

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Και εις... ανώτερα! Γεγονός το πρώτο κατάστημα χωρίς... υπαλλήλους!

Και εις... ανώτερα! Γεγονός το πρώτο κατάστημα χωρίς... υπαλλήλους! 


Μήνες τώρα το ετοίμαζε, αλλά πλέον είναι γεγονός. Το πρώτο κατάστημα της γνωστής μεγάλης αλυσίδας Amazon άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό του Σιάτλ, μόνο που αυτό δεν το υποδέχτηκαν άνθρωποι, αλλά… μηχανές. Συγκεκριμένα, το εν λόγω πρωτοποριακό κατάστημα δεν διαθέτει καθόλου ταμεία. Οι πελάτες περιηγούνται στα ράφια με τα προϊόντα «αφ’ εαυτών», και κατεβάζουν στα smartphones τους μια εφαρμογή, την Amazon Go app, που τους συνδέει αυτόματα με τους λογαριασμούς που οι ίδιοι έχουν ανοίξει στην Amazon.

Υπάρχουν δουλειές, αλλά είναι στην Ινδία


Adtech Ad
Στην υφαντουργία, στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών και άλλους παραδοσιακούς κλάδους της μεταποίησης οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες που προσφέρουν εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής εξειδίκευσης.
Σε όλα αυτά προστίθεται η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ψηφιοποιεί τα πάντα, προκαλώντας την τέλεια καταιγίδα για τους εργαζόμενους στον δυτικό κόσμο.

Τα νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Νέα προγράμματα με στόχο τη μείωση της ανεργίας σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα τα οποία προωθούνται από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, στοχεύουν στη στήριξη των νέων, αλλα και σε επιχειρηματίες, οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση και χρειάζονται μία δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία.

Στον Οργανισμό, εντός του επόμενου 6μήνου αναμένεται να «ανοίξουν» νέα προγράμματα, που θα στηρίζουν κυρίως την απασχόληση, μισθωτή και μη, νέων σε ηλικία ανέργων, ενώ στη φιλοσοφία των συγκεκριμένων προγραμμάτων περιλαμβάνεται και η στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Οι εργασιακές σχέσεις την εποχή της ψηφιακής οικονομίας

Οι νόμοι για την εργασία και την απασχόληση που προσαρμόστηκαν στις δομές της βιομηχανικής εποχής του εικοστού αιώνα έχουν καταστεί σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικοί, λόγω της ραγδαίας εισαγωγής της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του περιοδικού «Fortune» (Thomas Stewart 1997), η πληροφόρηση και η γνώση είναι τα θερμοπυρηνικά ανταγωνιστικά όπλα της εποχής μας. Ο σημερινός κόσμος της παραγωγής της ειδίκευσης και των γνώσεων έχει ωθήσει στην ανάπτυξη των νέων δομών εργασίας της ψηφιακής εποχής. Οι ψηφιακές πλατφόρμες βασίζονται στην αποτελεσματικότερη αντιστοίχιση της προσφοράς και της ζήτησης, με τη χρήση τεχνολογίας με σκοπό τη διευκόλυνση της συναλλαγής και τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται η απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών από τους ανθρώπους που είναι σε θέση να τις παρέχουν και κατηγοριοποιούνται σε υπηρεσίες: α) πρόσβασης σε πληροφορίες, όπως οι γενικές ή οι εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google, TripAdvisor), β) πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα, όπως τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, LinkedIn), γ) πρόσβασης σε αγαθά ή υπηρεσίες που προσφέρονται από τρίτους (Amazon, eBay, Alibaba) ή πλατφόρμες οικονομίας κοινής χρήσης (Airbnb, Uber).

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα για την εισαγωγή βασικού εισοδήματος πολίτη

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έλαβε χώρα από 22-26 Ιανουαρίου 2018 η πρώτη από τις τέσσερις ετήσιες Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις (KΣΣΕ) του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR) δημοσίευσε τα ετήσια συμπεράσματά της για το 2017 σχετικά με τη θεματική ομάδα "Υγεία, κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική προστασία". Τα ετήσια συμπεράσματα αφορούσαν τα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που εγγυάται τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα σχετικά με την απασχόληση τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και την ευημερία.

Δημόσιο: Έξι προαπαιτούμενα στην τέταρτη αξιολόγηση -Το πλήρες χρονοδιάγραμμα

Έξι προαπαιτούμενα που στο πεδίο του δημοσίου τομέα θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, με τα τρία εξ αυτών να αποτελούν εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα η κινητικότητα, οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αργία δημοσίου υπαλλήλου και αποδοχές: Τι ισχύει [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ]

Δημόσιος υπάλληλος, που τελεί σε κατάσταση αργίας, δικαιούται το ήμισυ των αποδοχών του, πλην αυτών που συνδέονται με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων του - σε εφαρμογή της παρ.4, αρ.25, του ν.4354/2015 - σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που κλήθηκε να εξετάσει ερώτημα της Ε.Υ.Π., αν το αυτό ισχύει και για δύο υπαλλήλους της, που έχουν τεθεί σε δυνητική και αυτοδίκαιη αργία αντίστοιχα.