oaednews

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η κοσμοπολίτισσα που επέστρεψε για να αναμετρηθεί με την ανεργία

Μια «κοσμοπολίτισσα» που διακρίνεται για το ανοιχτό της πνεύμα και τις κοινωνικές της ανησυχίες αναλαμβάνει την... επικίνδυνη αποστολή να τιθασεύσει τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

Στην Τουρκία, σε καλοκαιρινό σεμινάριο για θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, με συναδέλφους της από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Στην Τουρκία, σε καλοκαιρινό σεμινάριο για θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, με συναδέλφους της από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου διέσχισε τον Ατλαντικό για να βρεθεί από τη Νέα Υόρκη στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου, έχοντας στις «αποσκευές» της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

Η ανεργία επηρεάζει μακροπρόθεσμα την προσωπικότητα

Η απόλυση συχνά είναι ένα ξαφνικό γεγονός που επηρεάζει το εισόδημα και τους κοινωνικούς δεσμούς, ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή διαφόρων ειδών πίεσης και αποτελεί στίγμα. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα έχει δείξει ότι η ανεργία έχει μια αρνητική ψυχολογική επίδραση στους ανθρώπους.

Όμως οι συντάκτες μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο New York Magazine υποστηρίζουν ότι πέρα από αυτό, δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν η ανεργία μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικότητες των ανθρώπων μακροπρόθεσμα. Διαισθητικά θα έλεγε κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ειδικά αν πρόκειται για ανεργία που κρατάει πολύ καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει σχετική εκτεταμένη έρευνα.

Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο..

Στο μικροσκόπιο τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ανέργων

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», η «κορωνίδα» των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ την περίοδο 2007-2013, και αυτό της κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο και τους δήμους.

Η αρμόδια για θέματα ανεργίας αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου έχει ήδη προαναγγείλει τόσο την αξιολόγηση των παλαιών προγραμμάτων όσο κυρίως τον επανασχεδιασμό των νέων, που πρόκειται να προκηρυχθούν, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας, επιθετικής και κυρίως αποτελεσματικότερης πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στη Ράνια Αντωνοπούλου η αρμοδιότητα για ΟΑΕΔ


Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αρμοδιότητες για τις Αναπληρώτριες, Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου.


Η κα Αντωνοπούλου αναλαμβάνει όλα τα τμήματα που αφορούν ζητήματα απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας και η κα Φωτίου όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με θέματα Πρόνοιας. Πιο αναλυτικά, η κα Αντωνοπούλου αναλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες: 

*Το τμήμα Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία, από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση του Υπουργείου Εργασίας. Το τμήμα Μητρώου της Κοινωνικής Οικονομίας. 

*Το τμήμα πολιτικών Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης και το τμήμα Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην Αλλοδαπή και Απασχόλησης Αλλοδαπών στην Ελλάδα, από τη Διεύθυνση Απασχόληση και Γενικές Διευθύνσεις Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. *Τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, με το σύνολο των Υπηρεσιών, Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται σε αυτή.

Alpha Bank: Η ανεργία προκαλεί προβλήματα κοινωνικής συνοχής

avgi.gr
Το ποσοστό ανεργίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα κοινωνικής συνοχής και απώλεια παραγωγικών δυνατοτήτων.
Αυτό αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank εκτιμώντας ότι η διαρθρωτική ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο, λόγω μεγάλου αριθμού αναντιστοιχιών ανάμεσα στις δεξιότητες υψηλής ζήτησης και προσφοράς.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές τιμές 2010 διαμορφώθηκε σε 0,9% το 2014 (1,5% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2014), ενώ σε τρέχουσες τιμές κινήθηκε σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος (-0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2014).

Οι πολίτες θα αξιολογούν διαδικτυακά τις δημόσιες υπηρεσίες

Την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, μέσω διαδικτύου, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι: «το βασικό σενάριο που επεξεργαζόμαστε περιλαμβάνει την αξιοποίηση του διαδικτυακού ΚΕΠ και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών».

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για δημόσια έγγραφα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, καθώς θα απαιτείται η φυσική παρουσία μόνο για την παραλαβή εγγράφων.