oaednews

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Απρίλη μου

Ανεργία 15,5% προβλέπει το ΙΟΒΕ



Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Θύματα τουλάχιστον 150.000 νέους ανέργους προβλέπει το ΙΟΒΕ ότι θα αφήσει πίσω της η βαθιά ύφεση, που θα συνεχίσει να ροκανίζει και το 2011 κεφάλαια και θέσεις εργασίας από την ελληνική οικονομία.

Το Ιδρυμα εκφράζει μάλιστα ισχυρές αμφιβολίες για το εάν τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα θα αποδειχθούν τελικά επαρκή, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα «σε εύλογο χρονικό διάστημα».


Και προτείνει από την πλευρά του «χωρίς καμία έκπτωση» επιθετικότερες ιδιωτικοποιήσεις, ταχύτερη απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και άμεση «αξιοποίηση» της κρατικής περιουσίας. Διαφορετικά, όπως εκτιμά, μπορεί να έχουμε «δυσμενείς εξελίξεις του χρέους» και να επικρατήσει «κοινωνική απογοήτευση».

Στην τριμηνιαία του έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών υιοθετεί πιο γκρίζες προβλέψεις από την κυβέρνηση και την τρόικα. Σε ό,τι αφορά την ανεργία η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα σκαρφαλώσει σε μέσα επίπεδα στο 15,5% για το 2011, έναντι 12,5% που ήταν τα μέσα επίπεδα το 2010.



Πρακτικά αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη σημαίνει ότι περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι θα χάσουν φέτος της δουλειά τους και ο αριθμός τον ανέργων θα φτάσει περίπου στους 780.000.

Ηδη τον Δεκέμβριο του 2010 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία διαμορφώθηκε στο 14,8%, με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει σε 733.645.

Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανεργία είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 14,6% φέτος και στο 14,8% το 2012, και του ΔΝΤ στο 14,8% και 15% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί φέτος με ετήσιο ρυθμό 3,2% (4-4,5% το 2010) αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης στην ιδιωτική κατανάλωση, την αυξανόμενη ανεργία και τις περικοπές αποδοχών. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ και η Ε.Ε. προβλέπουν ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3%.

Πρακτικά μια μείωση 3,5% σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα ψαλιδιστεί κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 (από τα 172 στα 166,7 δισ. ευρώ).

Ανάχωμα στη βαθύτερη ύφεση εκτιμά το ΙΟΒΕ ότι θα βάλει η απορρόφηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ και η ανοδική πορεία των εξαγωγών.



Για τον πληθωρισμό, τέλος, η εκτίμηση του ΙΟΒΕ τον τοποθετεί στο 2,5%, όσο και οι προβλέψεις της κυβέρνησης (2,4%). *

ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ Ο ΟΑΕΔ

Την επίσημη αναγγελία της εξαίρεσης των Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ από το Ενιαίο Μισθολόγιο είχαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης σήμερα.