oaednews

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

15% Ανεργία προβλέπει η κομισιόν για την Ελλάδα το 2011 με αύξουσα πορεία το 2012!


Σήμα κινδύνου για την απασχόληση εκπέμπει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αντανακλάται στην υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στους κλάδους λιανικής και χονδρικής πώλησης και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περισσότερο από 5%.


Η Ελλάδα θα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μεγαλύτερη ύφεση και το 2011, η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί τον επόμενο χρόνο στο 15% με περαιτέρω επιδείνωση το 2012, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,6% το 2010 θα μειωθεί στο 7,4% το 2011. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ιδιαίτερα δυσοίωνων φθινοπωρινών προβλέψεων, που αφορούν την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2010-2012, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2010 (-4,2% του ΑΕΠ), αλλά και το 2011 (-3%), ενώ φως στην άκρη του τούνελ αναμένεται από το 2012, όταν θα επανεμφανιστεί η ανάκαμψη με +1,1%. Η διαπίστωση είναι μία: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία (-1%) θα είναι οι δύο μόνες χώρες τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» που θα έχουν αρνητική ανάπτυξη το 2011. Ολες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα έχουν εξέλθει από την ύφεση. Με μελανά χρώματα περιγράφεται και η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί από το 12,5% το 2010 στο 15% το 2011, ενώ το 2012 θα φτάσει το ιδιαίτερα ανησυχητικό επίπεδο του 15,2%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (19,2%).
Κόστος εργασίας
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια θα αρχίσουν να αναστρέφονται κατά την υπό εξέταση περίοδο, κυρίως λόγω της ταχύτερης από ό,τι αναμενόταν προσαρμογής της αγοράς εργασίας.
Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα επισπεύσει την πραγματική προσαρμογή των μισθών. Οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, η αναμενόμενη επέκτασή τους στον ιδιωτικό τομέα και οι πρόσφατες συμφωνίες «ήπιων αυξήσεων» του ελάχιστου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αναμένονται να μειώσουν το κόστος εργασίας, μετά από μία μακρά περίοδο υψηλών ρυθμών.
Συρρίκνωση της απασχόλησης
Υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και τις κατασκευές
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που αντανακλάται στην υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στους κλάδους λιανικής και χονδρικής πώλησης και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει περισσότερο από 5%.
Οι μειωμένες δυνατότητες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως και το πάγωμα των προσλήψεων και οι περικοπές στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια στο δημόσιο τομέα, θα ωθήσουν τον δείκτη ανεργίας περίπου στο 15% για το 2012. Η αρνητική ανάπτυξη της απασχόλησης και η μείωση των μισθών αναμένεται να έχουν σοβαρή επίδραση στα διαθέσιμα εισοδήματα μεσοπρόθεσμα, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την πραγματική ζήτηση.

1 σχόλιο:

  1. Κατά τη γνώμη μου, η πραγματική εικόνα της ανεργίας είναι πολύ χειρότερη αφού η Ψευδοαπασχόληση και η κρυφή ανεργία είναι στοιχεία που δε λαμβάνουν υπόψη τους οι επίσημες μετρήσεις της ανεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή