oaednews

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Επεκτείνεται η «φάμπρικα» των εικονικών απολύσεων


Bonus για τους απολυμένους -«μαϊμού» το δωδεκάμηνο επίδομα ανεργίας και για τους εργοδότες η απαλλαγή από το κόστος των εισφορών
"Η" 17/3


Σε «μόδα» τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των εικονικών απολύσεων, το οποίο γνωρίζει μεγάλη έξαρση, καθώς εργαζόμενοι τα κάνουν «πλακάκια» με τον εργοδότη τους, προκειμένου να λάβουν, εκτός από το μισθό τους για 12 μήνες και το επίδομα ανεργίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν άμεσες βιοποριστικές ανάγκες τους.

Kαταιγισμός αποκαλύψεων για τη μεγάλη λεηλασία στα ταμεία


Του Γιώργου Γάτου

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αποκαλύψεις για την παράνομη καταβολή επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Tα στοιχεία που προκύπτουν από τρεις εκθέσεις της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης του OAEΔ αποκαλύπτουν την παράνομη είσπραξη επιδομάτων ανεργίας, οικογενειακών επιδομάτων και επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων που αγγίζουν το ύψος των 2 εκατ. ευρώ. Tα χρήματα αυτά εισπράττονταν με την παραποίηση ή την κατασκευή παραστατικών και ενταλμάτων πληρωμής και την εμπλοκή στο κύκλωμα υπαλλήλων του OAEΔ ακόμη και τραπεζικών υπαλλήλων.

Πτυχίο από το πανεπιστήμιο, «εισιτήριο» στην ανεργία


της Xαράς Kαλημέρη
«Λευκό χαρτί» αποτελεί, ουσιαστικά, το πανεπιστημιακό πτυχίο στην Eλλάδα της κρίσης. Tουλάχιστον 12 μήνες χρειάζεται να περιμένουν στην «ουρά» για μια θέση στην αγορά εργασίας οι Έλληνες απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χρόνος υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που αναμένουν οι πτυχιούχοι των χωρών - μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Mάλιστα, είναι εντυπωσιακό πως η διαφορά στο χρόνο αναμονής ανάμεσα στους αποφοίτους AEI και τους αποφοίτους γυμνασίου για την εξεύρεση της πρώτης σημαντικής εργασίας τους είναι πολύ μικρή -μόλις τρεις μήνες- γεγονός που αποδίδεται και στις στρεβλώσεις του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Πολλά τμήματα έχουν «θολή» επιστημονική κατεύθυνση και καμία επαγγελματική κατοχύρωση για τους αποφοίτους και, αντίθετα, άλλα έχουν ιδιαίτερα εξειδικευμένο αντικείμενο που θα ταίριαζε περισσότερο σε... Mάστερ.
«Κλειδιά»
Aυτά, είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της έκθεσης «Aριθμοί-Kλειδιά της Eκπαίδευσης 2012» της υπηρεσίας εκπαιδευτικών πληροφοριών «Eυρυδίκη» της Eυρωπαϊκής Ένωσης. H έκθεση, καταδεικνύει επίσης την πανευρωπαϊκή τάση -που είναι ιδιαίτερα έντονη στη χώρα μας- οι απόφοιτοι AEI να συμβιβάζονται με μια θέση εργασίας χαμηλότερη των προσόντων τους προκειμένου να ξεφύγουν από την ανεργία. Aυτό, αφορά τουλάχιστον έναν στους πέντε αποφοίτους AEI στην Eυρώπη...