oaednews

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη στα dikaiologitika

Τον Οκτώβριο, ο ΟΑΕΔ θα είναι έτοιμος να θέσει σε λειτουργία, το πιλοτικό πρόγραμμα των 10.000 ωφελούμενων, που θα μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους, σε επιδότηση της εργασίας, για να δουλέψουν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στην ίδια την διοικήτρια του Οργανισμού, κα Μαρία Καραμεσίνη, η οποία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr αναφέρθηκε με λεπτομέρεια, στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει την ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 10 εργαζόμενους να προσλάβουν ανέργους και να τους καταβάλλουν ως μισθό, το ποσό που θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ, που αντιστοιχούν στο επίδομα ανεργίας και τα οποία θα αποδίδονται στους ανέργους, έτσι και αλλιώς.
 Η κα Καραμεσίνη εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει τέτοια κίνητρα που θα βρει ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με παλαιότερο πρόγραμμα, παρόμοιας λογικής, που έμεινε στα… αζήτητα. Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε επίσης, στα προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του έτους και πρόκειται να προσφέρουν εργασία σε περίπου 52.000 ανέργους. Ειδική αναφορά έγινε στα προσωπικά «στοιχήματα» που έχει θέσει και αφορούν τη βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, μέσω αναμόρφωσης του portal, αλλά και των ΚΠΑ.
 Η συνέντευξη έχει ως εξής: 

Οι αριθμοί της ντροπής

Σε έναν κόσμο που κινείται πλέον στον αστερισμό της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας οι αριθμοί αυτοί αποτελούν το δίχως άλλο προάγγελο ακόμα μεγαλύτερων δεινών. Δεν είναι μικρή, άλλωστε, η δεξαμενή σχεδόν 230.000.0000 ψυχών που μπορεί να τροφοδοτήσει όλων των λογιών τις παραβατικές δράσεις. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι δημογράφοι έχουν επισημάνει μια στενή σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης των νέων και του επιπέδου της βίας...α στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι όχι απλώς απογοητευτικά, αλλά ανησυχητικά για το μέλλον του πλανήτη.

ΑΔΕΔΥ:ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι φετινές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), στις 10 Σεπτεμβρίου, συμπίπτουν με τον ένα χρόνο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και τη συνέχιση της λιτότητας, της φοροληστείας, της εκποίησης του Δημόσιου πλούτου της χώρας και της μετατροπής της σε «οικόπεδο» και προτεκτοράτο των δανειστών.
Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds και οι κατασχέσεις σπιτιών, αποτελούν την πολιτική μιας κυβέρνησης, πλήρως υποταγμένης στους δανειστές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κεφάλαιο. Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» είναι μια φενάκη, ένα ιδεολόγημα και μια απάτη. Αποτελεί στην καλύτερη των περιπτώσεων την αναγκαστική πολιτική που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις της πλήρους φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που παίρνει τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τρεις «βόμβες» απειλούν την έξοδο της χώρας από την κρίση

Τριπλή «βόμβα» απειλεί την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση, όπως τονίζει η Ημερησία. Η δραματική υποχώρηση των εξαγωγών, η βουτιά των πωλήσεων και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για την ελληνική οικονομία.
Οι επιπτώσεις από τα capital controls φάνηκαν ξεκάθαρα από την πτώση στις εξαγωγές ενώ η υπερβολική φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτυπώνεται στην πτώση του τζίρου, πατά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές. Αλλωστε, το γεγονός ότι το δυναμικό κοινό που θα μπορούσε να κάνει ψώνια, δηλαδή οι νέοι, έχουν ποσοστό ανεργίας πάνω από 50% δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάκαμψη του εμπορίου.

Σύνδεση με Κάιρο

του ανταποκριτή μας στο Κάιρο Γιώργου Χριστοφίδη,

Το διάστημα του πενταμήνου  Ιανουαρίου – Μαίου 2016, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, κατέγραψαν μείωση -35,5% (έναντι αύξησης +38,4% το 2015 σε σχέση με το 2014) και οι εισαγωγές μας επίσης μείωσης -36,4%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου συρρικνώθηκε κατά -35,9% και το εμπορικό ισοζύγιο, είναι  πλεονασματικό.  Το διάστημα Ιαν-Μαιου 2016 η Αίγυπτος ήταν ο 9ος σημαντικότερος πελάτης μας (7ος το εξεταζόμενο διάστημα του 2015) όπου κατευθύνθηκε το 3,1% των ελληνικών εξαγωγών  έναντι 4,4 % το πεντάμηνο Ιαν-Μαίου 2015