oaednews

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

«Πράσινο» για απολύσεις εργαζομένων με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας

Πράσινο φως» για απολύσεις των εργαζομένων μετά τη λήξη των αναστολών εργασίας, αλλά και την περικοπή των θερινών αδειών ανάβει το υπουργείο Εργασίας.
Οι επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, δηλαδή αν έκλεισαν με κρατική εντολή ή είναι πληττόμενες, μπορούν σε ορισμένες ημερομηνίες, ορισμένες και άμεσα από την 1η Ιουνίου, να προβούν ελεύθερα σε απολύσεις.
Οι απολύσεις μπλοκάρουν μόνο στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης, συνεχίζοντας το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.
Παράλληλα η εγκύκλιος αποσαφηνίζει τη διαδικασία περικοπής των θερινών αδειών, από όσους εργαζόμενους έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Κουπόνια εσωτερικού τουρισμού σε όλους τους πολίτες της δίνει η κυβέρνηση της Σλοβενίας

Σε μία ακόμα πρωτοφανή κίνηση προχωράει η κυβέρνηση της Σλοβενίας, που ήταν την περασμένη εβδομάδα η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ανακήρυξε το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στην επικράτειά της, ανακοινώνοντας πως θα δώσει κουπόνι 200 ευρώ και στα δύο εκατομμύρια των πολιτών της, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τουριστικές εγκαταστάσεις της χώρας έως το τέλος του έτους. Επιδοτήσεις και για όσους βρεθούν προσωρινά εκτός εργασίας.
Ένα πακέτο 345 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Τετάρτη η σλοβενική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την παροχή κουπονιών (vouchers) για τον τουρισμό των Σλοβένων πολιτών εντός της χώρας, με σκοπό, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας, Ζντράβκο Ποτσέσεκ, την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, ο οποίος κατά ποσοστό άνω του 70% βασιζόταν μέχρι σήμερα στους αλλοδαπούς τουρίστες, και αποτελεί το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Αυτού Μεγαλειότης, ο φόβος


του Διονύση Χαριτόπουλου

Ο φοβισμένος άνθρωπος είναι η χαρά των κυβερνώντων.

O φόβος είναι ρυθμιστής των ανθρώπινων σχέσεων. 

Αν φωλιάσει μέσα σου, παραλύει τη σκέψη και αδρανοποιεί το σώμα.
Οδηγεί σε συμπεριφορές που δεν είναι πάντα κατανοητές.   
Ο πατέρας που ματσουκώνει τα παιδιά στο σπίτι, τα ντρεσάρει από νωρίς, να υποκύπτουν στον πιο ισχυρό.  Η ισχύς του ενός γεννάει φόβο στον άλλο και κάθε φορά το τραβάς μέχρι εκεί που σε παίρνει, αν το ξεπεράσεις σε θεωρούν τρελό ή ήρωα.