oaednews

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δε θα περάσουν

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δε θα περάσουν

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει τη ποινικοποίηση των αγώνων, τη φίμωση και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 1097/22 απόφασή του, έκανε δεκτή την αγωγή του δημάρχου Αλίμου σε βάρος του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και εργαζομένου του δήμου Καισαριανής, Γιώργου Χαρίση, επειδή ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τα ψηφίσματα αλληλεγγύης συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που υφίσταται από το δήμαρχο Αλίμου εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό του Δήμου και μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων, για τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα.

Εργασία ή παρακολούθηση από το σπίτι; Σουίτες γραφείου και εποπτεία χώρου εργασίας

 Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία και η στροφή στην εργασία από το σπίτι ενίσχυσαν τη χρήση λογισμικού απομακρυσμένης επιτήρησης για την παρακολούθηση των εργαζομένων. Το 2020, η παγκόσμια ζήτηση για λογισμικό παρακολούθησης εργαζομένων αυξήθηκε 108 τοις εκατό έως τον Απρίλιο και 70 τοις εκατό έως τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ταυτόχρονα, τα ερωτήματα των μηχανών αναζήτησης για «Πώς να παρακολουθείτε τους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι» αυξήθηκαν κατά 1.705 τοις εκατό τον Απρίλιο και 652 τοις εκατό τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τέτοιες εξαιρετικά παρεμβατικές λύσεις είναι εξαιρετικά προβληματικές, παρέχοντας πρόσβαση σε κάθε πάτημα πλήκτρων και κίνηση του ποντικιού και μερικές φορές προσφέρουν δυνατότητες όπως η τακτική πρόσβαση στην κάμερα web. Αλλά αυτές οι επεμβατικές πρακτικές δεν διευκολύνονται αποκλειστικά μέσω της ανάπτυξης αποκλειστικού λογισμικού παρακολούθησης των εργαζομένων.

Η υποαπασχόληση «κάνει θραύση» – Μερική απασχόληση από… ανάγκη

 Η έλλειψη θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, αναγκάζει τους εργαζόμενους να επιλέγουν δουλειές μερικής απασχόλησης. Το φαινόμενο της υποαπασχόλησης στην Ελλάδα κάνει θραύση και μόνο το 2021, το ποσοστό  αυτών των εργαζόμενων στην χώρα έφτανε το 4,5%, όταν στην ΕΕ των 27 είναι στο 3,1%, δηλαδή πολύ μικρότερο. Είναι ενδεικτικό της τάσης ότι το 65,4% των εργαζόμενων με όρους μερικής απασχόλησης, δηλαδή σχεδόν οι επτά στους δέκα, θα επιθυμούσαν να εργάζονται με σχέσεις πλήρους απασχόλησης (69,1% των ανδρών και 63,2% των γυναικών). Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το 24,7% που είναι ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Ο Άγιος Αύγουστος του Ν. Καζαντζάκη

Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μου μήνας· αυτός φέρνει, μαθές*, τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια· τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο· αυτός ο προστάτης μου, έλεγα, σε αυτόν θα κάνω την προσευκή μου· όταν θέλω τίποτα, από αυτόν θα το ζητώ, κι αυτός θα το ζητήσει από το Θεό, κι ο Θεός θα μου το δώσει. Και μια φορά πήρα νερομπογιές και τον ζωγράφισα: Έμοιαζε πολύ του παππού μου του χωριάτη· τα ίδια κόκκινα μάγουλα, το ίδιο φαρδύ χαμόγελο, μα ήταν ξυπόλυτος μέσα σ' ένα πατητήρι και πατούσε σταφύλια, και τα πόδια του ως τα γόνατα κι ως πάνω στα μεριά τα 'χα ζωγραφίσει κόκκινα από το μούστο· κι είχα στεφανώσει το κεφάλι του με κληματόφυλλα. Όμως κάτι του 'λείπε· μα τι; Τον κοίταξα καλά καλά και του 'βαλα δυο κέρατα στο κεφάλι, ανάμεσα στα κληματόφυλλα, γιατί το μαντίλι που φορούσεο παππούς μου έκανε δεξά και ζερβά δυο μεγάλους κόμπους σαν κέρατα.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Για τη στοχοποίηση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, Προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου από την παράταξη της ΔΑΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

 

1/8/2022

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη στοχοποίηση του Προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρη Πουλικογιαννη, από την παράταξη της ΔΑΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η στοχοποίηση γίνεται μετά τη συζήτηση στην επιτροπή της βουλής και την παρέμβαση του προέδρου του συνδικάτου, συναδέλφου Πουλικόγιαννη με την οποία αποκαλύφτηκε η συμπαιγνία Κυβέρνησης-ΟΝΕΧ- συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τους μισθούς, τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις, τις επαναπροσλήψεις, τις ασφαλιστικές εισφορές. Στοχοποιείται η προστασία των δικαιωμάτων ως «εγκληματική ιδεοληψία». Ευαγγελίζονται το ιδιωτικό συμφωνητικό, που έχει υπογράψει η πλειοψηφία του σωματείου με την ΟΝΕΧ. Ζητήθηκε να μπουν οι όροι του στο νομοσχέδιο και το αρνήθηκαν. Ο λόγος προφανής. Δεν θέλουν καμία δέσμευση προς τους εργαζόμενους.

Γερμανία: Με άδεια ταμεία ο «ΟΑΕΔ» της χώρας μπροστά στην ενεργειακή κρίση

 Η πρώην επικεφαλής του SPD Nahles αναλαμβάνει τη Δευτέρα τη νέα της θέση ως επικεφαλής του Οργανισμού Εργασίας. Οι προκλήσεις δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Όταν ο Detlef Scheele ανέλαβε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (BA) τον Απρίλιο του 2017, η Γερμανία ήταν ακόμη μια διαφορετική χώρα. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βρουν εργασία εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Λιγότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, περίπου το ήμισυ του επιπέδου ρεκόρ από το 2005. Μόνο ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων βρισκόταν όπως το προβάδισμα σε περίπου ένα εκατομμύριο.